Τουρισμός: Σε ιστορικά υψηλά η επιβατική κίνηση φέτος στα αεροδρόμια

Τουρισμός: Σε ιστορικά υψηλά η επιβατική κίνηση φέτος στα αεροδρόμια

Στο «Ελ. Βενιζέλος» ο αριθμός των επιβατών από τις αρχές της χρονιάς μέχρι και τις 18 Σεπτεμβρίου είναι αυξημένος κατά 11%, συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2019

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις υψηλότερες επιδόσεις στην ιστορία τους όσον αφορά την επιβατική κίνηση αναμένεται να εμφανίσουν κατά τη φετινή χρονιά τα αεροδρόμια. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Ριχάρδος Λαμπίρης στο συνέδριο ITC 2023 για τις υποδομές και τις μεταφορές, το 2019, που υπήρξε χρονιά-ορόσημο, το αεροδρόμιο της Αθήνας είχε 25,58 εκατ. επιβάτες. Ο αριθμός αυτός κατά το φετινό οκτάμηνο είναι αυξημένος κατά 8%, σε 18,7 εκατ. άτομα, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, φανερώνοντας τη δυναμική που έχει ήδη δημιουργηθεί. Εξάλλου, στο «Ελ. Βενιζέλος» ο αριθμός των επιβατών από τις αρχές της χρονιάς μέχρι και τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου είναι αυξημένος κατά 11% συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2019. Οπως πρόσθεσε ο κ. Λαμπίρης, η εγχώρια κίνηση έχει ανακάμψει, έχοντας αυξηθεί κατά 10,5%, με το αντίστοιχο ποσοστό ανόδου των επισκεπτών από το εξωτερικό να είναι 7%. Το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» διακινεί ανά ημέρα μέχρι και 102.000 επιβάτες, με την Ευρώπη να αποτελεί τη βασικότερη αγορά. Ενδεικτικά, ο αριθμός των ταξιδιωτών από την Αυστρία ενισχύθηκε κατά 45% σε σχέση με το 2019, ενώ από Ισπανία, Αγγλία και Γαλλία η κίνηση ενισχύθηκε κατά 45% και 14,5% κατά μέσον όρο. Ανοδο κατέγραψε η επιβατική κίνηση και από τις εκτός Σένγκεν χώρες, λόγω και του αυξημένου αριθμού προορισμών και εβδομαδιαίων πτήσεων, των οποίων ο αριθμός ανέρχεται σε 9 και 63 αντίστοιχα. Ενδεικτικά, η αύξηση της επιβατικής κίνησης από το Ισραήλ και τον Καναδά ανήλθε σε 68% και 32% αντίστοιχα.

Ρεκόρ επιβατικής κίνησης αναμένουν φέτος και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, καταρρίπτοντας αυτό του 2022. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της παραχωρησιούχου εταιρείας των μεγαλύτερων αερολιμένων της περιφέρειας Fraport Greece, Αλεξάντερ Τσινέλ, ήδη έχει ανακτηθεί το 80% της κίνησης σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Θετικές επιδόσεις εμφανίζει και το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, του οποίου η επιβατική κίνηση είχε πληγεί πέρυσι λόγω και της αναστολής του πτητικού έργου των αεροπορικών Ellinair και Astra. Οπως ακόμη είπε στο συνέδριο ITC 2023 ο κ. Τσινέλ, κρίνεται αναγκαία η επέκταση του αεροδρομίου της Κέρκυρας, ενώ η υποχώρηση της επιβατικής κίνησης σε Μύκονο και Σαντορίνη είναι εύλογη, κατά τον κ. Τσινέλ, εάν ληφθεί υπόψη ότι τα συγκεκριμένα αεροδρόμια είχαν εμφανίσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της Μυκόνου και της Σαντορίνης τον φετινό Αύγουστο, σε σχέση με πέρυσι, υποχώρησε κατά 2,9% και 6,1%, σε περίπου 394.000 και 500.000 επισκέπτες αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή