Τζίρο άνω του 1 δισ. «βλέπει» το 2023 η «Μασούτης»

Τζίρο άνω του 1 δισ. «βλέπει» το 2023 η «Μασούτης»

Νέα καταστήματα σε Γλυφάδα, Πάτρα και Λαμία. Από την αρχή του έτους έχουν ενταχθεί 17 καινούργια σημεία στο δίκτυό της σε Αττική, Βόρεια Ελλάδα και Κυκλάδες

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κύκλο εργασιών άνω του 1 δισ. ευρώ αναμένει φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία της η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Μασούτης», ενώ θα συνεχίσει και μέσα στο 2024 τη διεύρυνση του δικτύου της στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά.

Στο πλαίσιο του επενδυτικού της πλάνου ύψους τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο, η εταιρεία εστιάζει σε νέα καταστήματα άνω των 1.500 τ.μ. σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της παρουσίας της στην Αθήνα. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το νέο κατάστημα Grand της Γλυφάδας, το οποίο πρόκειται να ανοίξει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται να ανοίξουν επίσης τουλάχιστον δύο ακόμη καινούργια καταστήματα μικρότερου μεγέθους στη Λαμία και στην Πάτρα.

Εκτός αυτού, σε πρώιμο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση του μεγάλου σχεδίου της «Μασούτης» για τις Τρεις Γέφυρες, όπου δρομολογείται άνοιγμα καταστήματος το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει σε δεύτερη φάση και οικιστικό πλάνο με την ανέγερση δύο πολυκατοικιών εννέα ορόφων στο ίδιο οικόπεδο. Το νέο κατάστημα μαζί με το οικιστικό κομμάτι, στο πλαίσιο του οποίου θα δημιουργηθούν περίπου 110 διαμερίσματα προς πώληση, φέρνει τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου άνω των 40 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η «Μασούτης» δεν αποκλείει το άνοιγμα νέων καταστημάτων σε περιοχές της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας, λέγοντας ότι οι επενδύσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια εντάσσονται στη φιλοσοφία της. Σημειώνεται ότι από την αρχή του έτους έχουν ενταχθεί 17 καινούργια σημεία στο δίκτυό της στην Αττική, στη Βόρεια Ελλάδα και στις Κυκλάδες.

Η «Μασούτης» πάντως μιλάει για συνεχιζόμενες πιέσεις λόγω του πληθωρισμού και των νομοθετικών παρεμβάσεων για την προστασία των καταναλωτών. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2022 που δημοσιοποίησε αυτή την εβδομάδα η εταιρεία, η χρονιά έκλεισε με ενοποιημένο κύκλο εργασιών στα 924 εκατ. ευρώ και ανάπτυξη 6,5% σε σχέση με το 2021 χάρη σε οργανική και μη οργανική ανάπτυξη. Ωστόσο, η κερδοφορία της «Μασούτης» συμπιέστηκε κάτω από το 1% του τζίρου αφενός λόγω του υπερδιπλασιασμού του ενεργειακού κόστους, από 16 εκατ. ευρώ το 2021 στα 33 εκατ. ευρώ το 2022, αφετέρου εξαιτίας της προσπάθειας συγκράτησης των τιμών. Συγκεκριμένα, η εταιρεία δέχθηκε ανατιμήσεις περίπου 13% από τους προμηθευτές, ενώ στην τιμή πώλησης πέρασε το 9% της αύξησης του κόστους.

Η «Μασούτης» εκτιμά ότι φέτος ο κύκλος εργασιών θα διαμορφωθεί στο 1,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ανάπτυξη που θα ξεπερνάει το 17%. Ο ρυθμός αυτός, ο οποίος είναι ταχύτερος από τον μέσο όρο της αγοράς, θα οφείλεται κατά το ήμισυ περίπου στα νέα καταστήματα.

«Πάει πολύ καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε στην αρχή της χρονιάς, ξεκινήσαμε με έναν πολύ χαμηλότερο στόχο» και με επιφυλάξεις για υστέρηση στον όγκο πωλήσεων, εξήγησε στο πλαίσιο ενημέρωσης ο κ. Ιωάννης Μασούτης, διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας. Ωστόσο, επισήμανε ότι οι προβλέψεις ενισχύθηκαν, παίρνοντας ώθηση από τα νέα σημεία. Σημειώνεται ότι στις εκτιμήσεις αυτές δεν περιλαμβάνονται τα καταστήματα της ΣΥΝΚΑ στην Κρήτη, στην οποία η εταιρεία έχει συμμετοχή 50%.

Ωστόσο, το ενεργειακό κόστος θα συνεχίσει να επιβαρύνει και το 2023 την κερδοφορία της εταιρείας και εκτιμάται πως θα ξεπεράσει ελαφρώς το 1% του τζίρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή