Σε ταραγμένα νερά ξανά η παγκόσμια οικονομία

Σε ταραγμένα νερά ξανά η παγκόσμια οικονομία

Ανησυχία για εκτίναξη πετρελαίου και πληθωρισμού λόγω του νέου πολέμου

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σκιά του νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή πέφτει ήδη βαριά πάνω στην παγκόσμια οικονομία και ενσπείρει ανησυχία για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης του πολέμου και μετεξέλιξής του σε ευρύτερη σύγκρουση με εμπλοκή άλλων χωρών της περιοχής. Ιδιαιτέρως επειδή μια ευρύτερη σύγκρουση μπορεί να οδηγήσει σε εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου και να επιταχύνει, έτσι, και πάλι τον πληθωρισμό που μόλις κατόρθωσαν να θέσουν υπό περιορισμένο έλεγχο οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μαρακές, στελέχη επιχειρήσεων και τραπεζικών κολοσσών, πολιτικοί αλλά και επικεφαλής διεθνών οργανισμών προειδοποιούν πως το φάσμα ενός ευρύτερου πολέμου έρχεται τώρα να προστεθεί στους κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια οικονομία, ενώ αυτή προσπαθεί ακόμη να ανακάμψει από την ύφεση της πανδημίας και το πλήγμα του πολέμου στην Ουκρανία. Οι κίνδυνοι από τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών, μαζί με την ανησυχία για την παγκόσμια υπερχρέωση και τους κινδύνους από το υπερβολικό χρέος, όπως και τα όχι και τόσο ικανοποιητικά αποτελέσματα από τη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης. «Ισως διανύουμε την πλέον επικίνδυνη περίοδο που έχει γνωρίσει ο κόσμος εδώ και πολλές δεκαετίες», τόνισε ο Τζέιμι Ντίμον, διευθύνων σύμβουλος του τραπεζικού κολοσσού της JPMorgan Chase, που παράλληλα με τον πόλεμο στο Ισραήλ και στην Ουκρανία αναφέρθηκε στο δυσθεώρητο χρέος και τα διαρκώς διογκούμενα ελλείμματα. Παράλληλα ο Τζόις Τσανγκ, επικεφαλής του τομέα διεθνών ερευνών στην JPMorgan, σχολίασε τις πρόσφατες δυσοίωνες επισημάνσεις του ΔΝΤ ότι επιδεινώνεται η μακροπρόθεσμη δυναμική ανάπτυξης των οικονομιών, αυξάνονται διαρκώς τα εμπόδια στο εμπόριο, οξύνονται οι πολιτικές εντάσεις και ανεβαίνει το παγκόσμιο χρέος. Οπως τόνισε, δεν υπάρχουν φωτεινά σημεία στην ευρύτερη εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας, εκτός από τη θετική πορεία των ΗΠΑ και της Ινδίας.

Παράλληλα, στον κίνδυνο εκτόξευσης των τιμών του πετρελαίου αλλά και βαθύτατης κρίσης εμπιστοσύνης εξαιτίας του πολέμου αναφέρθηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ, που προειδοποίησε παράλληλα για το ενδεχόμενο νέας κλιμάκωσης του πληθωρισμού. Αναφερόμενη στους κινδύνους που εγκυμονεί ο νέος πόλεμος στη Μέση Ανατολή, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα μίλησε για «ένα νέο σύννεφο στον κάπως φωτεινότερο ουρανό της παγκόσμιας οικονομίας».

«Ισως διανύουμε την πλέον επικίνδυνη περίοδο εδώ και πολλές δεκαετίες», τόνισε ο επικεφαλής της JPMorgan Τζέιμι Ντίμον.

Νωρίτερα, στελέχη του Ταμείου, συμπεριλαμβανομένου και του κορυφαίου οικονομολόγου του Πιερ Ολιβιέ Γκουρίνχας, είχαν εκφράσει ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες κατόρθωσαν να αυξήσουν επιθετικά τα επιτόκια και να ανακόψουν μερικώς τον πληθωρισμό, χωρίς να οδηγήσουν, έως τώρα τουλάχιστον, τις οικονομίες τους σε ύφεση. Καθώς, όμως, προχωρούσαν οι εργασίες της συνόδου, το κλίμα άρχισε να γίνεται ολοένα και πιο βαρύ καθώς επεκτεινόταν ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και πυροδοτούσε όλο και μεγαλύτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις του στην παγκόσμια οικονομία. Και αυτό γιατί σε παρελθούσες κρίσεις στη Μέση Ανατολή εκτοξεύονταν πάντα οι τιμές του πετρελαίου και τώρα οι προβλέψεις μιλούν για άνοδο των τιμών από τα 100 δολ. το βαρέλι έως και τα 150 δολ. το βαρέλι σε περίπτωση ευρύτερης σύρραξης με συμμετοχή και του Ιράν. Σύμφωνα, όμως, με σχετική μελέτη του ΔΝΤ, κάθε φορά που οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται κατά 10%, ο πληθωρισμός επιταχύνεται κατά περίπου 0,4 εκατοστιαίες μονάδες.

Καθησυχαστική η Γέλεν

Η μόνη αισιόδοξη νότα στη σύνοδο ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας ήταν οι εκτιμήσεις της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, η οποία κρίνοντας μάλλον από την καλή πορεία της αμερικανικής οικονομίας δήλωσε ότι δεν περιμένει πως ο νέος πόλεμος «θα αποτελέσει μείζονα παράγοντα στην εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας». Σημειωτέον ότι στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ημέρες προτού ανάψει η νέα φωτιά στη Μέση Ανατολή, το Ταμείο έβλεπε επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης στο 3% από το 3,5% του περασμένου έτους και περαιτέρω επιβράδυνση στο 2,9% το επόμενο έτος. Εκτιμούσε, επίσης, πως φέτος ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί στο 6,9% και περαιτέρω στο 5,8% το επόμενο έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή