Τεράστια ζήτηση για εγκαταστάσεις logistics

Τεράστια ζήτηση για εγκαταστάσεις logistics

Στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου οι νέες συμφωνίες μίσθωσης αφορούν χώρους 120.000 τ.μ.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έναν από τους πιο δυναμικούς τομείς της αγοράς ακινήτων εξελίσσονται τα κτίρια logistics, καθώς συνεχίζεται ο πολύ υψηλός ρυθμός νέων επενδύσεων, είτε για την απόκτηση τέτοιων ακινήτων είτε για την ανάπτυξη και εκμετάλλευσή τους. Σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία ανάλυση της Proprius, κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου και μόνο στην περιοχή της Αττικής πραγματοποιήθηκαν νέες συμφωνίες μίσθωσης logistics συνολικής επιφάνειας της τάξεως των 120.000 τ.μ. Συνολικά το 2022 είχαν απορροφηθεί χώροι επιφάνειας 250.000 τ.μ.

Οπως αναφέρει η εταιρεία παροχής υπηρεσιών συμβούλων ακινήτων, πρόκειται για ένα μέγεθος που καταδεικνύει την πολύ υψηλή ζήτηση για σύγχρονους χώρους αποθήκευσης, διαλογής και διανομής προϊόντων. Παράλληλα, ιδιαίτερα υψηλός είναι και ο όγκος των νέων κατασκευών, καθώς μόνο μέχρι το τέλος του 2023 προβλέπεται να παραδοθούν επιπλέον 80.000 τ.μ. νέων υποδομών logistics υψηλών προδιαγραφών. Εξ αυτών, το 95% έχει ήδη εξασφαλίσει μισθωτή.

Παράλληλα, βέβαια, οι ενοικιαστές είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί, καθώς επιθυμούν τα νέα κτίρια να είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης και με τεχνολογίες αυτοματισμών, στοιχεία που εξασφαλίζουν σημαντικές οικονομίες κλίμακας και μειωμένο κόστος. Οσον αφορά τις τιμές ενοικίασης, φαίνεται πως η αγορά έχει φτάσει στο απόγειό της, καθώς η Proprius δεν αναμένει περαιτέρω αυξήσεις από τα περίπου 5 ευρώ/τ.μ. που μισθώνονται τα νέα κτίρια logistics στην Αττική και τα 4,25 ευρώ/τ.μ. στη Θεσσαλονίκη. Η ζήτηση τροφοδοτείται κυρίως από εταιρείες logistics, παραγωγούς και μεταφορικές εταιρείες.

Ιδιαίτερα έντονη είναι και η επενδυτική δραστηριότητα. Μόνο κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ, μια αύξηση της τάξεως του 25% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Μεταξύ των νέων κινήσεων είναι η επένδυση της Premia Properties ΑΕΕΑΠ (περίπου 9,5 εκατ. ευρώ) για την απόκτηση ενός κτιρίου υπό κατασκευήν στην περιοχή του Ασπροπύργου. Το ακίνητο των 11.300 τ.μ. θα παραδοθεί τον επόμενο μήνα και είναι μισθωμένο ήδη από τον περασμένο Μάιο.

Η Everty Greece, η ελληνική εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα για λογαριασμό του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου YNV Group, προχώρησε σε επένδυση που εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ, για την απόκτηση δύο κτιρίων logistics στο Μαύρο Λιθάρι και στα Μελίσσια Ασπροπύργου. Τα κτίρια είναι συνολικής επιφανείας 33.000 τ.μ. και είναι μισθωμένα σε πολυεθνικούς ομίλους logistics.

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικός είναι και ο όγκος των νέων αναπτύξεων logistics, που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τις 500.000 τ.μ. για την προσεχή τριετία, είτε από εταιρείες του κλάδου των logistics είτε από εταιρείες ακινήτων. Για παράδειγμα, η Trastor συμφώνησε πρόσφατα να εξαγοράσει δύο εκτάσεις 18,4 και 11,7 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο. Εκεί θα ανεγερθούν δύο σύγχρονα κέντρα εμπορικής αποθήκευσης και διανομής, επιφάνειας 10.981 τ.μ. και 4.545 τ.μ., αντιστοίχως. Πριν από λίγους μήνες η Trastor είχε προχωρήσει σε μια ανάλογη κίνηση αποκτώντας μια ακόμη εταιρεία, ιδιοκτήτρια έκτασης 30 στρεμμάτων επίσης στον Ασπρόπυργο, όπου θα αναπτυχθεί ένα σύγχρονο κέντρο logistics επιφάνειας 23.800 τ.μ. Η Trastor θα εξαγοράσει το κτίριο όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του, το 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT