Στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, 4ος χαμηλότερος στην Ε.Ε.

Στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, 4ος χαμηλότερος στην Ε.Ε.

Στο 9,6% οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα σε ετήσια βάση, επίδοση που αποτελεί τη 12η υψηλότερη μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης

Τον τέταρτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωπαϊκή Ενωση είχε η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2023, 2,4%, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι η ακρίβεια αποτελεί παρελθόν για όσους διαβιούν στην Ελλάδα, κάτι που φαίνεται κυρίως από τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, αλλά και από το γεγονός ότι η χώρα φιγουράρει στην πρώτη θέση μεταξύ των «27» σε ό,τι αφορά την αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή σε μηνιαία βάση, καθώς αυτός αυξήθηκε κατά 1,9% τον Σεπτέμβριο του 2023 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023.

Βασική αιτία για το τελευταίο είναι οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα, οι οποίες σε ετήσια βάση διαμορφώθηκαν στην Ελλάδα σε 9,6%, επίδοση που αποτελεί τη 12η υψηλότερη μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. Τυριά, ρύζι, ελαιόλαδο είναι οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων, καθώς σε αυτά τα προϊόντα όχι μόνο καταγράφονται αυξήσεις τιμών που αποτυπώνονται σε διψήφια ποσοστά, αλλά είναι και μεταξύ των υψηλότερων σε επίπεδο Ε.Ε. Από τα αναλυτικά στοιχεία της Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή προκύπτει ότι τα τυροκομικά προϊόντα έχουν ανατιμηθεί κατά 12,8% τον Σεπτέμβριο του 2023 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2022, αύξηση που αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη στην Ε.Ε. Κατά 28,8% έχει αυξηθεί η τιμή του ελαιολάδου σε ετήσια βάση, αύξηση που είναι η ένατη υψηλότερη στην Ε.Ε., και σύμφωνα με τις προβλέψεις έπεται συνέχεια στις ανατιμήσεις στο συγκεκριμένο προϊόν, καθώς η φετινή παραγωγή αναμένεται ότι θα είναι σημαντικά μειωμένη.

«Ηγετική» θέση στις ανατιμήσεις κατέχουν και τα λαχανικά, με τις τιμές να καταγράφουν αύξηση 17,3%, η τέταρτη υψηλότερη στην Ε.Ε., κάτι που από την αγορά αποδίδεται στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και λιγότερο στις πλημμύρες στη Θεσσαλία τον περασμένο μήνα. Η τέταρτη υψηλότερη αύξηση σε επίπεδο Ε.Ε., 13,8%, καταγράφηκε και στις τιμές των φρούτων.

Κατά 16% έχει αυξηθεί η τιμή του ρυζιού τους τελευταίους 12 μήνες, αύξηση που αποτελεί την όγδοη υψηλότερη στην Ε.Ε.-27. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα σε ό,τι αφορά το μοσχαρίσιο κρέας, ένα ακόμη προϊόν στο οποίο η Ελλάδα έχει υψηλή εξάρτηση από τις εισαγωγές. Τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε αύξηση της τιμής κατά 9,8% σε ετήσια βάση που είναι η 4η υψηλότερη σε επίπεδο Ε.Ε. Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα σε ό,τι αφορά την τιμή του χοιρινού κρέατος, προϊόν του οποίου η τιμή έχει αυξηθεί κατά 13,5%, αύξηση που είναι η 7η υψηλότερη μεταξύ των «27». Πολυτέλεια για τους καταναλωτές στην Ελλάδα αποτελεί και το κατσικίσιο και πρόβειο κρέας, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι αυτάρκης σε αυτά τα προϊόντα. Ετσι, η τιμή τους κατέγραψε αύξηση 6,7%, που είναι η έκτη υψηλότερη στην Ε.Ε.

Στον αντίποδα, πάντως, βρίσκεται ο ενεργειακός πληθωρισμός, καθώς στην Ελλάδα καταγράφηκε η πέμπτη μεγαλύτερη μείωση του σχετικού δείκτη, κατά 18,3%, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό εξηγεί και τη σημαντική αποκλιμάκωση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή.

Στην Ε.Ε. ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 σε 4,9% από 5,9% τον Αύγουστο, ενώ στην Ευρωζώνη σε 4,3% από 5,2% τον Αύγουστο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT