Ακίνητα: Σε μόλις δύο χρόνια το Περιστέρι έγινε Αλιμος

Ακίνητα: Σε μόλις δύο χρόνια το Περιστέρι έγινε Αλιμος

Με τα χρήματα που αγόραζες σπίτι στα νότια προάστια το 2021, σήμερα μπορείς να αποκτήσεις σε περιοχές των δυτικών προαστίων

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στερεύουν οι προσιτές περιοχές για αγορά ακινήτου. Με τα χρήματα που αγόραζες κατοικία στα νότια ή ακόμη και στα βόρεια προάστια πριν από δύο-τρία χρόνια, σήμερα αγοράζεις σπίτι στα δυτικά προάστια. Για παράδειγμα, ένα παλαιό διαμέρισμα στην περιοχή του Περιστερίου στοιχίζει σήμερα περίπου 1.500 ευρώ/τ.μ., τιμή που μέχρι πριν από μερικά χρόνια είχαν κατοικίες στον Χολαργό ή τον Αλιμο. Αντίστοιχα, η μέση τιμή πώλησης μεταχειρισμένης κατοικίας στον Χολαργό (2.230 ευρώ/τ.μ.) είναι ανάλογη της τιμής πώλησης στη Γλυφάδα το 2018.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που οφείλεται στην κατακόρυφη αύξηση των τιμών, ιδίως στις περιοχές όπου οι αξίες είχαν υποχωρήσει περισσότερο κατά τη διάρκεια της κρίσης. Σήμερα αυτά τα σημεία καταγράφουν υψηλότερο ρυθμό ανόδου των τιμών, με αποτέλεσμα να περιορίζονται και οι επιλογές των υποψήφιων αγοραστών.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Αξιών των τιμών των κατοικιών, που επιμελείται η Geoaxis, εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων, κατά το φετινό τρίτο τρίμηνο οι τιμές πώλησης παλαιών κατοικιών καταγράφουν ετήσια αύξηση 13,8% κατά μέσον όρο, ενώ συγκριτικά με μόλις προ διετίας η μέση αύξηση των τιμών αγγίζει το εντυπωσιακό 41,4%. Αυτό το γεγονός παρατηρείται σε μια περίοδο κατά την οποία τα επιτόκια δανεισμού έχουν επίσης εκτιναχθεί.

Κάπως έτσι, ένα νεόδμητο διαμέρισμα στους Αμπελοκήπους κοστίζει σήμερα 2.800 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο. Με αυτά τα χρήματα αποκτούσε κανείς νεόδμητο ακίνητο στο Μαρούσι μόλις πριν από ένα χρόνο (σήμερα κοστίζει 3.300 ευρώ/τ.μ.) ή στον Χολαργό πριν από δύο χρόνια. Σήμερα στον Χολαργό ένα νεόδμητο στοιχίζει 4.050 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα, με τα 2.450 ευρώ/τ.μ., που στοιχίζει σήμερα μια νέα κατασκευή στο Περιστέρι, μπορούσε να αγοράσει αντίστοιχης ποιότητας ακίνητο στο Παλαιό Φάληρο μόλις πριν από δύο χρόνια.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία τιμών της Geoaxis, η οποία επικεντρώνει την ανάλυσή της σε πέντε αντιπροσωπευτικές περιοχές της Αττικής, η μεγαλύτερη άνοδος των τιμών κατά τη διετία 2021-2023 εντοπίζεται στα παλαιά διαμερίσματα του Χολαργού. Ενα τέτοιο ακίνητο κοστίζει σήμερα 2.235 ευρώ/τ.μ., έχοντας καταγράψει αύξηση κατά 49% (και 12,6% σε ετήσια βάση). Εντυπωσιακό είναι και το «ράλι» τιμών στο Μαρούσι, όπου η μέση τιμή διαμορφώνεται σήμερα σε 1.850 ευρώ/τ.μ. (για μεταχειρισμένα ακίνητα ασφαλώς), έχοντας καταγράψει αύξηση κατά 45% σε σχέση με το 2021 αλλά και 71% έναντι του 2014. Επισημαίνεται ότι οι παραπάνω τιμές αφορούν τυπικά ακίνητα σε κάθε περιοχή και όχι κατασκευές υψηλών προδιαγραφών ή κατοικίες που βρίσκονται σε ιδιαίτερα προνομιακά σημεία. Τέτοιου είδους κατοικίες πωλούνται ακόμη και 25% περισσότερο από τα τυπικά ακίνητα.

Οι τιμές πώλησης παλαιών κατοικιών καταγράφουν ετήσια αύξηση 13,8% το πρώτο τρίμηνο, ενώ σε σχέση με πριν από δύο χρόνια 41,4%.

Οπως τονίζει ο κ. Γιάννης Ξυλάς, επικεφαλής της Geoaxis, «η τόσο έντονη αύξηση των τιμών πιθανόν θα φρενάρει τους επόμενους μήνες λόγω συρρίκνωσης της ζήτησης. Αυτό θα συμβεί λόγω της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού, της αύξησης του κόστους των υλικών κατασκευής/ανακαίνισης και του ενεργειακού κόστους, γεγονότα που θα οδηγήσουν τους πιθανούς αγοραστές σε στάση αναμονής. Σε καμία περίπτωση η αγορά δεν βιώνει συνθήκες φούσκας σήμερα, καθώς το επίπεδο της προσφοράς εξακολουθεί να είναι πολύ περιορισμένο σε σχέση με τη ζήτηση, ιδιαίτερα νεόδμητων διαμερισμάτων».

Παρόμοια είναι τα συμπεράσματα και του Παρατηρητηρίου Αγοράς Κατοικιών TOPO GES ΙΚΕ, με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τα συμβόλαια αγοραπωλησίας κατοικιών που καταχωρίζονται στο Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Ειδικότερα, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο στον Δήμο Αθηναίων η μέση κατοικία που πωλήθηκε ήταν 16% ακριβότερη από το 2022 και 34% σε σχέση με το 2021. Αντίστοιχα, στα νότια προάστια η τιμή του μέσου ακινήτου αυξήθηκε κατά 39% σε ετήσια βάση σε 1.820 ευρώ/τ.μ. (146.000 ευρώ κατά μέσον όρο) και κατά 43% έναντι του 2021. Οπως είναι εμφανές, οι τιμές που δηλώνονται στα συμβόλαια φαίνεται πως είναι υποδεέστερες των εμπορικών τιμών, καθώς η μέση τιμή πώλησης στα νότια προάστια υπολογίζεται ότι ξεπερνάει σήμερα τις 3.000 ευρώ/τ.μ.

Στα δυτικά προάστια, η μέση τιμή πώλησης αυξήθηκε κατά 20% από πέρυσι και κατά 39% σε σχέση με το 2021. Στο κέντρο του Πειραιά κατά το πρώτο εξάμηνο η τιμή του μέσου ακινήτου που μεταβιβάστηκε αυξήθηκε κατά 47% σε σχέση με το 2022.

Μεγάλη αύξηση στον Πειραιά

Σύμφωνα με την ανάλυση της TOPO GMS IKE, «κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 φαίνεται ότι επανέρχεται η ανοδική τάση στην αγορά κατοικιών στην Αττική με μεγάλο “νικητή” τον Πειραιά, όπου η αύξηση είναι πολύ μεγάλη. Οι περιοχές που είχαν φρενάρει, δηλαδή η Ανατολική Αττική, τα προάστια του Πειραιά, τα βόρεια και τα δυτικά προάστια, παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στις αγοραπωλησίες και ακολουθούν τις περιοχές που μέχρι τώρα οδηγούσαν την κούρσα, όπως το κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η αλλαγή της πολιτικής για την Golden Visa έπαιξε τον ρόλο της στη διαμόρφωση της αγοράς στις περιοχές αυτές συνολικά. Επιπλέον είναι ξεκάθαρη και η αύξηση της δηλωμένης αξίας των ακινήτων που ξεπερνάει κατά πολύ τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαιτέρως στις περιοχές όπου παρέμεινε το ποσό των 250.000 ευρώ στην Golden Visa», καταλήγει η εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή