Εκτόξευση του αριθμού των απεργιών στις ΗΠΑ

Εκτόξευση του αριθμού των απεργιών στις ΗΠΑ

Μετά το Χόλιγουντ και τις βιομηχανίες αυτοκινήτου, σειρά έχουν οι υγειονομικοί

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζο Μπάιντεν έγινε την περασμένη εβδομάδα ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που «συμμετείχε» σε απεργιακή κινητοποίηση, καθώς συναντήθηκε με εργαζομένους στις αυτοκινητοβιομηχανίες που απεργούν στο Μίσιγκαν. Η άνευ προηγουμένου επίσκεψη στους απεργούς του σωματείου United Auto Workers (UAW) ενίσχυσε τους σκοπούς των εργαζομένων ενάντια στους κολοσσούς General Motors, Ford και Stellantis, με τον Αμερικανό πρόεδρο να καλεί τους απεργούς να πιέσουν για καλύτερα συμβόλαια. «Εσείς σώσατε την αυτοκινητοβιομηχανία. Κάνατε πολλές θυσίες όταν οι εταιρείες είχαν πρόβλημα. Τώρα τα πάνε απίστευτα καλά. Και το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και εσείς», διεμήνυσε.

Οι δηλώσεις του Μπάιντεν απηχούν το αίσθημα απογοήτευσης που νιώθουν πολλοί εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια, καθώς η πανδημία οδήγησε σε μαζικές επαναξιολογήσεις της επαγγελματικής πορείας και της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Η «σφιχτή» αγορά εργασίας έδωσε σε πολλούς το θάρρος να φύγουν και να αναζητήσουν άλλες ευκαιρίες. Το 6% των εργαζομένων στις ΗΠΑ, ωστόσο, που εκπροσωπείται από συνδικάτο, είχε άλλη διέξοδο: να διαπραγματευθεί δηλαδή μια καλύτερη σύμβαση και αν αποτύχει η διαπραγμάτευση να προχωρήσει σε απεργία. Ακόμη και πριν από την εμφάνιση του Μπάιντεν, η απεργία της UAW ήταν ιστορική επειδή είναι η πρώτη φορά που oι εργαζόμενοι αποχώρησαν και από τις τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες ταυτόχρονα. Μέχρι στιγμής, το συνδικάτο έχει απορρίψει τις προσφορές των αυτοκινητοβιομηχανιών για άμεσες αυξήσεις μισθών τουλάχιστον 10% για τα 145.000 μέλη της UAW.

Τα συνδικάτα δεν επιδιώκουν μόνο βελτιώσεις μισθών και παροχών, απαιτούν περισσότερο χρόνο αδείας και προστασία από τις αναγκαστικές υπερωρίες.

Τα συνδικάτα δείχνουν την ισχύ τους με τρόπο πρωτοφανή εδώ και δεκαετίες, σε κλάδους όπως η βιομηχανία του θεάματος, αλλά και ο υγειονομικός κλάδος, που ενδέχεται να παραλάβει τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα. Το σωματείο Writers Guild of America, με περισσότερα από 11.000 μέλη, που εκπροσωπεί συγγραφείς στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, και το SAG-AFTRA, το οποίο εκπροσωπεί 160.000 ηθοποιούς του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, προχώρησαν σε απεργία στις αρχές του καλοκαιριού ενάντια στα στούντιο του Χόλιγουντ, «παγώνοντας» μεγάλες παραγωγές. Είναι η πρώτη φορά που και τα δύο συνδικάτα απεργούν ταυτόχρονα από το 1960, με τη WGA να τερματίζει πρόσφατα την απεργία της, κερδίζοντας βελτιωμένους μισθούς και προστασία θέσεων εργασίας, τη SAG-AFTRA ωστόσο να συνεχίζει την κινητοποίηση.

Την επόμενη εβδομάδα, 75.000 εργαζόμενοι στην κοινοπραξία διαχείρισης φροντίδας Kaiser Permanente (νοσοκόμοι, θεραπευτές, διατροφολόγοι και προσωπικό φύλαξης) ενδέχεται να προχωρήσουν σε απεργία εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία με το μεγαθήριο της υγειονομικής περίθαλψης. Η απεργία θα επηρεάσει δεκάδες εγκαταστάσεις από την Καλιφόρνια και το Ορεγκον μέχρι την Ουάσιγκτον, το Κολοράντο και τη Βιρτζίνια και θα διαρκέσει τρεις ημέρες.

Ο αριθμός των απεργιών με 100 ή περισσότερους απεργούς που διήρκεσαν μία εβδομάδα ή περισσότερο έχει εκτοξευθεί σε 56 τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με μια βάση δεδομένων που διατηρεί η Σχολή Βιομηχανικών και Εργασιακών Σχέσεων του πανεπιστημίου Κορνέλ, σε μια αύξηση της τάξης του 65% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022. Δεν είχαν όλες οι απεργίες αίσιο τέλος για τα αιτήματα των εργαζομένων. Σχεδόν 1.000 ανθρακωρύχοι στην Αλαμπάμα επέστρεψαν στη δουλειά τους στο Warrior Met Coal τον Μάρτιο ύστερα από απεργία σχεδόν δύο ετών, μία από τις μεγαλύτερες στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Το σωματείο United Mine Workers δεν κατέληξε ποτέ σε συμφωνία για νέο συμβόλαιο. Επίσης τα συνδικάτα δεν επιδιώκουν μόνο βελτιώσεις μισθών και παροχών. Απαιτούν επίσης βελτίωση της ποιότητας ζωής, με καλύτερο προσωπικό, περισσότερο χρόνο αδείας και προστασία από τις αναγκαστικές υπερωρίες. Το κοινό, τέλος, φαίνεται πως τάσσεται στο πλευρό των συνδικάτων σε αυτές τις διαμάχες. Μια δημοσκόπηση της Gallup στο τέλος Αυγούστου έδειξε ότι οι Αμερικανοί συμπάσχουν περισσότερο με τους σεναριογράφους παρά με τα στούντιο παραγωγής, με το 72% να στηρίζει τους συγγραφείς και το 67% τους ηθοποιούς. Το κοινό βλέπει επίσης τα συνδικάτα να έχουν μεγαλύτερη δύναμη από ό,τι στο παρελθόν, και το επιδοκιμάζει σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Το 61% πιστεύει ότι τα συνδικάτα βοηθούν αντί να βλάψουν την οικονομία των ΗΠΑ, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε σε έρευνα του 1999 κατά έξι μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή