Η Ευρώπη γέμισε κινεζικά φωτοβολταϊκά

Η Ευρώπη γέμισε κινεζικά φωτοβολταϊκά

Ανησυχία στην Ε.Ε. για εξάρτηση παρόμοια με εκείνη από το ρωσικό αέριο

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνεται η ανησυχία ότι η Ε.Ε. αναπτύσσει από τα φωτοβολταϊκά της Κίνας παρόμοια εξάρτηση με εκείνη που είχε αποκτήσει από το ρωσικό φυσικό αέριο πριν από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Η κυριαρχία της Κίνας στην παγκόσμια προμήθεια ηλιακής ενέργειας και ο επακόλουθος «θάνατος» της ευρωπαϊκής βιομηχανίας παραγωγής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού υπονομεύουν τις προσπάθειες της Ε.Ε. για κλιματική ουδετερότητα. Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε., Τιερί Μπρετόν, είχε μιλήσει πρόσφατα για το «πράσινο παράδοξο» που πρέπει να αποφύγουν οι «27», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος παράγοντες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας φωτοβολταϊκών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις φθηνές κινεζικές εισαγωγές. O όμιλος Solar Power Europe έγραψε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι τα αυξανόμενα αποθέματα και ο «έντονος ανταγωνισμός» μεταξύ των Κινέζων κατασκευαστών για να κερδίσουν μερίδιο αγοράς στην Ευρώπη, ώθησαν προς τα κάτω τις τιμές των ηλιακών πάνελ κατά περισσότερο από 1/4 κατά μέσον όρο από την αρχή του έτους. Η Norwegian Crystals, παραγωγός προϊόντων που χρησιμοποιούνται στα φωτοβολταϊκά κύτταρα, κήρυξε πτώχευση τον περασμένο μήνα, ενώ και η Norsun, μια άλλη νορβηγική εταιρεία ηλιακής ενέργειας, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την παραγωγή μέχρι το τέλος του έτους.

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία φωτοβολταϊκών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις φθηνές κινεζικές εισαγωγές – Πιέσεις και στους κατασκευαστές ανεμογεννητριών.

Κι αυτό την ώρα που η Ε.Ε. ποντάρει τα μέγιστα στην ηλιακή ενέργεια, καθώς προσπαθεί να πετύχει το ποσοστό 45% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030. Η κυριαρχία της Κίνας στον τομέα των φωτοβολταϊκών σημαίνει ότι τα προϊόντα της αντιπροσωπεύουν περίπου τα 3/4 των εισαγωγών ηλιακής ενέργειας της Ενωσης. Η Ε.Ε. έχει ήδη επιδιώξει να περιορίσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό από την Κίνα επιβάλλοντας δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές το 2012, αφού το Πεκίνο ενίσχυσε τον κλάδο με σημαντικές επιδοτήσεις. Ωστόσο, η Ε.Ε. στράφηκε εκ νέου στην Κίνα το 2018 για να ενισχύσει τις εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μόλις έναν χρόνο πριν η επιτροπή ανακηρύξει την Κίνα «συστημικό αντίπαλο». Οι Βρυξέλλες δεν έχουν επαναφέρει έκτοτε τους δασμούς, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα πίεσαν τις ευρωπαϊκές εταιρείες να «αποκλείσουν» τις αλυσίδες εφοδιασμού τους από την Κίνα ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για τον «επαναπατρισμό» της παραγωγής, εν μέσω των αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων. Παρόμοιες εκκλήσεις στις Βρυξέλλες έχει κάνει και η βιομηχανία αιολικής ενέργειας, φοβούμενη ότι οι κατασκευαστές ανεμογεννητριών πιέζονται επίσης από τους Κινέζους ανταγωνιστές.

Στελέχη δυτικών εταιρειών έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι η Κίνα επιδοτεί μαζικά και κατασκευάζει εργοστάσια μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πολύ πέρα από τα επίπεδα που απαιτούνται για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης – μια τάση που θα μπορούσε επίσης να εκτροχιάσει τον στόχο της Ευρώπης να επεκτείνει την παραγωγή μπαταριών EV. Ο συναγερμός από τη Solar Power Europe επαναλήφθηκε σε ξεχωριστή επιστολή, που υπογράφηκε από περισσότερες από 40 εταιρείες ηλιακής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ελβετικής εταιρείας Meyer Burger και της γερμανικής κατασκευάστριας φωτοβολταϊκών Heckert Solar. Οι ευρωπαϊκές δαπάνες για συστήματα ηλιακής ενέργειας αυξήθηκαν από 6 δισ. ευρώ το 2016 σε περισσότερα από 25 δισ. ευρώ πέρυσι, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός κινεζικών ηλιακών συλλεκτών να βρίσκεται τώρα σε ευρωπαϊκές αποθήκες, αναφέρει η δεύτερη επιστολή. Η ποσότητα των κινεζικών φωτοβολταϊκών στις ευρωπαϊκές αποθήκες είναι αρκετή για να καλύψει τη συνολική ετήσια ζήτηση της Ευρώπης δύο φορές. Οι κινεζικές εταιρείες διαθέτουν τα προϊόντα τους σε αδικαιολόγητα χαμηλές τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά, προσφέροντας διετή συμβόλαια με τιμές «συνεχώς χαμηλότερες» από τις τιμές spot της αγοράς. Τέτοιες συμφωνίες συνήθως περιελάμβαναν ρήτρες που απαιτούσαν ελάχιστες παραγγελίες και αποκλειστικότητα, αναφέρει η επιστολή.

Παράγοντες της βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας συνιστούν στην Κομισιόν να προβεί σε έκτακτη απόκτηση των αποθεμάτων των Ευρωπαίων κατασκευαστών ηλιακής ενέργειας και να επιταχύνει έναν κανονισμό που απαγορεύει τα προϊόντα που κατασκευάζονται με καταναγκαστική εργασία. Περίπου τα 2/5 της παγκόσμιας παραγωγής πολυπυριτίου, της κύριας πρώτης ύλης για ηλιακούς συλλέκτες, προέρχονται από τη δυτική περιοχή του Σιντζιάνγκ όπου η κινεζική κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί ότι εξαναγκάζει μουσουλμανικές μειονότητες να εργάζονται σε στρατόπεδα κράτησης. Η Βαλμπούργκα Χεμετσμπέργκερ, διευθύνουσα σύμβουλος της Solar Power Europe, είναι πεπεισμένη ότι επίκεινται κι άλλες αναφορές στην Κομισιόν από παράγοντες των φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη. «Ολοι συμφωνούμε ότι οι ανεξέλεγκτες μειώσεις των τιμών αποτελούν κίνδυνο για τον κλάδο και οι ηγέτες της Ε.Ε. πρέπει να λάβουν επείγουσα δράση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT