Επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης λόγω επιτοκίων και Κίνας βλέπει ο ΟΟΣΑ

Επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης λόγω επιτοκίων και Κίνας βλέπει ο ΟΟΣΑ

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, θα πέσει το 2024 στο 2,7% από 3% που αναμένεται για φέτος

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπει ο ΟΟΣΑ, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα και η ανάκαμψη της Κίνας μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού απογοητεύει.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα πέσει το 2024 στο 2,7%, έπειτα από το ήδη χαμηλό 3% που αναμένεται για φέτος. Θα είναι οι χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, εάν εξαιρεθεί το 2020, η χρονιά της πανδημίας. Μάλιστα, ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι ακόμη και αυτές οι προβλέψεις μπορεί να διαψευσθούν, εάν οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν σοβαρότερες των αναμενομένων επιπτώσεις ή στην περίπτωση που ο πληθωρισμός αποδειχθεί επίμονος, οδηγώντας σε περαιτέρω νομισματική σύσφιγξη. Οι δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει η κινεζική οικονομία αποτελούν «βασικό ρίσκο» για την παγκόσμια οικονομία, τονίζουν οι οικονομολόγοι του οργανισμού.

«Επειτα από μια ισχυρότερη των προβλέψεων έναρξη του 2023, με τη βοήθεια των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας και του ανοίγματος της Κίνας, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να μετριαστεί», αναφέρει ο ΟΟΣΑ. «Οι επιπτώσεις της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής γίνονται όλο και πιο ορατές, η επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει μειωθεί, και η ανάκαμψη της Κίνας έχει υποχωρήσει».

Οι απογοητευτικές προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία θα αποτελέσουν μια δοκιμασία για τους κεντρικούς τραπεζίτες, καθώς οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις επιτοκίων συνεχίζουν να επηρεάζουν την οικονομική δραστηριότητα, με τους πολιτικούς να φοβούνται ότι «πνίγουν» την ανάπτυξη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στη 10η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της, αν και άφησε να φανεί ότι το κόστος δανεισμού ίσως να έχει κορυφωθεί. Η Fed αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά την Τετάρτη.

Πάντως, ο ΟΟΣΑ τάχθηκε κατά των μειώσεων των επιτοκίων, καθώς ο δομικός πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός σε πολλές χώρες, έστω κι αν ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχωρεί. Τα περιθώρια για τυχόν μειώσεις επιτοκίων είναι περιορισμένα και για το 2024, σημείωσε.

«Η νομισματική πολιτική χρειάζεται να παραμείνει περιοριστική, έως ότου υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια ότι οι βαθύτερες πληθωριστικές πιέσεις έχουν υποχωρήσει οριστικά», αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους οικονομίες, ο ΟΟΣΑ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την Ευρωζώνη και πλέον προβλέπει συρρίκνωση 0,2% για την οικονομία της Γερμανίας το 2023 (θα είναι η μοναδική οικονομία του G20, πέραν της Αργεντινής, που θα εμφανίσει αρνητική ανάπτυξη). Η ανάπτυξη των ΗΠΑ αναμένεται ισχυρότερη σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου, στο 1,3% το 2024 από 2,2% το 2023.

Οι υποβαθμίσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες στην Κίνα, όπου ο ΟΟΣΑ περιμένει ανάπτυξη χαμηλότερη του 5% το 2024 λόγω της υποτονικής εσωτερικής ζήτησης στην αγορά ακινήτων.

Πάντως, ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε τις κυβερνήσεις να μην αυξήσουν τις δαπάνες στην προσπάθειά τους να στηρίξουν την ανάπτυξη. Αντ’ αυτού τόνισε ότι τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να περιοριστούν, ώστε να δημιουργηθούν δημοσιονομικά μαξιλάρια για την αντιμετώπιση τυχόν μελλοντικών προκλήσεων και να αποφευχθεί ενδεχόμενη αύξηση του πληθωρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή