Λειτουργικά κέρδη 250,2 εκατ. για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το α΄ εξάμηνο

Λειτουργικά κέρδη 250,2 εκατ. για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το α΄ εξάμηνο

Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στο 1,6 δισ. ευρώ, από 1,4 δισ. πέρυσι

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Σημαντική ενίσχυση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας κατέγραψε ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου, καθώς συνεχίστηκε η μεγάλη συμβολή του τομέα ενέργειας, ενώ αυξήθηκε και η επίδοση του κατασκευαστικού τομέα. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 9,8% σε ετήσια βάση και ανήλθε σε 1,6 δισ. ευρώ, από 1,46 δισ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ η λειτουργική κερδοφορία αυξήθηκε σε 250,2 εκατ. ευρώ, από 218 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα καθαρά κέρδη αποδιδόμενα στους μετόχους (χωρίς να υπολογίζονται τα μη λειτουργικά αποτελέσματα) ανήλθαν σε 54,7 εκατ. ευρώ, έναντι 34,3 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τα μη λειτουργικά κέρδη αφορούν κέρδος 15,5 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 13 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Ο κατασκευαστικός τομέας εμφανίζει σημαντικές προοπτικές, καθώς το ανεκτέλεστο υπόλοιπο διαμορφώνεται στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 5,7 δισ. ευρώ, έναντι 5,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022. Στο ποσό αυτό υπολογίζονται και οι προς υπογραφή συμβάσεις, αλλά και τα έργα προς εταιρείες του ομίλου. Ειδικότερα, οι υπογεγραμμένες συμβάσεις στο τέλος του πρώτου εξαμήνου ανήλθαν σε 2,7 δισ. ευρώ, πλέον 600 εκατ. ευρώ σε έργα εντός του ομίλου. Εκτοτε, ο όμιλος έχει υπογράψει ή αναμένει την υπογραφή νέων συμβάσεων επιπλέον 2,3 δισ. ευρώ. Σημειωτέον ότι το 70% αφορά ιδιωτικά έργα είτε ίδιες επενδύσεις (π.χ. το Integrated Resort Complex στο Ελληνικό, έργο της τάξεως του 1 δισ. ευρώ) είτε έργα για λογαριασμό τρίτων εταιρειών.

Η συμβολή του κλάδου ενέργειας στα μεγέθη του εξαμήνου ήταν σημαντική, ενώ ισχυρές ήταν και οι επιδόσεις του κατασκευαστικού τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, τα έσοδα του κατασκευαστικού τομέα σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 51,3%, σε 636,3 εκατ. ευρώ, από 420,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (προσαρμοσμένα) ανήλθαν σε 52,6 εκατ. ευρώ, έναντι 40,7 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η διοίκηση της εταιρείας αναμένει την περαιτέρω ενίσχυση του κατασκευαστικού τομέα το επόμενο διάστημα, καθώς διεκδικούνται νέα έργα, ενώ συνολικά τα επόμενα χρόνια προβλέπεται να δημοπρατηθούν έργα ύψους 30 δισ. ευρώ. Ελαφρώς πτωτικά κινήθηκε ο τομέας παραγωγής και εμπορίας ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου), που κατέγραψε έσοδα από πωλήσεις ύψους 902,6 εκατ. ευρώ, από 1,02 δισ. ευρώ πέρυσι, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών ενέργειας και της χαμηλότερης παραγωγής ΑΠΕ, λόγω των ηπιότερων ανεμολογικών συνθηκών. Αντίστοιχα, τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 134,3 εκατ. ευρώ, από 139,3 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα του τομέα των παραχωρήσεων αυξήθηκαν σε 103,4 εκατ. ευρώ, έναντι 93,9 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια της αύξησης της κίνησης στη Νέα και Κεντρική Οδό, αλλά και της διευρυμένης σταδιακής λειτουργίας του έργου διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 73,5 εκατ. ευρώ, από 47,7 εκατ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου συνεχίστηκε η ανάπτυξη νέων έργων, όπως το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλλι, όπου οι εργασίες ξεπερνούν πλέον το 20%, ενώ έως το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσει και το έργο του ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος στο Ελληνικό. Οσον αφορά τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, πλέον αναμένεται η ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών από την πλευρά της πολιτείας, καθώς η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει προσκομίσει όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και για την πρόσφατη ανάδειξη του ομίλου ως προσωρινού αναδόχου για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού για τα επόμενα 25 χρόνια. Με την προσθήκη της εν λόγω σύμβασης, το συνολικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων του ομίλου θα ξεπεράσει τα 1.600 χιλιόμετρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT