Πιέσεις στα κρατικά ομόλογα, ανοδικά οι τιμές ενέργειας

Πιέσεις στα κρατικά ομόλογα, ανοδικά οι τιμές ενέργειας

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ανησυχία των επενδυτών για κλιμάκωση και επέκταση της κρίσης στη Μέση Ανατολή είχε αποτέλεσμα τη διατήρηση των τιμών ενέργειας σε ανοδική πορεία την εβδομάδα που διανύσαμε. Οι πληθωριστικές ανησυχίες εντάθηκαν, ενώ στήριξη βρήκε η επικρατούσα άποψη ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να διατηρήσουν τα βασικά επιτόκιά τους σε επίπεδα περιοριστικής νομισματικής πολιτικής για διάστημα μεγαλύτερο από το αρχικώς προβλεπόμενο, στοχεύοντας στην περαιτέρω υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων και τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών μεσοπρόθεσμα. Χαρακτηριστικά, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ ανήλθε εκ νέου κοντά στα 94 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας συνολική αύξηση μεγαλύτερη από 10% σε σύγκριση με τα επίπεδα στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου διαπραγματευόταν στο τέλος της εβδομάδας πάνω από το επίπεδο των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όχι πολύ μακριά από το υψηλό 7,5 μηνών των 56 ευρώ που σημείωσε τη Δευτέρα, παρά τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν πληρότητα των ευρωπαϊκών αποθηκών φυσικού αερίου σε ποσοστό μεγαλύτερο από 98%.

Δεδομένων των εξελίξεων αυτών, οι κυβερνητικοί τίτλοι των περισσοτέρων μεγάλων οικονομιών παγκοσμίως δέχθηκαν έντονες πιέσεις, μη καταφέρνοντας να επωφεληθούν από τις αυξημένες γεωπολιτικές ανησυχίες. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου (οι αποδόσεις κινούνται αντίθετα από τις τιμές) σημείωνε την Παρασκευή στην αγορά της Ευρώπης συνολική εβδομαδιαία αύξηση περίπου 20 μ.β., ενώ ο αντίστοιχος τίτλος των ΗΠΑ βρέθηκε πολύ κοντά στο επίπεδο του 5%, αντανακλώντας την αύξηση του δείκτη μακροχρόνιων πληθωριστικών προσδοκιών (5y5y inflation swap forward) στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών (2,8%). Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν και τα νέα ισχυρά στοιχεία που υποδηλώνουν τη συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ στην επιθετική νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), εγείροντας ερωτηματικά για την ορθότητα της άποψης ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας ενδέχεται να επιβραδυνθεί τα επόμενα τρίμηνα και περιορίζοντας παράλληλα την εκτιμώμενη συνολική μείωση των αμερικανικών επιτοκίων το 2024 περίπου σε 70 μ.β. Χαρακτηριστικά, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο με μηνιαίο ρυθμό υπερδιπλάσιο από τον αναμενόμενο, 0,7%, ενώ θετικά εξέπληξαν και τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή, με την αγορά να τιμολογεί πλέον το ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες κοντά στο 50% – η μικρότερη από τα μέσα του 2022.

*EUROBANK RESEARCH

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή