Η αύξηση των διεθνών εμπορικών συναλλαγών με γουάν υπονομεύει το δολάριο

Η αύξηση των διεθνών εμπορικών συναλλαγών με γουάν υπονομεύει το δολάριο

«Καμπανάκι» από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο αμερικανικό νόμισμα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα να αυξάνει τις εμπορικές της συναλλαγές σε γουάν, κάτι που θα μπορούσε να αποβεί επιζήμιο για την υπερδύναμη, καθώς ενδέχεται η εκτεταμένη χρήση του κινεζικού νομίσματος να υπονομεύσει το δολάριο και την παντοδυναμία του. Στην προειδοποίηση αυτή προέβη χθες η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) διά στόματος της κορυφαίας οικονομολόγου της, Μπεάτα Γιαβόρτσικ. Η εν λόγω οικονομολόγος επισημαίνει, παράλληλα, πως οι κυρώσεις έχουν θορυβήσει πολλές χώρες, που εξωθούνται στο να διαφοροποιήσουν το μείγμα νομισμάτων στο οποίο θα κάνουν τις πληρωμές τους. Κάτι τέτοιο όμως μπορεί «μεσομακροπρόθεσμα να υπονομεύσει την κυριαρχία του δολαρίου». Ηδη η Ρωσία χρησιμοποιεί το κινεζικό νόμισμα για την πληρωμή τουλάχιστον του 20% των εισαγωγών της, σύμφωνα με νέα μελέτη, που παράλληλα υπογραμμίζει την αυξανόμενη εξάρτηση της Μόσχας από το Πεκίνο και τις προσπάθειές της να ξεφύγει από τις κυρώσεις της Δύσης.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση της EBRD που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, στο τέλος του περασμένο έτους το 20% των εισαγωγών της Ρωσίας πληρωνόταν σε γουάν, όταν το αντίστοιχο ποσοστό έναν χρόνο νωρίτερα δεν υπερέβαινε το 3%. Η μεγάλη αυτή αύξηση οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι εισαγωγές της Ρωσίας από την Κίνα. Σύμφωνα, άλλωστε, με στοιχεία της Τράπεζας της Ρωσίας, τον Ιούλιο το 34% των εισαγωγών της χώρας και περίπου το 25% των εξαγωγών της πληρώθηκε σε γουάν. Και η Ρωσία είναι σήμερα το τρίτο μεγαλύτερο κέντρο εκκαθάρισης διασυνοριακών συναλλαγών στο κινεζικό νόμισμα.

Παράλληλα, όμως, η εκτεταμένη χρήση του γουάν δεν περιορίζεται στις συναλλαγές της Ρωσίας, καθώς η ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του κινεζικού νομίσματος ενθαρρύνει και τρίτες χώρες να το χρησιμοποιήσουν.

Πολλές από αυτές έχουν προχωρήσει στη σύναψη συμφωνιών swap νομισμάτων, κοινώς ανταλλαγής νομισμάτων και έχουν ανοίξει γραμμές swap με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας. Ετσι η χρήση του γουάν από τρίτες χώρες έχει αυξηθεί, φθάνοντας στο 5% των διεθνών συναλλαγών από το μόλις 1% στο οποίο περιορίζονταν πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Εν ολίγοις, το εμπόριο σε δολάρια ή σε ευρώ είναι πλέον πολύ δύσκολο και πολύ ακριβό για τη Μόσχα, που στρέφεται στο κινεζικό νόμισμα. Ετσι, η μεν Ρωσία διαφεύγει τις κυρώσεις, η δε Κίνα ενισχύει τη διεθνή χρήση και παρουσία του νομίσματός της, κάτι που αποτελεί στρατηγικό σχέδιό της εδώ και περίπου δύο δεκαετίες.

Σημειωτέον δε ότι η αύξηση της χρήσης του γουάν στις συναλλαγές της Ρωσίας είναι σαφώς μεγαλύτερη όταν πρόκειται για εισαγωγές προϊόντων ή εξοπλισμού που μπορούν να έχουν διπλή χρήση, δηλαδή είτε να χρησιμοποιηθούν για εμπορικούς και ειρηνικούς σκοπούς είτε, όμως, να αξιοποιηθούν και για την κατασκευή οπλικών συστημάτων. Το αίτημα προς τους εμπορικούς της εταίρους να εκδώσουν τα τιμολόγιά τους σε γουάν δεν είναι παρά μόνον ένας από τους τρόπους που χρησιμοποιεί η Μόσχα για να διαφεύγει από τις κυρώσεις της Δύσης. Παράλληλα, εισάγει προϊόντα μέσω φιλικών σε αυτήν χωρών, που λειτουργούν ως μεσάζοντες, είτε για τις εισαγωγές είτε για τις εξαγωγές του πετρελαίου της σε δεξαμενόπλοια, που πλέουν χωρίς ασφάλιση αποδεκτή από τις χώρες της Δύσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT