Ρεκόρ καταγράφουν οι αποδόσεις των ομολόγων παγκοσμίως

Ρεκόρ καταγράφουν οι αποδόσεις των ομολόγων παγκοσμίως

Στα υψηλά 15ετίας οι αμερικανικοί τίτλοι, άλμα για τα 10ετή σε Ευρώπη, Ιαπωνία

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρούς κραδασμούς γνωρίζουν για μια ακόμη φορά οι αγορές ομολόγων ανά τον κόσμο με μαζικές πωλήσεις που οδηγούν τις αποδόσεις τους στα υψηλότερα επίπεδα δέκα και πλέον ετών και αντανακλούν εντεινόμενο εκνευρισμό από την πλευρά των επενδυτών. Αιτία είναι για μια ακόμη φορά τα υψηλά επιτόκια καθώς οι κεντρικές τράπεζες δείχνουν αποφασισμένες να τα διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα διαψεύδοντας κάθε προσδοκία για επικείμενες μειώσεις τους εντός του 2024. Παράλληλα, όμως, το κλίμα δυναμιτίζει περαιτέρω η ανησυχία για τη δημοσιονομική υγεία μεγάλων οικονομιών καθώς έχει προηγηθεί τον Αύγουστο η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο Fitch που επικαλέστηκε τη διεύρυνση του ελλείμματος των ΗΠΑ, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχει προστεθεί και η απόφαση της Ιταλίας να αυξήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.

Ετσι οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου εκτοξεύθηκαν χθες κατά 12 μονάδες βάσης φτάνοντας στο 4,872% και καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο που έχουν σημειώσει από το 2007. Κι ενώ οι διαπραγματευτές ομολόγων προεξοφλούν ότι σύντομα θα φτάσουν και ενδεχομένως θα υπερβούν το 5%, οι αποδόσεις των τριακονταετών υπερέβησαν χθες το 5% για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2007.

Στην Ευρώπη, στο μεταξύ, καταγράφονται οι ίδιες μαζικές πωλήσεις παρά τις ενδείξεις αποδυνάμωσης της οικονομίας που συνήθως στρέφουν τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια των κρατικών ομολόγων και οδηγούν τις αποδόσεις σε υποχώρηση.

Οι αποδόσεις των δεκαετών του γερμανικού δημοσίου υπερέβησαν χθες οριακά το 3% φτάνοντας στο 3,01% για πρώτη φορά μετά μία και πλέον δεκαετία. Η αγορά προεξοφλεί πως τα επιτόκια της Ευρωζώνης θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Παράλληλα, όμως, αναμένεται πλημμύρα ομολόγων καθώς η ΕΚΤ μάλλον θα επισπεύσει τις πωλήσεις από το χαρτοφυλάκιό της, ενώ έχουν προηγηθεί ανάλογες κινήσεις της Fed που έχει μειώσει τα ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά της κατά περισσότερο από 800 δισ. δολ. από τον Ιούνιο του περασμένου έτους. Εξάλλου, η Κίνα έχει διοχετεύσει στην αγορά ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου αξίας περίπου 175 δισ. δολ. καθώς έχει μειώσει την έκθεσή της στο αμερικανικό χρέος κατά περίπου 17%.

Τα υψηλά επιτόκια και η ανησυχία για τη δημοσιονομική υγεία μεγάλων οικονομιών πυροδοτούν μαζικές πωλήσεις ομολόγων ανά τον κόσμο.

Η αναταραχή στην αγορά ομολόγων έχει συμπαρασύρει και την εκτός Ε.Ε. Βρετανία καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων εκτοξεύθηκαν χθες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών. Εντύπωση προκαλεί, άλλωστε, το γεγονός ότι ακόμη και στην Ιαπωνία, όπου η κεντρική τράπεζα διατηρεί υπό ασφυκτικό έλεγχο τις αποδόσεις των ομολόγων της, η απόδοση των δεκαετών της σημείωσε χθες άνοδο κατά 4,5 μονάδες βάσης, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών. Ανάγκασε, έτσι, την Τράπεζα της Ιαπωνίας να ανακοινώσει ότι προχωράει σε μαζικές αγορές ομολόγων αξίας 12,7 δισ. δολ.

Μιλώντας για το θέμα στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο Κουίνσι Κρόσμπι, στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial, επισήμανε πως «μεγάλο μέρος της οικονομίας έχει αναπτυχθεί λόγω των πολύ χαμηλών και των αρνητικών επιτοκίων και τώρα προσαρμόζεται σε αυτό που ουσιαστικά είναι ένα πιο κανονικό καθεστώς επιτοκίων». Η εκτόξευση των αποδόσεων συνεπάγεται πάντως αυξημένο κόστος χρηματοδότησης των κυβερνήσεων και επομένως ελαχιστοποίηση των δημοσιονομικών περιθωρίων που έχουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για στήριξη των οικονομιών και των κοινωνιών τους. Και βέβαια συνεπάγεται υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και δανειολήπτες και σαφώς ακριβότερα στεγαστικά δάνεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή