Κυρίαρχη στην Κέρκυρα η «Μασούτης»

Κυρίαρχη στην Κέρκυρα η «Μασούτης»

Μέχρι τα τέλη του έτους το πανελλαδικό δίκτυο της αλυσίδας θα πλησιάσει τα 400 καταστήματα

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παρουσία της στα Επτάνησα κατοχυρώνει και επίσημα η αλυσίδα «Μασούτης» με τα εγκαίνια του τελευταίου από τα 18 καταστήματα στην Κέρκυρα, τα οποία είχε αποκτήσει μέσω της συμφωνίας με τον ΣΥΝΚΑ το 2022 και τα οποία αναμένεται να συνεισφέρουν περίπου 4% του συνολικού της τζίρου. Σε αριθμό καταστημάτων πρόκειται πλέον για τον μεγαλύτερο «παίκτη» στην κερκυραϊκή αγορά σούπερ μάρκετ, ενώ το επόμενο βήμα για διεύρυνση της παρουσίας της στα νησιά του Ιονίου γίνεται στη Λευκάδα, όπου το πρώτο κατάστημα θα ανοίξει το 2025.

Προς το παρόν, η «Μασούτης» δεν δρομολογεί άνοιγμα νέου καταστήματος στην Κέρκυρα, αλλά εκκρεμεί η λειτουργία του πρώτου της cash and carry, περίπου 1.600 τ.μ., το οποίο προορίζεται για τροφοδότηση των καταστημάτων της στο νησί. Οταν ανοίξει εντός του 2025, η εταιρεία θα μετράει πανελλαδικά συνολικά 25 αποθήκες χονδρικής.

Επέκταση στο real estate

Εκτός αυτού, η συμφωνία με τον ΣΥΝΚΑ για την Κέρκυρα αποτελεί βάση για τη δημιουργία ξεχωριστής εταιρείας διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων. Ειδικότερα, μέρος των περίπου 100 ακινήτων αξίας 250 εκατ. ευρώ που διαθέτει πανελλαδικά η «Μασούτης» πρόκειται να περιέλθει στην κερκυραϊκή «Δήμητρα Μάρκετ Γαλαξίας», η οποία πέρασε στην εταιρεία μέσω του ΣΥΝΚΑ. Πιθανώς με απόσχιση και πάντοτε υπό την ομπρέλα της «Μασούτης», η εταιρεία ακινήτων θα έχει τη δυνατότητα να εξειδικευτεί στο real estate, το οποίο κρίνεται πως απαιτεί πλέον πιο σύνθετο μοντέλο διαχείρισης.

Στοχεύοντας αποκλειστικά εντός Ελλάδας αυτή την περίοδο, η «Μασούτης» εκφράζει διάθεση περαιτέρω επέκτασης στο Ιόνιο, αλλά και σε όσες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας δεν έχει παρουσία. Βέβαια, η αναπτυξιακή δυναμική βρίσκει εμπόδια στην έλλειψη κατάλληλων χώρων, στα υψηλά ενοίκια και στο κατασκευαστικό κόστος, ένα μείγμα σχεδόν «εκρηκτικό», όπως το χαρακτήρισε ο κ. Θεόδωρος Γεροστεργιούδης, γενικός διευθυντής της εταιρείας. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο ίδιος τόνισε πως πρέπει πλέον κανείς να γίνεται εφευρετικός στην εκμετάλλευση των χώρων, φέρνοντας ως παράδειγμα τη συνεργασία με άλλες εταιρείες για την αξιοποίηση των καταστημάτων.

Ο κ. Γεροστεργιούδης δήλωσε επίσης ότι η «Μασούτης» εξετάζει την επιλογή του franchise, αφενός για μέρη στα οποία δεν έχει παρουσία, αφετέρου για περιοχές όπου δεν έχει νόημα η λειτουργία εταιρικού καταστήματος.

Πάντως, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ανοίξουν τρία νέα καταστήματα, στη Χαλκίδα, στη Νέα Σμύρνη και στις Τρεις Γέφυρες, φέρνοντας το πανελλαδικό δίκτυο πιο κοντά στον αριθμό των 400. Παράλληλα, στο πλαίσιο του σταθερού επενδυτικού πλάνου των 24 εκατ. ευρώ ετησίως, δρομολογούνται τουλάχιστον 15 ανακαινίσεις χώρων πανελλαδικά.

Στελέχη του ομίλου διαβεβαιώνουν ότι ο Μασούτης θα συνεχίσει να κινείται συντηρητικά, προσπαθώντας να εδραιωθεί σε μία περιοχή, προτού προχωρήσει στην επόμενη. Τώρα, κατέχει το 10% της ελληνικής αγοράς και το 3% της αθηναϊκής, χωρίς να έχει παρουσία στην Πελοπόννησο (πλην της Πάτρας) ή στην Κρήτη, όπου δραστηριοποιείται μέσω της συνεργασίας της με τον ΣΥΝΚΑ.

Πάνω από 1 δισ. ο τζίρος

Υπενθυμίζεται πως ο τζίρος της «Μασούτης» αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 16% το 2023, με αποτέλεσμα να σπάσει το φράγμα του 1 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη ανήλθαν πέριξ των 8 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Μασούτη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, οι επενδύσεις για τη μείωση των τιμών υπολογίζονται περίπου στα 50 εκατ.

Οπως δήλωσε ο κ. Μασούτης, για το 2024 προβλέπεται αύξηση της τάξης του 5% έως 6% στις πωλήσεις και περίπου 3,5% στον όγκο, χάρη στη διεύρυνση της παρουσίας της εταιρείας στην Ελλάδα και ιδίως στα νησιά. Το πρώτο τρίμηνο του έτους, η εταιρεία κατέγραψε ανάπτυξη 7,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή