Τρεις μεταρρυθμίσεις που φέρνουν νέες επενδύσεις 8-14 δισ.

Τρεις μεταρρυθμίσεις που φέρνουν νέες επενδύσεις 8-14 δισ.

Μείωση φορολογίας στην εργασία, ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, αποτελεσματικότερο κράτος

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πρόσθετες επενδύσεις 8-14 δισ. ευρώ έως το 2026 υπολογίζει μελέτη της Alpha Bank ότι θα οδηγήσει η επιτάχυνση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων, επιτυγχάνοντας κάλυψη του επενδυτικού κενού κατά 8,5-14,7 εκατοστιαίες μονάδες.

Συγκεκριμένα, η εκτίμηση αφορά τη συνδυαστική εφαρμογή των εξής μεταρρυθμίσεων: 1. Μείωση κατά 0,7%-1,3% ετησίως της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας. 2. Αύξηση κατά 0,7%-1,3% κάθε χρόνο του ποσοστού επίλυσης δικαστικών υποθέσεων, ως αποτέλεσμα της ψηφιοποίησης των δικαστικών διαδικασιών ή της θέσπισης μηχανισμών εξωδικαστικής επίλυσης. 3. Εφάπαξ αύξηση του δείκτη αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης κατά 1 μονάδα.

Οι συγγραφείς της μελέτης (Ε. Αδαμοπούλου, Π. Καπόπουλος και Α. Ρίζος) αναφέρουν ότι το επενδυτικό κενό, δηλαδή η διάβρωση του αποθέματος φυσικού κεφαλαίου της χώρας κατά την περίοδο που οι αποσβέσεις υπερέβησαν τις νέες επενδύσεις, από το 2010 έως το 2021, εκτιμάται περί τα 95 δισ. ευρώ.

Σημειώνουν ότι η συμβολή των επενδύσεων στη μεγέθυνση του ΑΕΠ αυξάνεται σταδιακά τα δύο τελευταία χρόνια, ωστόσο παραμένει η χαμηλότερη στην Ε.Ε. (στο 13,7% το 2022) και πολύ χαμηλότερη από τα προ κρίσης επίπεδα (16,6% το 2010).

Οπως επισημαίνουν, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να συνιστά ορόσημο, αλλά δεν αποτελεί πανάκεια. Είναι σημαντικό στο μέλλον να καταστεί προτεραιότητα η προώθηση μεταρρυθμίσεων για την προσέλκυση επενδύσεων.

Οι μελετητές επέλεξαν να εξετάσουν την επίδραση της επιτάχυνσης τριών μεταρρυθμίσεων που καθυστερούν ή βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης, η σχετική κατάταξη της Κομισιόν δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ χαμηλή θέση. Μάλιστα ο χρόνος που απαιτείται για την επίλυση αστικών και εμπορικών διαφορών σε πρώτο βαθμό επιδεινώθηκε από 330 μέρες το 2014 σε 728 μέρες το 2021. Ομοίως το ποσοστό επίλυσης υποθέσεων επιδεινώθηκε ελαφρώς το 2021 σε 82,4% από 86,2% το 2019.

Η ποιότητα της διακυβέρνησης επίσης υστερεί στην Ελλάδα σε σχέση με την Ε.Ε. σε όλους τους επιμέρους δείκτες, αλλά υπάρχει αντιστροφή της αρνητικής τάσης από το 2017.

Η φορολογική επιβάρυνση έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο το μη μισθολογικό κόστος παραμένει πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT