Κυβέρνηση: Αυξήσεις συντάξεων, «όχι» σε αναδρομικά

Κυβέρνηση: Αυξήσεις συντάξεων, «όχι» σε αναδρομικά

Συμβιβαστική νομοθετική λύση για τους δικαστικούς, με βελτίωση των αποδοχών τους, σχεδιάζει η κυβέρνηση

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για τον επανακαθορισμό των συντάξεων των δικαστικών σχεδιάζει η κυβέρνηση, ύστερα από τις σχετικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την επισήμανση εκ μέρους του ότι πρόκειται για «πιλοτικές» υποθέσεις, που πρέπει να αποτελέσουν οδηγό για όσες ακολουθήσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του οικονομικού επιτελείου, ο επανακαθορισμός θα αφορά τις συντάξεις από τώρα και στο εξής. Θα κινείται στη βάση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εξασφαλίζοντας «αξιοπρεπείς», όπως αναφέρουν, συντάξεις, αλλά το ύψος τους δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. Αφήνουν να εννοηθεί ότι θα πρόκειται για μια συμβιβαστική λύση, η οποία δεν θα ικανοποιεί το σύνολο των αιτημάτων των δικαστικών, αλλά οπωσδήποτε θα επιφέρει κάποια βελτίωση στις συντάξεις τους.

Ο συνταξιούχος δικαστικός με μισθό 7.100 ευρώ που προσέφυγε και παίρνει σύνταξη 2.600 ευρώ (τα ποσά είναι μεικτά και στις δύο περιπτώσεις) δεν θα φτάσει βέβαια στο 80% του μισθού του, σημειώνουν. Θα υπάρχει μια «αξιοπρεπής αναλογία» στον καθαρό μισθό, σχολιάζουν.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν, εξάλλου, ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν απορρίπτει στο σύνολό του τον ν. 4093/2012.

Επομένως, τονίζουν, το θέμα πρέπει να μελετηθεί, προκειμένου να βρεθεί η συμβιβαστική νομοθετική λύση.

Το δημοσιονομικό κόστος θα είναι της τάξεως κάποιων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά, οι ίδιες πηγές αποκλείουν ενδεχόμενο χορήγησής τους. Μόνον όσοι προσέφυγαν στα δικαστήρια και οι διεκδικήσεις τους δεν θα έχουν παραγραφεί, όταν θα εκδικαστούν οι υποθέσεις τους, θα πάρουν αναδρομικά. Δεν θα υπάρξει, πάντως, νομοθετική ρύθμιση.

Στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας δεν έχουν, προς το παρόν, συγκεντρώσει τα στοιχεία για τον αριθμό και το ύψος των συντάξεων των δικαστικών. Ωστόσο, οι πρώτες εκτιμήσεις τους αναφέρουν ότι το δημοσιονομικό κόστος από μια ενδεχόμενη ρύθμιση για τις συντάξεις εφεξής είναι της τάξης κάποιων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

«Δημοσιονομικά δεν οδηγεί σε καταστροφή», επισημαίνουν. Προσθέτουν, βέβαια, ότι τίθεται θέμα σε περίπτωση που άλλες ομάδες υπαλλήλων, στην κατηγορία των ειδικών μισθολογίων, όπως π.χ. οι πανεπιστημιακοί, αλλά και γενικότερα, εγείρουν ανάλογες διεκδικήσεις. Πάνω απ’ όλα, στο οικονομικό επιτελείο δεν θέλουν να αφήσουν περιθώριο να ξεκινήσει το ξήλωμα του ασφαλιστικού, κάτι που θα επανέφερε τη χώρα στη ζώνη κινδύνου, τη στιγμή που προσπαθεί να ξεφύγει απ’ αυτήν για πάντα, εξασφαλίζοντας επενδυτική βαθμίδα και από τους δύο μεγάλους οίκους των οποίων αναμένεται η αξιολόγηση (Standard & Poor’s τον Οκτώβριο, Fitch το Δεκέμβριο).

Ακόμη, για το οικονομικό επιτελείο τίθεται και θέμα ηθικής τάξης, δεδομένου ότι όλοι οι συνταξιούχοι υπέστησαν περικοπές στα μνημονιακά χρόνια, το 2012 και το 2016, με τον ν. Κατρούγκαλου. Eτσι ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε στον ΣΚΑΪ το Σάββατο: «Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιφρονεί τη Δικαιοσύνη. Αλλά δεν μπορούμε να έχουμε μια κυβερνώσα δικαιοσύνη». Σε άλλη παρέμβασή του, πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι σέβεται τη Δικαιοσύνη. Σέβεται όμως και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών την περασμένη δεκαετία, αλλά και την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει με σταθερότητα μπροστά, μακριά από νέες οικονομικές περιπέτειες. Μετά τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η κυβέρνηση θα αναλάβει χωρίς καθυστέρηση σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που όμως ως βασικό της άξονα θα έχει την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα, των οποίων θύματα θα ήταν τελικά οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι».

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε χθες στον ΑΝΤ1: «Θα σεβαστούμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αλλά θα σεβαστούμε και το δεδομένο δημοσιονομικό περιθώριο που έχουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή