Επιμένουν οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα

Επιμένουν οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα

H απόδοση του 10ετούς έχει ανέβει στο 4,13%, που αποτελεί υψηλό τεσσερισήμισι μηνών

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s να παρέδωσε μια «επιθετική» αναβάθμιση στην Ελλάδα και οι διεθνείς αναλυτές να επανέλαβαν έτσι τη θετική τους στάση για τα ελληνικά ομόλογα, ωστόσο η αγορά δεν εμφανίστηκε να ενθουσιάζεται ούτε από αυτό το νέο, όπως συνέβη και έπειτα από την επενδυτική βαθμίδα που έδωσε η DBRS πριν από περίπου 10 ημέρες. Τα ελληνικά ομόλογα υποαποδίδουν το τελευταίο διάστημα, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να έχει αυξηθεί περαιτέρω στο 4,13% και σε υψηλά τεσσερισήμισι μηνών, ενώ το spread κινείται πλέον στις 143 μονάδες βάσης και στα υψηλότερα επίπεδα από τις πρώτες εθνικές εκλογές.

Η Moody’s έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια αποφάσισε να αλλάξει τη βαθμολογία της Ελλάδας, «ανεβάζοντάς» την κατά δύο σκαλοπάτια, στο Ba1 και στα ίδια επίπεδα με τις αξιολογήσεις των S&P και Fitch, δηλαδή μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική. Ο οίκος σημειώνει πως αυτή η διπλή αναβάθμιση σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη στις συνεχιζόμενες διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία, στα δημοσιονομικά, στους θεσμούς και το τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, επανέλαβε πως η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις, κυρίως στο μέτωπο του εξωτερικού τομέα, καθώς και από τη γήρανση του πληθυσμού. Επιπλέον υπογράμμισε τη μεγάλη έκθεση της χώρας στους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή, όπως απέδειξαν και οι καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, με μια περαιτέρω αύξηση της συχνότητας και της σοβαρότητας αυτών των γεγονότων να αναμένεται να αποδυναμώσει την τουριστική της βιομηχανία και να θέσει προκλήσεις στα σχέδια δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Η «βουβή» αντίδραση της αγοράς ομολόγων οφείλεται αφενός στις πιέσεις που ασκούνται γενικότερα στα ομόλογα της Ευρωζώνης από τη συνέχιση της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Αφετέρου, το μεγάλο γεγονός που θα «κινήσει» την αγορά, καθώς θα αυξήσει το κοινό των επενδυτών και άρα τις εισροές, είναι η επενδυτική βαθμίδα από τουλάχιστον δύο από τους S&P, Fitch, Moody’s, καθώς αυτό θα οδηγήσει στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στους διεθνείς δείκτες. Η κίνηση της Moody’s, συνεπώς, δεν άλλαξε τα δεδομένα και τα βλέμματα στρέφονται στις ετυμηγορίες των S&P (20 Οκτωβρίου) και Fitch (1η Δεκεμβρίου). Το ράλι που είχαν καταγράψει τα ελληνικά ομόλογα έως τα μέσα του καλοκαιριού, όπως σημειώνει και η UBS αλλά και η DZ Bank, δείχνει πως το story της αναβάθμισης είχε αποτιμηθεί.

Πάντως, η Citi επανέλαβε τη θετική της στάση για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς εκτιμά πως θα ενταχθούν στους διεθνείς δείκτες τον Ιανουάριο του 2024. «Τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να φαίνονται ελκυστικά, ειδικά καθώς το spread έναντι των πορτογαλικών ομολόγων παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο πριν από τις εκλογές», όπως σημείωσε.

Από την πλευρά της η Wood επισήμανε πως η διπλή αναβάθμιση της Moody’s επιβεβαιώνει την άποψή της για την αυξανόμενη θετική δυναμική της Ελλάδας στο μακροοικονομικό μέτωπο.

Τέλος, η JP Morgan διατηρεί τις θετικές της θέσεις στα ελληνικά 10ετή ομόλογα έναντι των ιταλικών, εν αναμονή της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και από άλλον οίκο πέραν της DBRS, χάρη στα ισχυρά μακροοικονομικά – δημοσιονομικά μεγέθη και το σταθερό πολιτικό τοπίο της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή