Προτεραιότητα για τον ΣΕΒ η μείωση του ενεργειακού κόστους

Προτεραιότητα για τον ΣΕΒ η μείωση του ενεργειακού κόστους

Πρέπει να στηριχθούν οι επενδύσεις που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το αποτέλεσμα των εκλογών νομιμοποιεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και η κοινωνία είναι πιο έτοιμη από ποτέ και απαιτητική για την προώθησή τους», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συζήτηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που έλαβε χώρα χθες στο πλαίσιο της ανοιχτής εκδήλωσης της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου.

Σε πρώτη προτεραιότητα τέθηκε από τον κ. Παπαλεξόπουλο το ζήτημα του ενεργειακού κόστους, που για πολλά χρόνια, όπως είπε, θα αποτελεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα για την Ευρώπη. Πρότεινε επιτάχυνση των επενδύσεων στις υποδομές, επισημαίνοντας ότι είναι «επικίνδυνη η πεποίθηση ότι το ενεργειακό λύνεται με περισσότερα φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες», γενναιόδωρη στήριξη των επενδύσεων που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση, «όπως κάνουν άλλες χώρες και σε υπερθετικό βαθμό οι ΗΠΑ μέσω του IRA», διασφάλιση καλής λειτουργίας της αγοράς και εξασφάλιση ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας κατά τη διάρκεια των κρίσιμων ετών της ενεργειακής μετάβασης.

Ο μικρός αριθμός μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ως δομικό πρόβλημα του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, και η ανάγκη στήριξής τους με περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία καθώς και η μείωση της φορολογίας των μεσαίων στελεχών ήταν το επόμενο ζήτημα που έβαλε στη συζήτηση ο πρόεδρος του ΣΕΒ. «Να αντισταθμίσουμε τον κατακερματισμό σε πολλές μικρές και αρκετά συχνά μη παραγωγικές επενδύσεις», είπε σε σχέση με τις ενισχύσεις, και σε ό,τι αφορά τη φορολογία των στελεχών τόνισε: «Αν θέλουμε να βάλουμε ένα ευρώ στην τσέπη ενός εργαζομένου που έχει μισθό 4.000 θα πρέπει να πληρώσουμε τρία». Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και το θέμα της γραφειοκρατίας, της ταχύτητας της απονομής της Δικαιοσύνης, της έλλειψης προσωπικού σε σειρά κλάδων, ως «η μεγαλύτερη τροχοπέδη στην ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια», αλλά και της πολυνομίας και της τεχνητής νοημοσύνης, ως μια τεράστια πρόκληση για τις επιχειρήσεις αλλά και τον δημόσιο τομέα.

Η κοινωνία είναι πιο έτοιμη από ποτέ και απαιτητική για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

«Η εμπειρία λέει ότι οι κυβερνήσεις τις δεύτερες τετραετίες ακολουθούν τον δρόμο του εφησυχασμού και του συμβιβασμού. Δεν έχω καμία πρόθεση να ακολουθήσω αυτόν τον δρόμο. Δεν είναι αυτή η εντολή που πήρα. Θα υλοποιήσω τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες δεσμεύτηκα», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στην τοποθέτηση του προέδρου του ΣΕΒ περί της ταχύτητας των μεταρρυθμίσεων.

Για το θέμα του ενεργειακού κόστους ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πρόβλημα και ότι η κυβέρνηση δεν έχει κρύψει την επιθυμία της να στηρίξει την παραγωγική οικονομία, ξεκαθάρισε ωστόσο πως «οι δημοσιονομικοί περιορισμοί είναι γνωστοί και σε μεγάλο βαθμό αδιαπραγμάτευτοι». Τόνισε επίσης ότι με έξυπνο τρόπο, ανακυκλώνοντας τα υπερκέρδη των ενεργειακών επιχειρήσεων, η κυβέρνηση στήριξε τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Για το ζήτημα της μεγέθυνσης των επιχειρήσεων σημείωσε ότι δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να γίνει αυτό, ότι η κυβέρνηση έχει δώσει κίνητρα για συγχωνεύσεις, ενώ επισήμανε πως «δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε κατ’ ανάγκην τη μικρή επιχειρηματικότητα». Ως προς τον κατακερματισμό των ενισχύσεων σε μικρές επιχειρήσεις διαφώνησε με τον πρόεδρο του ΣΕΒ σημειώνοντας ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν κατευθυνθεί σε δάνεια των μεσαίων επιχειρήσεων. «Εχουμε μάλλον το ανάποδο πρόβλημα, σειρά μικρών επιχειρήσεων που μπορούν να είναι βιώσιμες είναι έξω από το πλαίσιο των τραπεζών και προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τις τράπεζες να κοιτάξουν και αυτές», είπε.

«Είναι στο ραντάρ μας η πρόσθετη επιβάρυνση στο μη μισθολογικό κόστος», είπε επίσης, και σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις προσωπικού μίλησε για την προσαρμογή του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος προς εκείνα τα γνωστικά πεδία με μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά εργασίας, την επιστροφή νέων που έφυγαν στο εξωτερικό, τη συμμετοχή των συνταξιούχων στην εργασία και τις συμφωνίες με τρίτες χώρες για την έλευση εργαζομένων στην αγροτική παραγωγή, τις κατασκευές και τη βιομηχανία.

«Η πολυνομία είναι ένα τέρας που μας έρχεται από το παρελθόν και η μάχη είναι διαρκής για εμάς», σημείωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας στο ζήτημα που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Εργαλείο για ευημερία το «κεφάλαιο»

«Η σύγχρονη Αριστερά δεν δαιμονοποιεί τη λέξη “κεφάλαιο” αλλά τη βλέπει ως ένα εργαλείο για ευημερία, για μείωση των τεράστιων ανισοτήτων μέσω μιας ισχυρής ανάπτυξης», είπε απευθυνόμενος στο επιχειρηματικό ακροατήριο της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ως επίσημος προσκεκλημένος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Στέφανος Κασσελάκης. Αντιστοίχως, η λέξη «εργασία», σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να είναι προτροπή για «συν-εργασία», για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στο οποίο οι εργαζόμενοι συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη της επιχείρησης. Θύμισε ότι στις προτάσεις του κατά την υποψηφιότητά του, έχει μιλήσει για την ανάγκη καθιέρωσης των stock options προς επίτευξη συμπεριληπτικής ανάπτυξης. Δηλαδή στη θεσμική παρότρυνση συμμετοχής των εργαζομένων στο μετοχικό κεφάλαιο μιας επιχείρησης.

«Η μεγάλη διαφορά μας από τη Ν.Δ. είναι ότι εμείς θεωρούμε την εργασία παραγωγική δύναμη, ότι η στήριξη των μισθών, η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και η μείωση των ανισοτήτων όχι μόνο συμβάλλουν, αλλά προστατεύουν την οικονομική ανάπτυξη», είπε. Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανέφερε, αποτελείται από ένα τρίπτυχο. «Πρώτον: Σχέδιο οριστικής διαχείρισης και ρύθμισης των χρεών των επιχειρήσεων και των καταναλωτών ώστε να βελτιωθεί η ταχύτητα και ο όγκος της κυκλικότητας της οικονομίας. Δεύτερον: Η στροφή μεγάλου μέρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην ανάπτυξη πρότυπης καθετοποιημένης παραγωγής. Τρίτον: Στην επένδυση του κράτους, των Ελλήνων βιομηχάνων νέων και παλιών, και μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων που ηγούνται σε κάθε κλάδο προκειμένου στην Ελλάδα να παράγονται κρίσιμα τμήματα των προϊόντων που διακινούνται στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και απαιτούν υψηλή ποιότητα τεχνογνωσίας, εξειδίκευση και μικρή απόσταση από τις ανεπτυγμένες βιομηχανικά ευρωπαϊκές χώρες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή