Στη Βουλή το πρώτο πακέτο μέτρων κατά της φοροδιαφυγής

Στη Βουλή το πρώτο πακέτο μέτρων κατά της φοροδιαφυγής

Το νομοσχέδιο κατατίθεται μέσα στον μήνα – Στο στόχαστρο οι ελεύθεροι επαγγελματίες

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βουλή κατατίθεται εντός του μηνός το πρώτο πλέγμα μέτρων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, ενώ εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί το δεύτερο πλέγμα, το οποίο θα στοχεύει τους ελεύθερους επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν. «Το σύστημα το οποίο θα υιοθετήσουμε θα οδηγεί αυτούς οι οποίοι φοροδιαφεύγουν σήμερα, διότι δεν πληρώνουν τους φόρους τους, να πληρώνουν περισσότερο όχι επειδή θα αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές, αλλά επειδή θα υπάρξει ένα σύστημα», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης (ΣΚΑΪ).

Οπως είπε ο υπουργός, έξι στους δέκα επαγγελματίες δηλώνουν κάτω από 10.000 ευρώ, με άλλα λόγια «6 στους 10 δηλώνουν χαμηλότερο εισόδημα από το εισόδημα του υπαλλήλου τους, αν έχουν υπάλληλο, που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, κάτι που έρχεται κόντρα στην κοινή λογική».

Η αλήθεια είναι ότι οι ιδιοκτήτες μπαρ, για παράδειγμα, που έχουν υπαλλήλους, δήλωσαν (εισοδήματα 2021) μέσα καθαρά κέρδη 6.860 ευρώ. Δηλαδή δήλωσαν ότι διαβιώνουν με 572 ευρώ τον μήνα, τη στιγμή που οι υπάλληλοί τους, που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, δήλωσαν στην εφορία εισοδήματα 9.500 ευρώ ετησίως ή 677 ευρώ τον μήνα καθαρά. Σε άλλη περίπτωση, ιδιοκτήτης συνεργείου δηλώνει στην εφορία ετήσιο εισόδημα 5.200 ευρώ ή 433 ευρώ τον μήνα, όταν ο υπάλληλος δηλώνει 12.000 ευρώ ετήσια εισοδήματα ή 857 ευρώ τον μήνα.

Στόχος της κυβέρνησης με το νέο σύστημα που θα εφαρμοσθεί είναι να εμφανισθούν τα πραγματικά εισοδήματα των επαγγελματικών και των μικρών ατομικών επιχειρήσεων, κάτι που θα οδηγήσει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και στην αύξηση των δημόσιων εσόδων. Οπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, εν μέρει αυτό θα επιτευχθεί από την καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA) και τον έλεγχο των δαπανών τους.

Κάποια από τα μέτρα είναι άμεσης εφαρμογής, ενώ για κάποια άλλα το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Ε.Ε. και θα εφαρμοσθούν στα μέσα του 2024 ή το 2025, όπως για παράδειγμα η ηλεκτρονική τιμολόγηση. Ειδικότερα, με το πρώτο ν/σ προωθούνται τα ακόλουθα μέτρα:

• Ολοκλήρωση διασύνδεσης ταμειακών μηχανών – POS.

• Τα ηλεκτρονικά τιμολόγια θα καταστούν υποχρεωτικά ώστε να περάσουν οι επιχειρήσεις στην ψηφιακή εποχή.

• Ολοκλήρωση διαδικασίας myDATA. Χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από τις επιχειρήσεις.

• Υποχρεωτική κατοχή συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών από τους κλάδους της λιανικής.

• Ενεργοποίηση ψηφιακού δελτίου αποστολής. Στις αρχές του έτους πιλοτικά και έως το τέλος του έτους κανονικά.

• Θεσμοθέτηση πληρωμής προνοιακών επιδομάτων μέσω τραπεζικών καρτών.

• Αποκλεισμός παραβατών λαθρεμπορίας, ώστε να μην έχουν καμία δυνατότητα συνεργασίας με άλλες εταιρείες.

Τι αλλάζει στα ακίνητα

• Επιβάλλονται, από 1/1/2024, ΦΠΑ και τέλη που ισχύουν σε ξενοδοχεία – ενοικιαζόμενα δωμάτια στο εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb τριών ή περισσότερων ακινήτων. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τον Μάρτιο του 2021 έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 84.000 μεταβιβάσεις ακινήτων, οι οποίες εν όλω ή εν μέρει έχουν γίνει με μετρητά, δηλαδή εκτός τραπεζικού συστήματος. Συγκεκριμένα, έχουν γίνει 42.613 μεταβιβάσεις ακινήτων αποκλειστικά με μετρητά συνολικής αξίας 462,49 εκατ. ευρώ και 41.741 μεταβιβάσεις συνολικής αξίας 2,98 δισ. ευρώ με τμήμα του ποσού να έχει καταβληθεί με μετρητά.

• Οι αγοραπωλησίες ακινήτων θα γίνονται υποχρεωτικά μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών.

• Η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις γίνεται υποχρεωτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή