Εναν παράδοξο τρόπο να αυξήσει τα δημόσια έσοδά της και να ενισχύσει τους καταναλωτές φυσικού αερίου και ρεύματος βρήκε η Βουλγαρία. Αιφνιδιαστικά, με νομοθετική ρύθμιση που ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή (13 Οκτωβρίου) το βουλγαρικό Κοινοβούλιο επέβαλε φόρο 10,20 ευρώ/MWh στο ρωσικό αέριο που εισάγεται στη Βουλγαρία ή μεταφέρεται μέσω της Βουλγαρίας σε άλλες χώρες.
Από το νέο τέλος, σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, η Βουλγαρία αναμένεται να βάλει στα ταμεία της πρόσθετα έσοδα 1,2 δισ. ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό θα προέλθει από την επιβάρυνση των χωρών που τροφοδοτούνται με ρωσικό αέριο από τον αγωγό TurkStream μέσω της Βουλγαρίας, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δηλαδή της Ελλάδας, της Σερβίας, της Ουγγαρίας, της Αυστρίας, της Ρουμανίας και άλλων χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα επιβαρυνθούν με αυξήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο για να επιδοτήσουν τους Βούλγαρους καταναλωτές. Τα 10,20 ευρώ/ΜWh στο φυσικό αέριο μεταφράζονται σε 20 ευρώ για κάθε μεγαβατώρα ρεύματος που παράγεται από φυσικό αέριο, το οποίο στην Ελλάδα αποτελεί το βασικό καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής. Η Ελλάδα εισάγει μέσω της Βουλγαρίας 3,5-6 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως. Το επιπλέον κόστος για αυτές τις ποσότητες από την επιβολή του νέου τέλους υπολογίζεται σε ετήσια βάση περίπου στα 360 εκατ. ευρώ, ποσό που θα πληρώσουν οι Ελληνες καταναλωτές για να επιδοτηθούν οι Βούλγαροι.
Ο φόρος που επέβαλε η Σόφια στο ρωσικό αέριο που περνάει από τη χώρα ανέρχεται σε 10,20 ευρώ/MWh.
Aν και η Βουλγαρία δεν εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία παραμένει μια σημαντική οδός για τις μειωμένες ποσότητες που παραδίδει από το 2022 η Ρωσία στην Ευρώπη.
Με μια ασυνήθιστη κίνηση για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και τις συνθήκες ελεύθερης διακίνησης προϊόντων και υπηρεσιών, αποφάσισε να επιβάλει δασμό αυξάνοντας το ενεργειακό κόστος σε μια σειρά χωρών της Νότιας Ευρώπης στην έναρξη της χειμερινής περιόδου και ενώ οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχουν πυροδοτήσει νέο κύμα αυξήσεων και αστάθεια στις ενεργειακές αγορές. Αμεσες, σύμφωνα με ευρωπαϊκά μέσα, ήταν οι αντιδράσεις της Σερβίας και της Ουγγαρίας. «Αυτό είναι απαράδεκτο. Το να θέτει σε κίνδυνο ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο ενός άλλου κράτους-μέλους της Ε.Ε. είναι πολύ απλά ενάντια στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ενάντια στους ευρωπαϊκούς κανόνες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιτζάρτο τη Δευτέρα.
Ο Σιτζάρτο είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του έχει έρθει σε επαφή με τη Βουλγαρία και τη Σερβία και λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει ότι η Βουλγαρία δεν εφαρμόζει νόμους που θα έβαζαν την Ουγγαρία και τη Σερβία σε δύσκολη κατάσταση. «Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για εμάς. Αυτό θα οδηγήσει σε δραστική αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 100 ευρώ ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Αυτή είναι μια φρικτή αύξηση και θα μιλήσουμε με τη βουλγαρική πλευρά. Και αυτή (η απόφαση) δεν πρέπει να ισχύει για τη Σερβία», σχολίασε το Σάββατο ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, σύμφωνα με το Politikο. Αγνωστη παραμένει μέχρι στιγμής η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο νέος φόρος επιβλήθηκε με τροπολογία που ενέκρινε το βουλγαρικό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο του νόμου που ψήφισε ενάμιση χρόνο πριν για τον έλεγχο της εφαρμογής περιοριστικών μέτρων ενόψει των ενεργειών της Ρωσίας που αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην Ουκρανία. Οι στόχοι της περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τους νομοθέτες που το συνέταξαν, «δίκαιη φορολόγηση των κερδών που πραγματοποιούνται στην επικράτεια του κράτους και αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού».