Γιατί αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες ο οίκος Moody’s

Γιατί αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες ο οίκος Moody’s

Τους λόγους που οδήγησαν στην αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών και τη βαθμολόγηση πλέον της Εθνικής και της Eurobank με επενδυτική βαθμίδα σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις τους, εξηγεί η Moody’s, απαντώντας έτσι σε κρίσιμα ερωτήματα των επενδυτών

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους λόγους που οδήγησαν στην αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών και τη βαθμολόγηση πλέον της Εθνικής και της Eurobank με επενδυτική βαθμίδα σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις τους, εξηγεί η Moody’s, απαντώντας έτσι σε κρίσιμα ερωτήματα των επενδυτών.

Οπως επισημαίνει ο οίκος, o βασικός «μοχλός» των αναβαθμίσεων ήταν οι βελτιωμένες λειτουργικές συνθήκες και οι συνθήκες τραπεζικής πίστωσης στην Ελλάδα. Οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις των τραπεζών το 2022-2023 και η μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό τους, υποστηρίζουν επίσης τα ισχυρότερα πιστωτικά τους προφίλ.

Ο οίκος έχει τρεις κατηγορίες αξιολογήσεων, τη Βασική Πιστωτική Αξιολόγηση (BCA), η οποία ωστόσο δεν λαμβάνει υπόψη τους κινδύνους σε καταθέσεις και εκδόσεις χρέους, την αξιολόγηση των senior ομολόγων και τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων, την οποία και θεωρεί πιο σημαντική. Ο οίκος αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες και στις τρεις αυτές κατηγορίες κατά μία με δύο βαθμίδες, ωστόσο σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των καταθέσεων έδωσε επενδυτική βαθμίδα στη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα («Baa3»).

Στο ερώτημα, λοιπόν, πώς μπορούν οι δύο αυτές τράπεζες να έχουν αξιολογήσεις καταθέσεων επενδυτικής βαθμίδας ενώ το ελληνικό Δημόσιο όχι, η Moody’s ξεκαθαρίζει ότι οι αξιολογήσεις καταθέσεων μπορεί να υπερβαίνουν την αξιολόγηση του Δημοσίου, επειδή λαμβάνονται υπόψη οι πιθανές απώλειες καταθετών σε μια ενδεχόμενη εξυγίανση της τράπεζας.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν σημαντική έκθεση σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και σε τιτλοποιημένα ομόλογα με κρατική εγγύηση, επισημαίνει η Moody’s. Επιπλέον, οι περισσότερες από τις δραστηριότητές τους βρίσκονται στην Ελλάδα και κατά συνέπεια συνδέονται με την ελληνική οικονομία. Ως αποτέλεσμα, οι Βασικές Αξιολογήσεις Πιστώσεων δεν μπορούν να είναι υψηλότερες από την αξιολόγηση του Δημοσίου.

Οι αξιολογήσεις καταθέσεων λαμβάνουν υπόψη την πιθανή σοβαρότητα ζημιών για κάθε εργαλείο στη δομή του παθητικού μιας τράπεζας σε ένα σενάριο εξυγίανσης. Αυτές οι αξιολογήσεις τοποθετούνται είτε υψηλότερα είτε χαμηλότερα από το BCA, με βάση τις πιθανές ζημίες που μπορεί να υποστεί ένας επενδυτής. Ετσι, η Moody’s τοποθετεί τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων και των τεσσάρων τραπεζών δύο βαθμίδες υψηλότερα από τα BCA τους, για να αντικατοπτρίζει τη σχετικά χαμηλή σοβαρότητα των ζημιών για τις καταθέσεις σε ένα πιθανό σενάριο εξυγίανσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την τοποθέτηση των αξιολογήσεων καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών με την υψηλότερη αξιολόγηση BCA (ΕΤΕ και Eurobank) στην κατηγορία επενδυτικής βαθμίδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή