Η Motor Oil επενδύει σε μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου

Η Motor Oil επενδύει σε μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου

Θα κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις του ομίλου στους Αγ. Θεοδώρους

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το έργο «Εphyra» για την κατασκευή και λειτουργία καινοτόμου μονάδας παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου η Motor Oil. Το καινοτόμο έργο χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Clean Hydrogen Partnership και προχωράει με συντονιστή τη Motor Oil και τη συμμετοχή ακόμη 9 εταίρων από 7 χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα), ενώ θα έχει διάρκεια 5 χρόνια.

Η μεγάλης κλίμακας διεργασία ηλεκτρόλυσης, όπως τόνισε ο Κωνσταντίνος Χατζηφώτης, διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ομίλου, θα ενσωματωθεί στις βιομηχανικές λειτουργίες του διυλιστηρίου της Motor Oil στους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας. Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η τροφοδοσία με ανανεώσιμο υδρογόνο τρεχουσών διεργασιών του διυλιστηρίου, καθώς και άλλων βιομηχανικών μονάδων της ευρύτερης περιοχής, ενώ ένα μέρος της παραγωγής θα κατευθυνθεί προς την παραγωγή καυσίμων μηδενικών εκπομπών. Ενα ακόμη έργο υδρογόνου της Motor Oil είναι το «Τριήρης», που έχει ενταχθεί στο Clean Hydrogen Partnership. Πρόκειται για μικρή κοιλάδα υδρογόνου, που άρχισε ήδη να κατασκευάζεται στις εγκαταστάσεις του ομίλου. Απώτερος στόχος του προγράμματος, όπως τόνισε ο επικεφαλής εναλλακτικών καυσίμων του ομίλου Motor Oil Γιώργος Μητκίδης, «είναι να πετύχουμε την ανάπτυξη της αγοράς υδρογόνου, τη διείσδυση σε νέες εφαρμογές. Αυτό εξασφαλίζεται μέσω συνεργασιών και μέσω της δυνατότητας να παρέχουμε ένα πολύ ανταγωνιστικό ελληνικό προϊόν όσον αφορά σε όρους κόστους. Αυτές τις προσπάθειες τις πετυχαίνουμε μέσω τεχνολογικών καινοτομιών, όσο και μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, όπως είναι το “Τριήρης” και το έργο “Ephyra”».

Το καινοτόμο έργο χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκό πρόγραμμα και προχωράει με συντονιστή τον όμιλο και τη συμμετοχή ακόμη 9 εταίρων από 7 χώρες.

Το έργο «Ephyra» αναμένεται να συμβάλει αποτελεσματικά στην επίτευξη των στόχων για τις τεχνολογίες ηλεκτρόλυσης, όπως αυτοί αποτυπώνονται στην ατζέντα στρατηγικής για την έρευνα και την καινοτομία από το Clean Hydrogen Partnership. Ταυτόχρονα, όμως, θα ενισχύσει την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, προωθώντας έτσι την οικονομία ανανεώσιμου υδρογόνου στην Ε.Ε., την απανθρακοποίηση του βιομηχανικού κλάδου και την υιοθέτηση καυσίμων μηδενικών εκπομπών.

Ο όμιλος της Motor Oil έχει επενδύσει ήδη πάνω από 1 δισ. ευρώ για την παραγωγή βιώσιμων μορφών ενέργειας τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ παραμένει προσηλωμένος στην υλοποίηση του μεγαλύτερου επενδυτικού πλάνου ενεργειακής μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που συνολικά αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ, τόνισε ο γενικός διευθυντής στρατηγικής του ομίλου, Γιώργος Τριανταφύλλου. «Το έργο “Ephyra” επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα του ομίλου μας να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εδραίωση της αγοράς υδρογόνου στην Ελλάδα αλλά και την πρόθεσή μας να συμπράξουμε με άλλες δυνάμεις για την επίτευξη φιλόδοξων έργων, που επιταχύνουν τον μετασχηματισμό του ενεργειακού μείγματος», υπογράμμισε ο ίδιος.

Το έργο «Ephyra» θα υλοποιηθεί από μια ισχυρή σύμπραξη φορέων με αποδεδειγμένες ικανότητες στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της βιομηχανίας, εξασφαλίζοντας την επιτυχία του έργου. Εταίροι του έργου είναι: η Μότορ Οϊλ (Ελλάς) – συντονιστής, το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Γερμανικό Κέντρο Αεροναυπηγικής (DLR), η γαλλική εταιρεία Enertime, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Aragón (ITAINNOVA), η ολλανδική εταιρεία New Energy Coalition (NEC), η ολλανδική εταιρεία SoluForce, η ιταλική RINA Consulting, η ελληνική εταιρεία Envirometrics και η Siemens Process Systems Engineering ως συνεργαζόμενος εταίρος από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT