«Ξεχασμένα» σε κάποιο συρτάρι 60.000 POS

«Ξεχασμένα» σε κάποιο συρτάρι 60.000 POS

Ανενεργό το 8% των τερματικών, οι περισσότεροι επαγγελματίες στην οικοδομή δεν τα χρησιμοποιούν, έρχονται έλεγχοι

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 60.000 τερματικά POS είναι ανενεργά καθώς οι κάτοχοί τους τα έχουν αφήσει σε κάποιο συρτάρι της επιχείρησής τους. Υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και γενικότερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της οικοδομής, αν και διαθέτουν POS, οι περισσότεροι από αυτούς δεν τα χρησιμοποιούν ή δεν ζητείται από τους συναλλασσόμενους η πληρωμή με κάρτα.

Σε σύνολο περίπου 750.000 POS (ο ακριβής αριθμός τους θα διαπιστωθεί με την ολοκλήρωση της καταγραφής που έχει ξεκινήσει) που υπάρχουν στη χώρα, ένα ποσοστό 8% δεν χρησιμοποιεί το τερματικό πληρωμών με κάρτες.

Παράλληλα, υπάρχουν και οι επαγγελματίες που χρησιμοποιούν από καθόλου έως ελάχιστα το POS. Δηλαδή, υπάρχουν επαγγελματίες που έχουν «κόψει» από μία έως δέκα αποδείξεις μέσω POS σε διάστημα ενός έτους.

Η ολοκλήρωση της καταγραφής των POS που είναι σε εξέλιξη (δημιουργείται μητρώο) θα δώσει πολύτιμα στοιχεία στη φορολογική διοίκηση. Επί της ουσίας το μητρώο που δημιουργείται είναι η πρώτη φάση της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές. Ταυτόχρονα θα βοηθήσει τον ελεγκτικό μηχανισμό ο οποίος θα στρέψει το ενδιαφέρον του σε όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες δεν εκδίδουν καθόλου ή ελάχιστες αποδείξεις ή τα έχουν ανενεργά. Με τα στοιχεία αυτά θα ξεκινήσουν έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι συνεπείς οι υπόχρεοι στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και συγκεκριμένα εάν εκδίδουν αποδείξεις.

Τα δεδομένα που θα αντληθούν από το μητρώο POS, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις διασταυρώσεις καθώς και τα στοιχεία των αποτελεσμάτων τους (πολλές επιχειρήσεις δηλώνουν έως και πέντε συνεχόμενες χρήσεις ζημίες, ή μηδενικά αποτελέσματα) θα αποκαλύψουν, όπως σημειώνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, αυτούς που φοροδιαφεύγουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι επαγγελματίες που χρησιμοποιούν ελάχιστα τα POS (ασχέτως εάν έχουν υποχρέωση ή όχι) είναι:

• Από τους 28.345 εκμεταλλευτές ταξί, μόλις 3.100 έχουν POS. Οι συναλλαγές με POS ήταν 18,3 εκατ. ευρώ.

• Από τους 3.239 υδραυλικούς μόνο οι 1.319 χρησιμοποίησαν το POS. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 15,95 εκατ. ευρώ.

Σε εξέλιξη η καταγραφή όλων των POS. Το μητρώο τερματικών που δημιουργείται θα επικαιροποιείται ανά δεκαήμερο.

• Από τους 6.320 ηλεκτρολόγους που διαθέτουν POS μόνο οι 1.153 το χρησιμοποίησαν. Οι συναλλαγές με κάρτες έφθασαν τα 15,5 εκατ. ευρώ.

• Μόλις 400 μεσιτικά γραφεία χρησιμοποιούν τα POS όταν μόνο στην Αθήνα οι μεσίτες ξεπερνούν τους 3.000. Οι συναλλαγές ήταν 13,4 εκατ. ευρώ.

• 3.500 δικηγόροι (γραφεία) χρησιμοποιούν τα POS τους. Οι συναλλαγές τους ανήλθαν σε 11,2 εκατ. ευρώ. Οι δικηγόροι (όχι τα γραφεία) ξεπερνούν τους 22.000. Βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις στους δικηγόρους γίνεται κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

• Μόλις 680 βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα χρησιμοποιούν POS. Οι συναλλαγές με κάρτες διαμορφώθηκαν το περασμένο έτος στα 7,6 εκατ. ευρώ.

• 15 μεταφορικές εταιρείες οικοσκευών χρησιμοποίησαν το POS. Οι συναλλαγές με κάρτες έφθασαν τις 110.000 ευρώ.

Οπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, το πρώτο βήμα για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS είναι ήδη σε εξέλιξη και αφορά την καταγραφή όλων των ενεργών POS. Δηλαδή πριν από τη διασύνδεση πρέπει να καταγράψουν όλα τα POS, τόσο τα ελληνικά όσο και αυτά που είναι αλλοδαπής προέλευσης. Ειδικά για τα τελευταία θα κληθούν οι επιχειρήσεις να τα δηλώσουν και σε δεύτερη φάση θα ζητηθεί και από τους παρόχους του εξωτερικού να τα δηλώσουν στο μητρώο που έχει δημιουργηθεί.

Ηδη, όπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, έχουν γίνει 970.000 εγγραφές από τους παρόχους και εκκαθαριστές POS. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν 970.000 POS αλλά ένα POS ενδεχομένως να είναι συνδεδεμένο με έναν ή δύο εκκαθαριστές.

Με την καταγραφή όλων των POS που λειτουργούν στην αγορά οι ελεγκτές θα γνωρίζουν πριν επισκεφθούν για έλεγχο τις επιχειρήσεις τον αριθμό των «τερματικών» που αυτές διαθέτουν, ποια είναι δηλωμένα και ποια χρησιμοποιούνται νόμιμα ή παράνομα.

Το ηλεκτρονικό μητρώο POS θα συσταθεί αυτόματα με βάση τις πληροφορίες που θα στείλουν οι πάροχοι τις οποίες στη συνέχεια θα μπορούν να διορθώσουν και να συμπληρώσουν οι επιχειρήσεις δηλώνοντας τα «τερματικά» πληρωμών που τυχόν δεν περιλαμβάνονται. Μέχρι τώρα, κανένας δεν γνωρίζει πόσα POS δέχονται πληρωμές στην Ελλάδα, ούτε υπάρχει η ταύτισή τους με τραπεζικούς λογαριασμούς εντός κι εκτός Ελλάδας. Η επικαιροποίηση του μητρώου ανά δεκαήμερο θα αποτελεί μια συνεχή διαδικασία, έτσι ώστε να μη μείνει άγνωστο κανένα POS. Θα βρίσκονται στο σύνολό τους στις οθόνες των ελεγκτών της ΑΑΔΕ διευκολύνοντας τις διασταυρώσεις μεταξύ δηλωθέντων εσόδων και πραγματικών εισπράξεων με πλαστικό χρήμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή