Ο ΕΦΚΑ συνδέεται με το υπόλοιπο κράτος

Ο ΕΦΚΑ συνδέεται με το υπόλοιπο κράτος

Το Ταμείο αποκτά δικό του πληροφοριακό σύστημα, απολύτως συμβατό με την υπόλοιπη δημόσια διοίκηση

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μετάβαση του ΕΦΚΑ στη νέα ψηφιακή εποχή φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει η αναβάθμιση του μέχρι πρότινος υποδιοικητή Αλέξανδρου Βαρβέρη στη θέση του διοικητή του Ταμείου, καθώς είναι το πρόσωπο που τα δύο προηγούμενα χρόνια, παράλληλα με τη συλλογική (ηγεσία υπουργείου Εργασίας, διοίκηση ΕΦΚΑ, ομάδα κρούσης και εργαζόμενοι) προσπάθεια περιορισμού των εκκρεμών συντάξεων, σχεδίαζε και υλοποιούσε με αργά βήματα τον ψηφιακό μετασχηματισμό του φορέα. Πλέον, από τη νέα του θέση ο κ. Βαρβέρης πρέπει να «τρέξει» δύο έργα-σταθμούς για τον e-ΕΦΚΑ που θα μεταμορφώσουν τον ασφαλιστικό φορέα της χώρας σε πραγματικά ηλεκτρονικό. Τα έργα αυτά έχουν ήδη ενταχθεί στη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και έχουν προχωρήσει στην υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.

Αναλυτικά, το πρώτο έργο, «Ανάπτυξη του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του e-ΕΦΚΑ και αναβάθμιση του συστήματος ψηφιακής απονομής συντάξεων ΑΤΛΑΣ», είναι προϋπολογισμού 48,3 εκατ. ευρώ. Τόσο στο υπουργείο Εργασίας όσο και στον ΕΦΚΑ εκτιμούν πως η ανάπτυξη νέου ΟΠΣ θα καλύπτει πλήρως τις τρέχουσες επιχειρησιακές ανάγκες του Ταμείου και θα αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του φορέα. Πρόκειται στην ουσία για ένα δύσκολο έργο, καθώς αφορά την ενοποίηση των 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένων που υπάρχουν ήδη στον ΕΦΚΑ, σε ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που θα επικοινωνεί με τα συστήματα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) αλλά και με τους υπόλοιπους φορείς του Δημοσίου. Με τον τρόπο αυτό ο ΕΦΚΑ θα λειτουργεί με μεγαλύτερη ταχύτητα και λιγότερη «χαρτούρα», καθώς οι υπάλληλοι θα έχουν πρόσβαση στο ίδιο σύστημα και στα ίδια δεδομένα. Το έργο «τρέχει» εδώ και σχεδόν 5 μήνες, με ανάδοχες εταιρείες τις Netcompany – Instrasoft και PwC και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 3 χρόνια.

Στην πράξη, ο e-ΕΦΚΑ θα αποκτήσει δικό του πληροφοριακό σύστημα, απολύτως συμβατό με την υπόλοιπη δημόσια διοίκηση. Ειδικότερα, το ΟΠΣ θα καλύπτει την κύρια, την επικουρική ασφάλιση και τις εφάπαξ παροχές, και όλες τις λειτουργικές περιοχές (μητρώο, εισφορές, παροχές, συντάξεις), όλες τις ομάδες ασφαλισμένων (μισθωτούς, μη μισθωτούς, αγρότες, Δημόσιο), καθώς και τους εργοδότες, το ελεγκτικό έργο (πάταξη εισφοροδιαφυγής), τη βεβαίωση και ρύθμιση οφειλών μέσω του ΚΕΑΟ και τη διασύνδεση με το σύστημα του ΚΕΠΑ (πιστοποίηση αναπηρίας).

Το δεύτερο έργο αφορά την «Ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας του e-ΕΦΚΑ» και έχει προϋπολογισμό 33,2 εκατ. ευρώ. Αντικείμενο του έργου είναι η ψηφιοποίηση του χαρτώου αρχείου όλων των ταμείων που εντάχθηκαν χωρίς σχεδιασμό το 2016 κάτω από την ομπρέλα του ΕΦΚΑ, με κύριο στόχο την προστασία των αρχείων και την εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία από τα συστήματα του e-ΕΦΚΑ, αλλά και την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης του συστήματος απονομής σύνταξης στους δικαιούχους του e-ΕΦΚΑ. Ετσι, σε περίπου 3 χρόνια από σήμερα ο ασφαλισμένος θα μπορεί να έχει πλήρη εικόνα και πρόσβαση στο ασφαλιστικό του βιογραφικό, θα μπορεί δηλαδή να βλέπει ηλεκτρονικά όλα του τα ένσημα και τον χρόνο ασφάλισης. Οι σχετικές συμβάσεις έχουν περάσει το Ελεγκτικό Συνέδριο και έχουν υπογραφεί, με αναδόχους τις εταιρείες Netcompany – Intrasoft, Uni Systems και Inform. Ηδη διαμορφώνεται το απαιτούμενο σχέδιο εφαρμογής, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίησή του.

Παράλληλα βέβαια, ο νέος διοικητής μαζί με τον επίσης νέο στον ΕΦΚΑ υποδιοικητή Παναγιώτη Κοκκόρη θα πρέπει να εποπτεύσουν την υλοποίηση και άλλων, μικρότερων αλλά πολύ σημαντικών έργων, όπως είναι:

• H διασύνδεση του συστήματος «Εργάνη» με τον ΕΦΚΑ, ώστε οι ελεγκτές του φορέα να μπορούν –σε πραγματικό χρόνο– να γνωρίζουν το ωράριο, την αμοιβή, τη μερική ή την πλήρη απασχόληση κάθε εργαζομένου, στο πλαίσιο της διενέργειας ελέγχων κατά της εισφοροδιαφυγής.

• H δημιουργία 15 νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσα στους επόμενους 15 μήνες που θα συνδυαστεί με σταδιακή κατάργηση 10 συναλλαγών που γίνονται με φυσικό τρόπο στα γκισέ του φορέα.

• H επέκταση του θεσμού των υπαλλήλων ροής και υποδοχής –που σήμερα λειτουργεί σε 55 σημεία– και στα 117 φυσικά σημεία εξυπηρέτησης του ΕΦΚΑ σε όλη την Ελλάδα.

• H ριζική ανακαίνιση του συνόλου των υποκαταστημάτων του ΕΦΚΑ έως το τέλος του 2024. Και βέβαια, προτεραιότητα οφείλει να είναι η επίσπευση στην έκδοση των συντάξεων, κύριων αλλά και επικουρικών και εφάπαξ, με τη μικρότερη δυνατή πιθανότητα λάθους, καθώς και η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων άμεσα και χωρίς ταλαιπωρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT