Υψηλή ανάπτυξη 2,5% ή και 3% τα επόμενα χρόνια «βλέπει» ο Γ. Στουρνάρας

Υψηλή ανάπτυξη 2,5% ή και 3% τα επόμενα χρόνια «βλέπει» ο Γ. Στουρνάρας

Σε περίπτωση παράτασης του πολέμου στο Ισραήλ, ο κίνδυνος που παραμονεύει είναι ο στασιμοπληθωρισμός

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Πολύ κοντά στην πρόβλεψη της κυβέρνησης για ρυθμό ανάπτυξης 3% το 2024 βρίσκεται η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος, είπε χθες ο διοικητής της, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters. Στην ίδια συνέντευξη, ωστόσο, προειδοποίησε ότι σε περίπτωση παράτασης του πολέμου στο Ισραήλ ο κίνδυνος που παραμονεύει είναι ο στασιμοπληθωρισμός.

Για την Ελλάδα, ο κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα δεχθεί μεγάλες εισροές ξένων κεφαλαίων είτε από άμεσες ξένες επενδύσεις είτε από επιδοτήσεις, ενώ ταυτόχρονα θα επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα. «Αυτό εξηγεί γιατί είναι ρεαλιστικοί ρυθμοί ανάπτυξης 2,5%, 2,7% ή και 3%», είπε. Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ προέβλεψε την περασμένη Τρίτη ανάπτυξη 2% για το 2024.

Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε αισιοδοξία και για την πορεία του χρέους, το οποίο προέβλεψε ότι μπορεί να μειώνεται με ετήσιο ρυθμό 10% του ΑΕΠ.

Ακόμη εκτίμησε ότι οι πλημμύρες της Θεσσαλίας δεν θα έχουν κάποια «μεγάλη επίπτωση στην οικονομία».

Σχετικά με την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις τράπεζες, ο κεντρικός τραπεζίτης σχολίασε ότι «κλείνει έναν κύκλο» που ξεκίνησε με την κρίση χρέους και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ταμείο «θα παλέψει να βρει καλούς στρατηγικούς επενδυτές, μακροπρόθεσμους επενδυτές, για να πουλήσει τις μετοχές του».

Οσον αφορά τον πόλεμο στον Ισραήλ, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς για επιπτώσεις, οι οποίες θα εξαρτηθούν από τη διάρκειά του καθώς και από το αν θα παραμείνει τοπικός ή θα επεκταθεί. Συνήθως, πάντως, είπε, η επίπτωση τέτοιων συγκρούσεων είναι κυρίως στασιμοπληθωριστική.

Σχολιάζοντας τη σημαντική άνοδο των επιτοκίων τον τελευταίο μήνα, ο κεντρικός τραπεζίτης είπε πως οφείλεται σε ένα συνδυασμό αιτιών: Πρώτον, οι αγορές πιστεύουν πως τα επιτόκια θα παραμείνουν σε περιοχή σύσφιγξης για αρκετούς μήνες. Δεύτερον, υπάρχει ανησυχία για τη δημοσιονομική κατάσταση σε πολλές επικράτειες παγκοσμίως και, τρίτον, είναι αποτέλεσμα της αυξημένης προσφοράς ομολόγων λόγω ελλειμμάτων σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση λόγω ποσοτικής σύσφιγξης από τις κεντρικές τράπεζες. Ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε κατά της επίσπευσης του τερματισμού των επανεπενδύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ΡΕΡΡ και κατά της περαιτέρω σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη μέσω της αύξησης των απαιτούμενων αποθεματικών των τραπεζών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT