Εξάμηνο ομόλογο για μικροεπενδυτές

Εξάμηνο ομόλογο για μικροεπενδυτές

Προσφέρουν υπερδιπλάσια απόδοση σε σχέση με τις προθεσμιακές καταθέσεις

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα να μπουν μικροί ιδιώτες επενδυτές σε δημοπρασία εντόκων ομολόγων δίνει εκ νέου το οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο της σημερινής δημοπρασίας τίτλων διάρκειας έξι μηνών. Ετσι, όπως και με τα έντοκα 52 εβδομάδων στις αρχές του μήνα, όποιος ιδιώτης επιθυμεί να προμηθευτεί τα νέα έντοκα 26 εβδομάδων μπορεί να το κάνει μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρισή τους σε μερίδα του Συστήματος Αϋλων Τίτλων (ΣΑΤ). Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας γίνεται μέσω των παραπάνω φορέων διάθεσης, με απαραίτητα δικαιολογητικά την αστυνομική ταυτότητα και τον ΑΦΜ. Η περίοδος εγγραφών ξεκίνησε χθες Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου.

Το ποσό της έκδοσης διαμορφώνεται στα 625 εκατ. ευρώ και ως συνήθως η σημερινή δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους βασικούς διαπραγματευτές, ενώ βάσει του κανονισμού λειτουργίας τους, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών τόσο κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας (Τετάρτη), όσο και κατά το χρονικό διάστημα της μιας εργάσιμης ημέρας μετά το τέλος αυτής, δηλαδή έως την Πέμπτη. Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία, μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, δηλαδή έως 187,5 εκατ. ευρώ για καθεμιά από τις παραπάνω περιπτώσεις, με το ποσό άντλησης να μπορεί να φτάσει το 1 δισ. ευρώ.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να επενδύσει έως 15.000 ευρώ.

Στην πιο πρόσφατη δημοπρασία εντόκων διάρκειας έξι μηνών, η οποία είχε διεξαχθεί στις 28 Ιουλίου, η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 3,8% και σύμφωνα με εκτιμήσεις η απόδοση των νέων εντόκων μπορεί να κινηθεί στην περιοχή του 3,8%-4%, δηλαδή πάνω από δυόμισι φορές υψηλότερα από το επιτόκιο που προσφέρουν οι προθεσμιακές καταθέσεις για ένα έτος (1,5%) και 11 φορές πάνω από το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων (0,35%). Επιπλέον, όπως είναι ήδη γνωστό, τα έντοκα είναι αφορολόγητα, έναντι του 15% επί των τόκων που θα φορολογούνταν εάν το ποσό ήταν σε προθεσμιακή κατάθεση.

Η συμμετοχή πάντως των μικροεπενδυτών στην πρόσφατη έκδοση των ετήσιων εντόκων ήταν περιορισμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ενδιαφέρον έδειξαν 4.200 ιδιώτες με προσφορές 57 εκατ. ευρώ συνολικά – δηλαδή κατέβαλε ο καθένας περίπου 13.000 ευρώ κατά μέσον όρο. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η απόδοση ήταν σε ιδιαίτερα ελκυστικά επίπεδα – στο 3,81%.

Η συγκεκριμένη διάθεση των εντόκων ενός έτους στο «κοινό» στις αρχές Σεπτεμβρίου αποτέλεσε το πρώτο τεστ, έπειτα από δύο χρόνια όπου η διαδικασία είχε «παγώσει» λόγω του πολύ χαμηλού ενδιαφέροντος και αποδόσεων. Εντός του 2023 οι μικροεπενδυτές είχαν ήδη προμηθευτεί έντοκα ύψους 1,4 δισ. ευρώ μέσω των τραπεζών, δηλαδή στη δευτερογενή αγορά, αγοράζοντας τίτλους που είχαν ήδη αγοράσει οι τράπεζες από το ελληνικό Δημόσιο. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ωστόσο πως η διάθεση σε ιδιώτες δεν αναμένεται να εφαρμοστεί σε δημοπρασίες εντόκων μικρότερων διαρκειών, όπως τα έντοκα τριών μηνών, ενώ ακόμη εξετάζεται εάν θα επαναληφθεί σε μια διάρκεια όπως οι 52 εβδομάδες. Το πιο πιθανό είναι να εφαρμόζεται για κάποιο χρονικό διάστημα στα εξάμηνα έντοκα, για τα οποία διεξάγεται δημοπρασία μία φορά τον μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT