Αναμένονται ακριβότερα τιμολόγια ρεύματος

Αναμένονται ακριβότερα τιμολόγια ρεύματος

Ανησυχία για τις τιμές του ηλεκτρικού μετά το τέλος των επιδοτήσεων - Σε κλίμα αβεβαιότητας ξανά η αγορά ενέργειας λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλή θα είναι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τον Νοέμβριο, καθώς τα τιμολόγια που θα ανακοινώσουν σήμερα οι πάροχοι θα ενσωματώνουν τόσο την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει στις διεθνείς αγορές η εμπόλεμη κατάσταση στο Ισραήλ όσο και το «χαράτσι» των 10 ευρώ/μεγαβατώρα που επέβαλε η Βουλγαρία στο ρωσικό φυσικό αέριο που διακινείται μέσω των εδαφών της.

Μία ημέρα πριν από τις ανακοινώσεις των τιμολογίων του Νοεμβρίου σχεδόν το σύνολο των παρόχων προεξοφλούσε αυξήσεις, με κάποιους μάλιστα να εκτιμούν ότι θα προσεγγίσουν ακόμη και το 30%. «Τα προθεσμιακά συμβόλαια στα χρηματιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας διαπραγματεύονται το τελευταίο δεκαήμερο στα 135-140 ευρώ/μεγαβατώρα, όταν τον προηγούμενο μήνα ήταν γύρω στα 113 ευρώ/μεγαβατώρα. Αυτό σημαίνει ότι όσες εταιρείες χετζάρουν δεν μπορούν να κοστολογήσουν τη μεγαβατώρα κάτω από τα 200 ευρώ», δηλώνει στην «Κ» εκπρόσωπος του κλάδου, επισημαίνοντας επίσης και το αυξημένο ρίσκο λόγω των γεωπολιτικών συνθηκών. Ωστόσο, ένας παράγοντας που θα κρίνει τις τιμές για τους παρόχους είναι το «απόθεμα» των υπερεσόδων, όπως αποκαλείται χαρακτηριστικά από την αγορά, την πολιτική των χαμηλών τιμών που μπορεί να ακολουθήσουν κάποιες εταιρείες για να αντισταθμίσουν υπερέσοδα της προηγούμενης περιόδου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι όποιες αυξήσεις στα τιμολόγια του Νοεμβρίου θα έχουν μικρή επιβάρυνση για τους καταναλωτές, αφού παραμένουν σε ισχύ μέχρι και το τέλος του έτους οι οριζόντιες επιδοτήσεις.

Το ενδιαφέρον από πλευράς τόσο του αρμόδιου υπουργείου όσο και των παρόχων επικεντρώνεται στην μετά τις επιδοτήσεις εποχή, που ξεκινάει από τις αρχές του έτους με τους χειρότερους οιωνούς ως προς την πορεία των τιμών και με μια μεγάλη αναστάτωση που έχει προκαλέσει η προωθούμενη ρυθμιστική παρέμβαση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο θέμα των τιμολογίων. Το ΥΠΕΝ με νομοθετική ρύθμιση θα επιβάλει ένα κοινό και υποχρεωτικό κυμαινόμενο τιμολόγιο διάρκειας 12μήνου για όλους τους παρόχους, που θα διαφοροποιείται μόνο ως προς το περιθώριο κέρδους. Η τιμή της κιλοβατώρας θα γνωστοποιείται στους καταναλωτές την 1η ημέρα κάθε μήνα και θα μεταπέσουν σε αυτό όσοι καταναλωτές δεν συναινέσουν στο τιμολόγιο που θα τους προτείνουν οι πάροχοί τους.

Αναμένονται ακριβότερα τιμολόγια ρεύματος-1
Τα προθεσμιακά συμβόλαια στα χρηματιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας διαπραγματεύονται το τελευταίο δεκαήμερο στα 135-140 ευρώ/μεγαβατώρα, όταν τον προηγούμενο μήνα ήταν γύρω στα 113 ευρώ/μεγαβατώρα. [REUTERS]

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη, είναι ότι δεν υπάρχει ένα τιμολόγιο στην αγορά που είναι εύκολα συγκρίσιμο για τον καταναλωτή. «Εάν σας ρωτήσω ποιος είναι ο φθηνότερος προμηθευτής, τον ξέρετε; Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε κάποιο τιμολόγιο που να προσφέρουν όλοι και που να είναι κοινό», τονίζει χαρακτηριστικά, ενώ όπως έκανε γνωστό χθες μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ οι πάροχοι θα είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν στο έντυπο του λογαριασμού ρεύματος και το λινκ που θα παραπέμπει στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ και στον πίνακα σύγκρισης των τιμολογίων που αναρτά ανά μήνα.

Η πλευρά των προμηθευτών κάνει λόγο για ρυθμιστική παρέμβαση που κινείται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, με κάποιους μάλιστα να προειδοποιούν ότι θα προσφύγουν στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. «Το υπουργείο εποπτεύει τη ΡΑΑΕΥ και η ΡΑΑΕΥ την αγορά. Δεν είναι η αρμοδιότητά τους να τιμολογούν», αναφέρει εκπρόσωπος μεγάλης εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις, ο υπουργός ανακοίνωσε χθες ότι στο τέλος του έτους καταργούνται οι οριζόντιες και ότι την άλλη εβδομάδα θα ανακοινωθούν στοχευμένες επιδοτήσεις για τους πολυτέκνους και διεύρυνση της κατηγορίας των ευάλωτων καταναλωτών, για να συμπεριλάβει και καταναλωτές που κάνουν χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση βάσει του εισοδηματικού μοντέλου που χρησιμοποιείται και για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης. «Είναι λάθος μήνυμα να επιδοτούμε το πετρέλαιο θέρμανσης και όχι τον ηλεκτρισμό», τονίζει στην «Κ» ο υπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή