Ανεκπαίδευτοι οι Ελληνες εργαζόμενοι στην τεχνητή νοημοσύνη

Ανεκπαίδευτοι οι Ελληνες εργαζόμενοι στην τεχνητή νοημοσύνη

Μεγάλο το έλλειμμα κατάρτισης στη νέα τεχνολογία, σύμφωνα με έρευνα της Adecco

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει προς τους εργοδότες αλλά και τους εργαζομένους όλων των βαθμίδων ο όμιλος Adecco μέσω της παγκόσμιας έρευνας Global Workforce of the Future 2023 (4η έκδοση), που αναδεικνύει το μεγάλο έλλειμμα εκπαίδευσης των εργαζομένων στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και τις αναγκαίες ενέργειες από τους εργοδότες προκειμένου να θωρακίσουν το εργατικό δυναμικό καθώς και τις ίδιες τις επιχειρήσεις απέναντι σε ευαίσθητα ζητήματα που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, όπως η προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Αναλυτικά, μεταξύ των σημαντικών ευρημάτων της έρευνας είναι ότι, ενώ το 70% των εργαζομένων χρησιμοποιεί ήδη το GenAI στον χώρο εργασίας του, λιγότεροι από τους μισούς λαμβάνουν οποιαδήποτε μορφή καθοδήγησης από τους εργοδότες τους σχετικά με τη χρήση του.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν, με το 54% να δηλώνει πως εφαρμόζει το GenAI στην εργασία του.

Υπάρχει επίσης ένα σημαντικό χάσμα ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης του κάθε εργαζομένου, με το 76% των κατόχων πτυχίου να χρησιμοποιεί το GenAI έναντι μόλις του 51% εκείνων που έχουν ολοκληρώσει μόνο τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Επίσης, το 66% των διευθυντικών στελεχών είναι πιο πιθανό να λάβει καθοδήγηση για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε σύγκριση με το 32% των στελεχών που δεν έχει διευθυντική θέση.

Τέλος, το 57% των εργαζομένων δήλωσε ότι θα ήθελε να εκπαιδευθεί στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης – το οποίο είναι μια ευκαιρία για τους εργοδότες να προσεγγίσουν περισσότερο τους εργαζομένους τους. Βέβαια, και παρά την εκτίμηση των ειδικών ότι το GenAI θα επηρεάσει σημαντικά την αγορά εργασίας, μόνο το 7% των εργαζομένων πιστεύει ότι το αντικείμενο της εργασίας του θα αντικατασταθεί λόγω της εξάπλωσης της τεχνητής νοημοσύνης.

H έρευνα αναδεικνύει τα κενά στην πρόσβαση στην εκπαίδευση για το GenAI, καθώς τα υψηλόβαθμα στελέχη και οι κάτοχοι πανεπιστημιακών πτυχίων φαίνεται να έχουν πλεονέκτημα. Και επισημαίνει ότι, καθώς το GenAI αναμένεται να αντικαταστήσει πολλές τεχνικές δεξιότητες, είναι αυξημένη η ανάγκη ενίσχυσης εκείνων των ανθρώπινων χαρακτηριστικών που η τεχνική νοημοσύνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει, όπως οι διαπροσωπικές δεξιότητες και η ικανότητα ηγεσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή