Αποσύρθηκε και η «Λάμψα» από τον διαγωνισμό για το Μέγαρο Μποδοσάκη

Αποσύρθηκε και η «Λάμψα» από τον διαγωνισμό για το Μέγαρο Μποδοσάκη

Το αρχικό έντονο ενδιαφέρον για τη μίσθωση του ακινήτου έχει περιοριστεί σημαντικά

2' 33" χρόνος ανάγνωσης

Περιορίζεται δραστικά η λίστα των υποψηφίων μισθωτών του Μεγάρου Μποδοσάκη μετά και την απόσυρση από τον σχετικό διαγωνισμό της «Λάμψα». Ο ξενοδοχειακός όμιλος, που ελέγχει τα ξενοδοχεία «Μεγάλη Βρεταννία», Athens Capital και King George στο κέντρο της Αθήνας, με επιστολή του τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα προς το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Μποδοσάκη γνωστοποίησε πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην τελική φάση του διαγωνισμού, δηλαδή αυτή της υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

Η σχετική προθεσμία λήγει στις 29 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με έρευνα της «Καθημερινής», το αρχικό έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε κατά τις πρώτες φάσεις του διαγωνισμού έχει περιοριστεί σημαντικά. Ως αιτία της απόσυρσης του ενδιαφέροντος ενός σημαντικού αριθμού εκ των αρχικά υποψηφίων επενδυτών αναφέρεται αφενός το πολύ υψηλό ετήσιο μίσθωμα που ζητάει, ατύπως, το Ιδρυμα Μποδοσάκη για το εμβληματικό ακίνητο επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας στο κέντρο της Αθήνας και αφετέρου ζητήματα σχετικά με τη διαδικασία του διαγωνισμού, αλλά και τη δυνατότητα του κτιρίου να αξιοποιηθεί άμεσα. Εκτός από τη «Λάμψα», δεσμευτική προσφορά δεν πρόκειται να καταθέσει ούτε η Grivalia, η οποία παρά τις περί του αντιθέτου αρχικές πληροφορίες ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για τη συγκεκριμένη συναλλαγή. Αριστα ενημερωμένες πηγές διαβεβαιώνουν επίσης πως δεσμευτική προσφορά δεν πρόκειται να καταθέσει ούτε η Hines ούτε η Prodea. Επίσης, ο όμιλος Διβάνη που εκδήλωσε ενδιαφέρον, έχει μείνει εκτός της τελικής διαδικασίας, όπως κι άλλο ένα σημαντικό επιχειρηματικό σχήμα ελληνικών συμφερόντων.

Οι αιτίες

Στην αγορά ακούγεται ότι το Ιδρυμα Μποδοσάκη, προκειμένου να εξυπηρετήσει την κοινωφελή αποστολή του, αξιώνει ετήσιο ενοίκιο τουλάχιστον όσο αυτό που του κατέβαλλε ο μέχρι σήμερα ένοικος του ακινήτου, δηλαδή η Eurobank, συν κάποια αύξηση. Το επιζητούμενο ετήσιο μίσθωμα τοποθετείται δηλαδή στα επίπεδα των 4,5-4,6 εκατ. ευρώ. Το Μέγαρο Μποδοσάκη, που βρίσκεται στη συμβολή της οδού Σουρή 5 και της Λ. Αμαλίας 20, δίπλα στην πλατεία Συντάγματος και απέναντι από τον Εθνικό Κήπο, πολύ κοντά σε δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα, όπως η Ακρόπολη και οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός, είναι συνολικής επιφανείας 12.820 τετραγωνικών μέτρων και, σύμφωνα με πηγές του Ιδρύματος, εύλογης αξίας της τάξης των 72,5 εκατ. ευρώ. Η δυνατότητα υποβολής προσφορών που να προβλέπουν χαμηλότερο τίμημα και δέσμευση απόδοσης ποσοστού των εσόδων από την εκμετάλλευση του κτιρίου αποκλείστηκε επίσης από το Ιδρυμα, που επιζητεί σταθερές προβλέψιμες αποδόσεις, αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες. Ωστόσο, η αποχώρηση της Eurobank και η μεταστέγασή της σε δικό της ιδιόκτητο κτίριο «αποκαλύπτει ενδεχομένως και το πλαφόν της αγοράς για το εν λόγω ακίνητο», σχολιάζουν κτηματομεσιτικές πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία.

Η προοπτική δεσμευτικής προσφοράς από ξένο επενδυτικό σχήμα χωρίς τη συμμετοχή Ελληνα εταίρου –που θα μπορούσε να διευκολύνει τις ιδιωτικές κι άλλες διαδικασίες που θα απαιτηθούν για την εκμετάλλευση του κτιρίου από τον νέο εκμισθωτή– θεωρείται περιορισμένη λόγω του μεγάλου χρόνου αναμονής, που εκτιμάται ότι θα χρειαστεί για κάτι τέτοιο. Συγκεκριμένα, παραμένει άγνωστο κατά πόσο το κτίριο αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να κηρυχθεί διατηρητέο, τι θα σήμαινε αυτό χρονικά για την έκδοση αδειών ανακαίνισης κ.λπ., αν μπορεί να αποκτήσει άδεια χρήσης λειτουργίας ξενοδοχείου και γενικά πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την αδειοδοτική ωρίμανσή του. Να σημειωθεί ότι το Ιδρυμα θέλει να αρχίσει η καταβολή των μισθωμάτων από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT