Νέες θετικές εκθέσεις για τραπεζικό κλάδο

Νέες θετικές εκθέσεις για τραπεζικό κλάδο

Οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν μια σημαντική επενδυτική ευκαιρία, σημειώνουν η Citigroup και ηJP Morgan

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «βροχή» των θετικών εκθέσεων για τις ελληνικές τράπεζες συνεχίζεται, με τις Citigroup και JP Morgan να δηλώνουν αισιόδοξες για τις προοπτικές των μεγεθών τους, έπειτα και από την ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσαν Fitch και Moody’s αναβαθμίζοντας, την Τρίτη, τις αξιολογήσεις τους.

Ο τραπεζικός δείκτης έχει καταγράψει σοβαρή διόρθωση από τα υψηλά του Ιουλίου, η οποία μάλιστα εντάθηκε το τελευταίο διάστημα και ξεπερνά πλέον το 20%, με τις συστημικές τράπεζες να μην έχουν καταφέρει να κεφαλαιοποιήσουν κανένα θετικό νέο, όπως οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τους οίκους. Η Citigroup και η JP Morgan υπογραμμίζουν πως η διόρθωση αυτή δεν δικαιολογείται, δεδομένων των ισχυρών επιδόσεων που σημείωσαν στα οικονομικά τους αποτελέσματα και των θετικών προοπτικών, οι οποίες παραμένουν άθικτες, και θεωρούν ότι αποτελούν μια σημαντική επενδυτική ευκαιρία.

Η Citi αύξησε έτσι τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή του κλάδου, κατά 14% φέτος, 6% το επόμενο έτος και 1% το 2025. Η αναβάθμιση, όπως εξηγεί, αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τη θετική επίδραση των υψηλότερων επιτοκίων στα περιθώρια, αλλά και τις καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις των εσόδων από προμήθειες στο β΄ τρίμηνο. Η Citi εκτιμά πως τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα θα αυξηθούν κατά 6% φέτος, κατά 2% το 2024 και κατά 1% το 2025, επισημαίνοντας πως τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια σε μεγάλο βαθμό κορυφώθηκαν και αυτό που θα έχει μεγαλύτερη σημασία στο εξής θα είναι η μετατόπιση των καταθέσεων από τους τρεχούμενους λογαριασμούς στις προθεσμιακές καταθέσεις και η μετακύλιση των υψηλότερων επιτοκίων στο κόστος των καταθέσεων. Σε ό,τι αφορά τα νέα δάνεια, η Citi υπολογίζει πως θα ανακάμψουν, ειδικά στο δ΄ τρίμηνο, ενώ θα συνεχίσουν να βελτιώνονται το 2024 και αφού θα ξεκινήσουν οι μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Στο μέτωπο της κερδοφορίας, η αμερικανική τράπεζα αν και «βλέπει» κάποια πίεση στις επιδόσεις μακροπρόθεσμα –όταν τα επιτόκια της ΕΚΤ αρχίσουν να μειώνονται, οδηγώντας σε χαμηλότερα περιθώρια κέρδους–, ωστόσο θεωρεί ότι η βελτίωση της αποδοτικότητας και το χαμηλότερο κόστος κινδύνου θα αντισταθμίσουν ορισμένες από τις αρνητικές αυτές επιπτώσεις των χαμηλότερων περιθωρίων. Η JP Morgan αποδίδει το πρόσφατο sell off στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών στις κινήσεις κατοχύρωσης των υψηλών κερδών που έχουν σημειώσει οι επενδυτές κατά το ράλι που είχε προηγηθεί και το οποίο είχε ξεπεράσει το 70% από τις αρχές του έτους, καθώς και στους αρνητικούς τίτλους ειδήσεων, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών στη Θεσσαλία.

Ωστόσο, τονίζει ότι οι ισχυρές προοπτικές σε επίπεδο κερδοφορίας παραμένουν άθικτες και εκτιμά πως η απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROTE του κλάδου σε μέσο όρο θα διαμορφωθεί στο 10,6% το 2025. Πάντως, αναμένει και αυτή επιβράδυνση του κύκλου κερδοφορίας, που οδηγείται από τα καθαρά έσοδα από τόκους, καθώς το κόστος των καταθέσεων αναμένεται να αυξηθεί και τα επιτόκια θα μειωθούν έως τα τέλη του 2025. Οπως εκτιμά, τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα το 2024-2025 θα σημειώσουν αύξηση 0% και 5%, αντίστοιχα.

Τέλος, η JP Morgan εκτιμά πως το κόστος κινδύνου (CoR) των ελληνικών τραπεζών θα αυξηθεί το 2023-2025 στις 80 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο λόγω της έκθεσής τους στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες, αλλά ο συνολικός αντίκτυπος φαίνεται περιορισμένος προς το παρόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή