Φορολογικοί έλεγχοι και μετά την πενταετία

Φορολογικοί έλεγχοι και μετά την πενταετία

Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί το Δημόσιο να παρατείνει τον χρόνο παραγραφής υποθέσεων

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα να παρατείνει το Δημόσιο κατά ένα έτος το δικαίωμά του να ασκήσει έλεγχο πέραν της πενταετίας προβλέπει εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Για να παρατείνει τον χρόνο παραγραφής θα πρέπει να συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι, διαφορετικά στο τέλος της πενταετίας οι φορολογικές υποθέσεις παραγράφονται. Βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις η παραγραφή μπορεί να φθάσει και στη 10ετία, ενώ σε άλλες και στη 15ετία.

Οπως ορίζεται στην απόφαση, εφόσον εντός του πέμπτου έτους της προθεσμίας παραγραφής υποβάλλεται αρχική ή τροποποιητική δήλωση ή περιέρχονται εις γνώσιν της φορολογικής διοίκησης νέα στοιχεία σε υπόθεση που έχει διενεργηθεί πλήρης έλεγχος ή σε κάθε άλλη περίπτωση περιέρχονται σε γνώση της φορολογικής διοίκησης πληροφορίες από τις οποίες προκύπτει φορολογική οφειλή, ο χρόνος παραγραφής επεκτείνεται κατά ένα έτος από τη λήξη της πενταετίας.

• Πότε η παραγραφή μπορεί να φθάσει στη 10ετία.

Ελεγχος ή πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου μπορεί να εκδοθεί εντός 10 ετών από τη λήξη του έτους εντός του οποίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή της:

• Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει δήλωση και μετά την πενταετία περιέλθουν σε γνώση οποιασδήποτε υπηρεσίας της φορολογικής διοίκησης νέα στοιχεία ή πληροφορίες που δεν θα μπορούσαν να είναι σε γνώση αυτής (εντός της πενταετίας) και προκύπτει ότι η φορολογική οφειλή υπερβαίνει αυτήν που είχε προσδιορισθεί.

• Σε περίπτωση που μετά την περαίωση ανέλεγκτων χρήσεων βάσει ειδικών διατάξεων νόμου ή μετά την έκδοση της αρχικής πράξης προσδιορισμού φόρου και εντός πενταετίας από τη λήξη του έτους εντός του οποίου λήγει η προθεσμία υποβολής αρχικής δήλωσης περιέλθουν σε γνώση της φορολογικής διοίκησης νέα στοιχεία.

Ωστόσο, ο έλεγχος μπορεί να φθάσει και 15 χρόνια πίσω υπό προϋποθέσεις. Μπορεί το Συμβούλιο της Επικρατείας να έχει βάλει «φρένο» στις παρατάσεις των φορολογικών χρήσεων και να έχει κρίνει ότι οι υποθέσεις παραγράφονται στην πενταετία, εντούτοις υπάρχουν περιπτώσεις που ο έλεγχος επεκτείνεται στη 10ετία αλλά και στη 15ετία.

Η νομοθεσία λοιπόν ορίζει ότι:

• Σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί δήλωση φορολογίας εισοδήματος, ισχύει 15ετής παραγραφή. Αυτό σημαίνει ότι η εφορία μπορεί να ελέγξει τις χρήσεις από το 2007 και εφεξής.

• Εφόσον από συμπληρωματικά στοιχεία που περιήλθαν εις γνώσιν των φορολογικών αρχών εξακριβώνεται ότι το εισόδημα του φορολογουμένου υπερβαίνει αυτό που είχε δηλωθεί, ισχύει 10ετής παραγραφή. Τα συμπληρωματικά στοιχεία μπορούν να προέρχονται, για παράδειγμα, από τράπεζες του εξωτερικού, στις οποίες η φορολογική διοίκηση δεν θα μπορούσε να έχει πρόσβαση.

• Αντίθετα, η ολομέλεια του ΣτΕ έχει κρίνει ότι τα στοιχεία για τα υπόλοιπα και τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών στην ημεδαπή, ανεξαρτήτως αν αυτά στοιχειοθετούν την απόκτηση εισοδήματος, δεν αποτελούν «συμπληρωματικά στοιχεία», δηλαδή δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την παράταση της πενταετούς παραγραφής σε δεκαετή. Και αυτό καθώς οι ελεγκτικές αρχές έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών. Βέβαια, όπως προαναφέρθηκε, το Δημόσιο μπορεί να παρατείνει κατά ένα έτος την παραγραφή εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν ανωτέρω.

• Επίσης, εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή τα έντυπα και οι καταστάσεις που τη συνοδεύουν αποδεικνύονται ανακριβή, ισχύει επίσης η δεκαετής παραγραφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT