Εξαγορά της πετρελαϊκής Hess από Chevron έναντι 53 δισ. δολ.

Εξαγορά της πετρελαϊκής Hess από Chevron έναντι 53 δισ. δολ.

Νέα μεγάλη συμφωνία στις ΗΠΑ μετά τον «γάμο» της Exxon Mobil με Pioneer

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμη συμφωνία-μαμούθ αλλάζει τα δεδομένα στην πετρελαϊκή βιομηχανία των Ηνωμένων Πολιτειών, με τη Chevron να εξαγοράζει την ανταγωνίστρια Hess αντί 53 δισ. δολαρίων. Είχε προηγηθεί το mega deal για την εξαγορά της Pioneer από την Exxon Mobil, στη μεγαλύτερη εταιρική εξαγορά στον κόσμο που ανακοινώθηκε φέτος, με τους αναλυτές να σημειώνουν την προσπάθεια των αμερικανικών ενεργειακών κολοσσών να ενισχύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε έναν κόσμο που αναζητά μελλοντικά ορυκτά αποθέματα χαμηλότερου κινδύνου και μεγαλύτερες αποδόσεις μετοχών.

Οι μεγάλες εξαγορές έρχονται μετά την εκτίναξη της κερδοφορίας των πετρελαϊκών ομίλων την τελευταία διετία.

Η συμφωνία Chevron – Hess ενισχύει τον ανταγωνισμό μεταξύ της Chevron, του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, και της Exxon, του μεγαλύτερου αντιπάλου της. Παράλληλα, καθιστά τη Chevron συνεργάτιδα με την Exxon στα αναπτυσσόμενα κοιτάσματα πετρελαίου της Γουιάνας που έως το 2027 αναμένεται ότι θα παράγουν 1,2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Ακολουθεί τις συμφωνίες της Exxon για την Pioneer Natural Resources, την κορυφαία εταιρεία παραγωγής πετρελαίου από σχιστόλιθο των ΗΠΑ, και την Denbury, δύο συνδυασμένες συναλλαγές ύψους σχεδόν 64 δισ. δολαρίων.

Η συμφωνία φέρνει στο επίκεντρο τα κοιτάσματα της Γουιάνας που έχει αναδειχθεί ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή πετρελαίου στον κόσμο έπειτα από ανακαλύψεις άνω των 11 δισ. βαρελιών πετρελαίου και φυσικού αερίου από το 2015. Η Hess κατέχει μερίδιο 30% σε μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της Exxon που αντλεί τώρα 380.000 βαρέλια την ημέρα. Η Γουιάνα έχει γίνει κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου τα τελευταία χρόνια μετά τις τεράστιες ανακαλύψεις της Exxon και της κινεζικής CNOOC, που παράγουν από κοινού 400.000 βαρέλια αργού την ημέρα από δύο πλοία ανοικτής θαλάσσης και έχουν διαμηνύσει ότι θα μπορούσαν να αναπτύξουν έως και 10 υπεράκτια έργα. Ο νέος κολοσσός που θα προκύψει μετά τη συμφωνία, θα επεκτείνει την παραγωγή πετρελαίου της Chevron σε λιγότερο επικίνδυνες περιοχές, από τη Γουιάνα στον Κόλπο του Μεξικού και τον σχιστόλιθο Bakken στη Βόρεια Ντακότα. Κολοσσοί όπως η Chevron και η Exxon επένδυσαν το τελευταίο διάστημα τα αυξανόμενα κέρδη τους από τις υψηλές τιμές ενέργειας και την αυξανόμενη ζήτηση, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι πρόσφατες συμφωνίες είναι ένα δείγμα οικονομικής ευελιξίας από τις αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που συνέχισαν να επενδύουν σε ορυκτά καύσιμα την ώρα που οι Ευρωπαίοι αντίπαλοί τους έστρεφαν την προσοχή τους στα ανανεώσιμα καύσιμα. Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδίωξε να επισπεύσει τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με φόντο την κλιματική κρίση, τα νέα ενεργειακά ντιλ υπογραμμίζουν την εμπιστοσύνη των αμερικανικών πετρελαϊκών κολοσσών ότι η παραγωγή ορυκτών καυσίμων δεν θα παρεμποδιστεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή