Περιορισμένες οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ από τις πλημμύρες, εκτιμά η HSBC

Περιορισμένες οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ από τις πλημμύρες, εκτιμά η HSBC

Το δημοσιονομικό κόστος της καταστροφής θεωρείται διαχειρίσιμο, καθώς θα υπάρχει και στήριξη από την Ε.Ε.

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαχειρίσιμο θεωρούν οι διεθνείς επενδυτές το δημοσιονομικό κόστος των πλημμυρών που χτύπησαν την Ελλάδα, με την ανάπτυξη να παραμένει σταθερά ισχυρή, ενώ τα υψηλότερα επιτόκια δεν έχουν μέχρι στιγμής μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο. Αυτά είναι τα συμπεράσματα από το roadshow που διοργάνωσε η HSBC στην Αθήνα στις 11-13 Σεπτεμβρίου, ακριβώς μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την DBRS, όπου υπήρξαν συναντήσεις εκπροσώπων ξένων funds με υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τράπεζες.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η βρετανική τράπεζα, σύμφωνα με τους περισσότερους οικονομολόγους ο βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος στο ΑΕΠ από τις πλημμύρες σε μια περιοχή που αντιπροσωπεύει το 15% της γεωργικής παραγωγής θα είναι περιορισμένος και το δημοσιονομικό κόστος διαχειρίσιμο. Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ φέτος εκτιμάται πως θα είναι εφικτός, δεδομένης της υπεραπόδοσης του προϋπολογισμού μέχρι σήμερα και καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πρόθυμη να παρέχει βοήθεια έως και 2,5 δισ. ευρώ στη χώρα.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της ανάπτυξης, ενώ οι δείκτες δραστηριότητας υποχωρούν σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ επιταχύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο χάρη στην κατανάλωση, τονίζει η HSBC. Παράλληλα, ο τουρισμός είναι πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ η χρήση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης επιταχύνεται, ιδιαίτερα για τα δάνεια που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών και όχι δημοσίων επενδύσεων. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι με τους οποίους συνομίλησε η HSBC στην Αθήνα βλέπουν περιορισμένο αντίκτυπο από τα υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ, παρόλο που η αύξηση των δανείων έχει επιβραδυνθεί. Κι αν και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε πρόσφατα, τα σταθερά υψηλά επίπεδα ξένων άμεσων επενδύσεων παρέχουν μια πιο σταθερή πηγή χρηματοδότησης από ό,τι στο παρελθόν.

Καθώς η μετακύλιση των υψηλότερων επιτοκίων στις καταθέσεις είναι μέχρι στιγμής χαμηλή, οι επενδυτές εκτιμούν, έπειτα και από τις συναντήσεις που είχαν, ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν πιθανότατα σε ακόμη έναν γύρο αναβάθμισης των καθαρών εσόδων από τόκους. Ωστόσο, η Τράπεζα της Ελλάδος εξέφρασε ανησυχίες ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα μειωθούν τελικά, καθώς τα επιτόκια κορυφώνονται, ελλείψει επαρκούς αύξησης των δανείων. Οι συστημικές τράπεζες τόνισαν πως σχεδιάζουν να περιορίσουν την πτώση των περιθωρίων κέρδους, εστιάζοντας στα έσοδα από προμήθειες και ιδίως στο τμήμα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και στις περαιτέρω περικοπές κόστους. Αλλα βασικά σημεία συζήτησης μεταξύ επενδυτών και τραπεζών ήταν το χρονοδιάγραμμα και η δομή της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και οι δυνατότητες επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους.

Τέλος, οι επενδυτές συμφώνησαν ότι είναι πιθανό τα ελληνικά ομόλογα να ακολουθήσουν την πορεία των πορτογαλικών, όταν είχαν ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα τον Σεπτέμβριο του 2017. Στήριξη στις αποδόσεις τους θα δώσουν το πρωτογενές πλεόνασμα, τα περίπου 38 δισ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα και η ταχύτητα μείωσης που παρουσιάζει ο δείκτης χρέους, τη στιγμή που η κυβέρνηση εξακολουθεί να επικεντρώνεται στις μεταρρυθμίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή