Ξεκινούν τα Κέντρα Είσπραξης Οφειλών

Ξεκινούν τα Κέντρα Είσπραξης Οφειλών

Στόχος η επιτάχυνση των διαδικασιών και ο εντοπισμός μεγαλοοφειλετών- Οι στόχοι που θέτει η ΑΑΔΕ

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών της συνεχίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και τη μείωση του τεράστιου ληξιπρόθεσμου χρέους προς το Δημόσιο, το οποίο αγγίζει τα 105 δισ. ευρώ. Στις 25 Σεπτεμβρίου ενεργοποιούνται τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης Οφειλών (ΚΕΒΕΙΣ) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία καλούνται, μεταξύ άλλων, να εντοπίσουν τους μεγάλους οφειλέτες και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Πλέον οι κανόνες στα ΚΕΒΕΙΣ θα είναι ενιαίοι, καθώς μέχρι σήμερα οι εφορίες και τα δικαστικά τμήματα που λειτουργούσαν σε αυτές ερμήνευαν με διαφορετικό τρόπο τις αποφάσεις και τις εγκυκλίους. Η ενιαία αντιμετώπιση όλων των υποθέσεων και των φορολογουμένων θα οδηγήσει στην ταχύτερη είσπραξη οφειλών, αλλά και σε ταχύτερες κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση. Τα ΚΕΒΕΙΣ Αθηνών και Θεσσαλονίκης έχουν επιχειρησιακό τους στόχο την είσπραξη οφειλών ΔΟΥ των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης. Οι αρμοδιότητες των ΚΕΒΕΙΣ είναι κυρίως οι εξής:

α) Η επιδίωξη είσπραξης οφειλών.

β) Η λήψη αναγκαστικών, διασφαλιστικών και λοιπών μέτρων για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών.

γ) Ο έλεγχος, η επαλήθευση και η διασταύρωση στοιχείων φορολογουμένων από το γραφείο.

Εντοπισμός οφειλετών

• Καταγράφονται ενιαία και εντοπίζονται ευκολότερα πλέον, ανά γεωγραφική περιοχή, οι οφειλέτες και τα περιουσιακά στοιχεία ή οι πηγές εισοδημάτων τους, ακόμη κι αν π.χ. αλλάζουν συχνά διεύθυνση κατοικίας, εργασία ή επαγγελματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα ο «φάκελός» τους να μεταφέρεται από ΔΟΥ σε ΔΟΥ.

• Παρακολουθείται αυτόματα και κεντρικά η δημιουργία και εξέλιξη νέων οφειλών.

• Δημιουργούνται υποδομές (ηλεκτρονικές κ.λπ.) για άμεση αναζήτηση και επιδίωξη της είσπραξης, αντί να απαιτείται συνεχής συντονισμός διάσπαρτων υπηρεσιών.

• Επιδιώκεται εξοικονόμηση δαπανών και χρόνου (π.χ. για επικοινωνίες ή μετακινήσεις) από τη λειτουργία μιας μεγάλης μονάδας είσπραξης, αντί πολλών και κατακερματισμένων σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα ΚΕΒΕΙΣ θα λειτουργούν με ενιαίους κανόνες και παρόμοιες υποθέσεις θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση.

H εφορία θα λάβει όλα τα διαθέσιμα μέτρα για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Πέρα από τα στοιχεία που αφορούν τους βεβαιωμένους φόρους, τα προσωπικά στοιχεία των φορολογουμένων, τα πρόστιμα, τις δικαστικές αποφάσεις που μπορεί να υπάρχουν, οι ελεγκτές του ΚΕΒΕΙΣ θα αναζητήσουν τα τυχόν αλληλεγγύως ευθυνόμενα πρόσωπα –εφόσον είναι γνωστά– και οι ΑΦΜ τους με τα αντίστοιχα ποσά για τα οποία ευθύνονται.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για τα χρέη προβλέπει την αποτελεσματική διαχείρισή τους μέσω προτεραιοποίησης με χρήση κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, την περιοδική αξιολόγηση των οφειλετών, τη χρήση του συστήματος Eispraxis και την ενημέρωση των οφειλετών με στόχο την αύξηση της οικειοθελούς συμμόρφωσης. Στο ταμείο θα πρέπει να μπουν τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ από τα παλιά χρέη και το 31% των νέων οφειλών.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα ληξιπρόθεσμα χρέη το πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν φθάσει στα 2,8 δισ., εκ των οποίων τα 2,44 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι. Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία έχουν φθάσει τα 104,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40,5 δισ. ευρώ οφείλουν φυσικά πρόσωπα και τα υπόλοιπα 64,4 δισ. ευρώ οι επιχειρήσεις. Ειδικότερα:

• Το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 3,3 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 2,78 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι από τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις.

• Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών προ του 2023 και νέων) έχει φθάσει τα 104,9, δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 26,2 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, με το εισπράξιμο ποσό να περιορίζεται στα 78,6 δισ. ευρώ. Από το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος, ποσό 5,3 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 4,8%, έχει ενταχθεί σε κάποιο σχήμα ρύθμισης. Από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα, ενώ το υπόλοιπο 46,5% από νομικά. Από το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο:

• 46,5% αφορά μη φορολογικά έσοδα (πρόστιμα ΚΒΣ, δάνεια κ.λπ.). Συγκεκριμένα, τα χρέη από πρόστιμα ανέρχονται σε 34,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 14 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης.

• 28,1% αφορά έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, πρόστιμα έμμεσων φόρων κ.λπ.).

• 22,7% αφορά άμεσους φόρους (φόροι εισοδήματος, φόροι περιουσίας κ.λπ.).

• 2,7% αφορά λοιπά μη φορολογικά έσοδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή