Χωρίς πέναλτι οι συνταξιούχοι εργαζόμενοι – Ποιες αλλαγές φέρνει το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Χωρίς πέναλτι οι συνταξιούχοι εργαζόμενοι – Ποιες αλλαγές φέρνει το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Στη σύνταξη και όσοι έχουν χρέη έως 30.000 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ

Την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου έλαβε χθες το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις κοινωνικοασφαλιστικού χαρακτήρα που στόχο έχουν κατά κύριο λόγο την ενίσχυση των εισοδημάτων των συνταξιούχων και τη διευκόλυνση συνταξιοδότησης ασφαλισμένων, αλλά και θεμελιώδεις παρεμβάσεις στον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης του β΄ πυλώνα.

Σύμφωνα με όσα παρουσίασαν στα μέλη της κυβέρνησης ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης και ο αρμόδιος υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου, διασφαλίζεται και νομοθετικά η καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, ανοίγει ο δρόμος προς τη συνταξιοδότηση ασφαλισμένων με χρέη προς τον ΕΦΚΑ έως 30.000 ευρώ, καταργείται το πέναλτι -30% στη σύνταξη όσων συνεχίζουν να εργάζονται και επιβάλλεται εισφορά υπέρ του ΕΦΚΑ στο εισόδημα από απασχόληση, ενώ καθιερώνεται επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες.

Οσο για τις διατάξεις που ήδη έχουν προκαλέσει έντονες αναταράξεις στην αγορά και αφορούν την εκ βάθρων αναθεώρηση του φορολογικού καθεστώτος που διέπει όχι μόνο τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, αλλά και τα ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια, αυτές προβλέπουν κυμαινόμενο φόρο από 20% έως 5% στις εφάπαξ παροχές, ανάλογα με τον χρόνο ασφάλισης – παραμονής στο πρόγραμμα, και αντίστοιχα 10% έως 2,5% στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει να λάβει την παροχή ως σύνταξη.

Αναλυτικά, το σχέδιο νόμου που αναμένεται έως το τέλος του μήνα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής αλλαγές:

• Εκτακτη ενίσχυση, από 200 έως 100 ευρώ, των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ και έως 1.600 ευρώ σύνταξη.

• Ενθάρρυνση της νόμιμης απασχόλησης συνταξιούχων με την κατάργηση της περικοπής του 30% της σύνταξης του εργαζόμενου συνταξιούχου και τη θέσπιση μη ανταποδοτικού πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ υπολογιζόμενου στο 10% επί του εισοδήματος από την ασφαλιστέα εργασία. Για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους, η εισφορά θα είναι ίση με το 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη. Θεσπίζεται, επίσης, ετήσιο πλαφόν του πόρου που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης.

Ετσι, για παράδειγμα, συνταξιούχος που εργάζεται και δικαιούται σύνταξη ύψους 1.200 ευρώ, αντιμετωπίζει παρακράτηση ύψους 360 ευρώ με το ισχύον καθεστώς. Εάν εργάζεται ως μισθωτός, με μεικτό μηνιαίο μισθό 780 ευρώ, θα λαμβάνει ολόκληρη τη σύνταξή του και θα του παρακρατείται από τον μισθό ειδική εισφορά ύψους 78 ευρώ. Συνεπώς, θα έχει όφελος 282 ευρώ μηνιαίως.

• Το ανώτατο όριο οφειλών ασφαλιστικών εισφορών για συνταξιοδότηση αυξάνεται από 20.000 σε 30.000 ευρώ (και από 6.000 σε 10.000 ευρώ για τον τ. ΟΓΑ), για οφειλέτες που έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος ηλικίας τους και, ταυτόχρονα, έχουν καταβάλει εισφορές για τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης.

Για το ποσό από 20.000 έως 30.000 ευρώ θα παρακρατείται ποσοστό τουλάχιστον 60% της μηνιαίας σύνταξης, ενώ για το υπόλοιπο χρέος θα γίνεται παρακράτηση σε 60 δόσεις μέχρι την εξόφλησή του, όπως γίνεται και σήμερα. Ως κριτήριο υπαγωγής στη ρύθμιση τίθεται όριο τραπεζικών καταθέσεων του οφειλέτη στις 12.000 ευρώ (6.000 για οφειλέτες του ΟΓΑ).

Ετσι, ασφαλισμένος με οφειλές 29.000 ευρώ δικαιούται μηνιαία σύνταξη 750 ευρώ. Αρχικά η παρακράτηση θα ανέρχεται σε 750×60%, ήτοι 450 ευρώ, και αυτός θα λαμβάνει 300 ευρώ για 20 μήνες.

Οπότε η οφειλή του θα μειωθεί κατά 9.000 ευρώ. Το υπόλοιπο των 20.000 ευρώ θα ενταχθεί κατά τον 21ο μήνα, στο καθεστώς των 60 δόσεων. Η νέα του παρακράτηση θα είναι 20.000/60, ήτοι 333,33 ευρώ, έως την αποπληρωμή της οφειλής και θα λαμβάνει σύνταξη 416,67 ευρώ τον μήνα για 60 μήνες.

Καθιερώνεται η προπληρωμένη κάρτα για την καταβολή της πλειονότητας των προνοιακών επιδομάτων.

• Ενιαιοποίηση των προϋποθέσεων θεμελίωσης επικουρικής σύνταξης με 15ετία και την επιτάχυνση της απονομής των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων.

• Επέκταση του επιδόματος μητρότητας της ΔΥΠΑ για 9 μήνες και στις μη μισθωτές (αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες) μητέρες. Το επίδομα θα ανέρχεται σε 780 ευρώ (κατώτατος μισθός).

• Καθιέρωση προπληρωμένης κάρτας για την καταβολή της πλειονότητας των επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ.

• Προϋπόθεση ύπαρξης ενεργού ΑΜΚΑ για την παροχή δωρεάν υγειονομικής κάλυψης στα δημόσια νοσοκομεία σε ανασφάλιστους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα καταστρατήγησης του συστήματος.

• Καθιέρωση κυμαινόμενου φόρου στις παροχές της επαγγελματικής ασφάλισης.

• Απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης των ΤΕΑ.

• Καθιέρωση ενός πρότυπου καταστατικού.

• Διευκόλυνση ίδρυσης ΤΕΑ από περισσότερους εργοδότες (πολυεργοδοτικά ΤΕΑ), χωρίς να απαιτείται κλαδική/επαγγελματική συνάφεια μεταξύ τους.

• Θέσπιση κανόνων χρηστής διακυβέρνησης, για την επίτευξη καλύτερων παροχών και την αύξηση της εμπιστοσύνης των ασφαλισμένων προς τα ΤΕΑ.

• Αναβάθμιση της εποπτείας των ΤΕΑ, η οποία από 1/1/2025 ανατίθεται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

• Δυνατότητα μεταφοράς της αποταμίευσης μεταξύ διαφορετικών ΤΕΑ, ακολουθώντας τις επιλογές του ασφαλισμένου και τυχόν μεταβολές κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου.

• Σταδιακή μετατροπή των αλληλοβοηθητικών ταμείων σε ΤΕΑ και τον εξορθολογισμό του κανονιστικού πλαισίου τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή