ΗΠΑ προς Κίνα: Η αναβάθμιση των σχέσεων με το Ανόι δεν αποτελεί «κίνηση Ψυχρού Πολέμου»

ΗΠΑ προς Κίνα: Η αναβάθμιση των σχέσεων με το Ανόι δεν αποτελεί «κίνηση Ψυχρού Πολέμου»

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ κάλεσε τις ΗΠΑ να «εγκαταλείψουν την τάση ηγεμονίας και το σκεπτικό Ψυχρού Πολέμου».

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κίνηση της Ουάσιγκτον να αναβαθμίσει τις σχέσεις με το Ανόι δεν αποτελεί «κίνηση Ψυχρού Πολέμου» εναντίον της Κίνας, δήλωσε σήμερα Τετάρτη αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

«Δεν πρόκειται για κίνηση Ψυχρού Πολέμου, το διπλωματικό άνοιγμα δεν συνιστά προσπάθεια επιλογής υπέρ του Βιετνάμ και κατά της Κίνας», δήλωσε η Μίρα Ραπ-Χούπερ, επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για τον Ινδο-Ειρηνικό, στη διάρκεια ενημέρωσης.

Το Βιετνάμ και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναβάθμισαν την Κυριακή τη διπλωματική τους σχέση στο «υψηλότερο καθεστώς» κατά τη διάρκεια επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Ανόι.

Πώς «διάβασε» την κίνηση το Πεκίνο

Τη Δευτέρα, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ κάλεσε τις ΗΠΑ να «εγκαταλείψουν την τάση ηγεμονίας και το σκεπτικό Ψυχρού Πολέμου», σχολιάζοντας την αναβάθμιση της σχέσης των ΗΠΑ με το Βιετνάμ.

«Απαιτούμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφορικά με τις σχέσεις τους με τις ασιατικές χώρες, να σέβονται την κοινή φιλοδοξία για σταθερότητα, συνεργασία και ανάπτυξη και να τηρούν τους βασικούς κανόνες των διεθνών σχέσεων», δήλωσε η Νινγκ.

Σχέση «χωρίς αποκλεισμούς»

Η Ραπ-Χούπερ σχολίασε ότι η αναβαθμισμένη εταιρική σχέση με το Βιετνάμ είναι δυναμική, ανοικτή, χωρίς αποκλεισμούς εταιρική σχέση, που έχει ως στόχο να υποστηρίξει το Βιετνάμ και τις τεχνολογικές, οικονομικές και αναπτυξιακές φιλοδοξίες του.

«Αυτή η σχέση δεν αφορά άλλον», δήλωσε η ίδια.

«Πρόκειται για τις δύο χώρες μας και την εγγενή σημασία της σχέσης όσον αφορά την κοινή μας ευημερία, την κοινή ασφάλεια, τα κοινά μας συμφέροντα σε έναν ελεύθερο και ανοικτό Ινδο-Ειρηνικό, σε μία ελεύθερη και ανοικτή Θάλασσα της Νότιας Κίνας».

Οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι του Βιετνάμ. Το Βιετνάμ και η Κίνα έχουν εμπλακεί εδώ και χρόνια σε διαμάχη σχετικά με την Ανατολική Θάλασσα.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή