Η πράσινη μετάβαση της Ε.Ε., με απώτερο στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, θα αυξήσει την εξάρτηση των «27» από την Κίνα αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, αναφέρει έγγραφο που διανεμήθηκε για τους ηγέτες της Ε.Ε. Η Ευρώπη θα μπορούσε να αποκτήσει τόσο μεγάλη εξάρτηση από το Πεκίνο για μπαταρίες ιόντων λιθίου και κυψέλες καυσίμου μέχρι το 2030, όσο είχε και από τις προμήθειες ρωσικής ενέργειας πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζει μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά. Το έγγραφο, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Reuters, θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων για την οικονομική ασφάλεια της Ευρώπης κατά τη διάρκεια συνάντησης των ηγετών της Ε.Ε. στη Γρανάδα της Ισπανίας στις 5 Οκτωβρίου. Ανήσυχοι για την αυξανόμενη παγκόσμια διείσδυση και τον οικονομικό ρόλο της Κίνας, οι ηγέτες θα συζητήσουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση του κινδύνου υπερβολικής εξάρτησης από την Κίνα και την ανάγκη διαφοροποίησης προς την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.
Το έγγραφο αναφέρει ότι λόγω της φύσης της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως η ηλιακή ή η αιολική, η οποία δεν μπορεί να είναι συνεχής και σταθερή, η Ευρώπη θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους αποθήκευσης ενέργειας για να επιτύχει τον στόχο της για καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050. «Αυτό θα εκτοξεύσει τη ζήτησή μας για μπαταρίες ιόντων λιθίου, κυψέλες καυσίμου και ηλεκτρολύτες, η οποία αναμένεται να πολλαπλασιαστεί από 10 έως 30 φορές τα επόμενα χρόνια», τονίζει το έγγραφο, που εκπονήθηκε από την ισπανική προεδρία της Ε.Ε.
Ενώ η Ε.Ε. κατέχει ισχυρή θέση στα ενδιάμεσα στάδια και στις φάσεις συναρμολόγησης της κατασκευής ηλεκτρολυτών, με μερίδιο παγκόσμιας αγοράς άνω του 50%, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα για τις κυψέλες καυσίμου και τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, που είναι ζωτικής σημασίας για τα ηλεκτρικά οχήματα. «Χωρίς την εφαρμογή ισχυρών μέτρων, το ευρωπαϊκό ενεργειακό οικοσύστημα θα μπορούσε να έχει μέχρι το 2030 μια εξάρτηση από την Κίνα διαφορετικής φύσης, αλλά με παρόμοια σοβαρότητα από αυτήν που είχε από τη Ρωσία πριν από την εισβολή στην Ουκρανία», αναφέρεται.
Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου και οι κυψέλες καυσίμου δεν ήταν ο μόνος τομέας ευπάθειας της Ε.Ε., επισήμανε το έγγραφο της ισπανικής προεδρίας. Ενα παρόμοιο σενάριο θα μπορούσε να εκτυλιχθεί στον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας. «Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η ζήτηση για ψηφιακές συσκευές όπως αισθητήρες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, διακομιστές δεδομένων, εξοπλισμό αποθήκευσης και δίκτυα μετάδοσης δεδομένων θα αυξηθεί απότομα σε αυτή τη δεκαετία». «Η Ε.Ε. έχει σχετικά ισχυρή θέση στο τελευταίο, αλλά παρουσιάζει σημαντικές αδυναμίες στους άλλους τομείς», επισημαίνεται. Μέχρι το 2030, αυτή η εξάρτηση από το εξωτερικό θα μπορούσε να εμποδίσει σοβαρά την αύξηση της παραγωγικότητας που χρειάζονται επειγόντως η ευρωπαϊκή βιομηχανία και ο τομέας των υπηρεσιών και θα μπορούσε να παρεμποδίσει τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών συστημάτων που είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», αναφέρει η έκθεση.