Πάει για ρεκόρ η κατανάλωση πετρελαίου

Πάει για ρεκόρ η κατανάλωση πετρελαίου

Οι μεγάλες πετρελαϊκές εκτιμούν ότι ο «μαύρος χρυσός» θα εξακολουθήσει να πρωταγωνιστεί για πολλές δεκαετίες ακόμη στην ενέργεια

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Οι μεγάλες πετρελαϊκές δηλώνουν ότι στηρίζουν τη μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, αλλά υπό τον όρο ότι το πετρέλαιο θα εξακολουθήσει να παίζει καίριο ρόλο για αρκετές δεκαετίες ακόμη. Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Κάλγκαρι του Καναδά, οι επικεφαλής της Saudi Aramco και της Exxon Mobil, Αμίν Νάσερ και Ντάρεν Γουντς αντιστοίχως, υπογράμμισαν πως μια εσπευσμένη κατάργηση του πετρελαίου θα εγκυμονούσε κινδύνους δεδομένου ότι αυξάνεται διαρκώς η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια. Παράλληλα, προέβαλαν τις τεχνολογίες εγκλωβισμού και αποθήκευσης του άνθρακα ως καίρια στρατηγική για τη μετάβαση, μια τεχνολογία που αντιμετωπίζεται πάντως με επιφυλακτικότητα από τους περιβαλλοντολόγους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon, Ντάρεν Γουντς, χαρακτήρισε «ευσεβείς πόθους» την προσδοκία πως «θα μεταβούμε με ένα άλμα από εκεί που είμαστε σήμερα σε αυτό που θέλουμε για το αύριο», υπογραμμίζοντας πως δεν είναι τόσο εύκολη η μετάβαση από το πετρέλαιο στην πράσινη ενέργεια. Διευκρίνισε επιπλέον ότι «όποια και αν είναι τα επίπεδα της ζήτησης, πρέπει να διατηρήσουμε κάποιες επενδύσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία, διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε ελλείψεις προσφοράς και αναπόφευκτα σε άνοδο των τιμών». Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής πετρελαϊκών κολοσσών έρχονται σε μια στιγμή που η βιομηχανία των υδρογονανθράκων μπαίνει στην αντεπίθεση εναντίον των επικριτών της και αγωνίζεται να διατηρήσει τον έλεγχο της κατάστασης εν τω μέσω μιας παγκόσμιας προσπάθειας για πλήρη μετασχηματισμό του διεθνούς ενεργειακού συστήματος με σκοπό να αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή. Ο κλάδος των ορυκτών καυσίμων λειτουργεί αυτή τη στιγμή ως μαγνήτης επιθέσεων από τους οπαδούς της καθαρής ενέργειας, τους ακτιβιστές περιβαλλοντολόγους και τους πολιτικούς που είναι υπέρμαχοι της πράσινης μετάβασης. Εχει προηγηθεί η κατάρρευση του κλάδου εν τω μέσω της πανδημίας όταν μηδενίστηκε η ζήτηση και μαζί με αυτήν και τα κέρδη των πετρελαϊκών. Τώρα, όμως, ο κλάδος ανακάμπτει επιθετικά χάρη στις υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, συνεπακόλουθο της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία. Και η κοινή προσέγγιση των μεγάλων πετρελαϊκών συνοψίζεται στο επιχείρημά τους: «Η κλιματική αλλαγή είναι όντως μια πραγματικότητα γι’ αυτό και πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές καυσαερίων, αλλά οι μεγάλες πετρελαϊκές είναι αναγκαίες για να καλυφθεί η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια και μπορούν να ανταποκριθούν ενώ παράλληλα θα προωθούν λύσεις για τη δραστική μείωση της μόλυνσης».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco, Αμίν Νάσερ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι στη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του έτους η παγκόσμια χρήση πετρελαίου θα φτάσει στο ρεκόρ των 103 με 104 εκατ. βαρελιών την ημέρα και στη συνέχεια η ζήτηση θα αυξηθεί περαιτέρω στα 110 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το 2030. Αυτό σημαίνει πως η βιομηχανία των πετρελαϊκών πρέπει να εξακολουθήσει να αναπτύσσει νέες πηγές παραγωγής υδρογονανθράκων αντί να μειώσει την παραγωγή όπως ζητούν επίμονα οι περιβαλλοντολόγοι. Στο μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου έχουν πάρει την ανιούσα, με το Brent να βρίσκεται στα 95 δολ. το βαρέλι και το αργό ΗΠΑ στα 92,73 δολ. το βαρέλι.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT