Λύση για την Ευρώπη το αέριο του Κατάρ

Λύση για την Ευρώπη το αέριο του Κατάρ

Μεγάλες συμφωνίες προμήθειας LNG κλείνει το Κατάρ με ευρωπαϊκά κράτη

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία η Ρωσία στην αγορά ενέργειας της Ευρώπης διεκδικεί πλέον με αξιώσεις το Κατάρ. Η Qatar Energy, η κρατική ενεργειακή εταιρεία του εμιράτου, ανακοίνωσε χθες ότι θα προμηθεύει την ιταλική Eni SpA με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) για 27 χρόνια, έπειτα από δύο παρόμοιες συμφωνίες που είχε συνάψει μέσα στον μήνα με ευρωπαϊκούς κολοσσούς, ανοίγοντας τον δρόμο για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ολλανδίας μέσω της Shell και της Γαλλίας μέσω της Total Energies.

Η τρίτη σημαντική σύμβαση της χώρας του Κόλπου με ευρωπαϊκή εταιρεία προβλέπει ότι από το 2026 μια κοινοπραξία μεταξύ της Qatar Energy και της Eni θα παραδίδει έως και 1 εκατ. τόνους LNG ετησίως σε έναν πλωτό τερματικό σταθμό εισαγωγών στο λιμάνι Πιομπίνo της Τοσκάνης. Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni Spa, ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας, εισάγει ήδη 2,9 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από το Κατάρ στην Ευρώπη με μακροπρόθεσμο συμβόλαιο από το 2007 και το νέο σύμφωνο αναμένεται να συμβάλει περαιτέρω στην ασφάλεια του εφοδιασμού της Ιταλίας, προεξοφλούν οι υπεύθυνοι της εταιρείας. Οι συμφωνίες με το κράτος του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στην κοινοπραξία, στοχεύουν «να αυξήσουν σταδιακά τον ρόλο του φυσικού αερίου στην παραγωγή της Eni, φτάνοντας μέχρι και το 60% έως το 2030», ανέφερε ο όμιλος. Η Qatar Energy ανέφερε ότι η Ιταλία έχει ήδη λάβει περισσότερο από το 10% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από αποστολές LNG του Κατάρ στον τερματικό σταθμό της Αδριατικής. «Μαζί θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε δέσμευση στις ευρωπαϊκές αγορές γενικά και στην ιταλική αγορά ειδικότερα», δήλωσε ο επικεφαλής της Qatar Energy, Σαάμπ αλ Καάμπι.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες συνάπτουν μερικές από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες συμφωνίες προμήθειας LNG, καθώς η Γηραιά Ηπειρος προετοιμάζεται για τον δεύτερο «δύσκολο» ενεργειακά χειμώνα. Οι μακροχρόνιες συμφωνίες που προτιμά το Κατάρ –το οποίο ανταγωνίζεται πλέον τις ΗΠΑ και την Αυστραλία ως ο κορυφαίος προμηθευτής LNG στον κόσμο– -έχουν γίνει πιο ελκυστικές, καθώς η Ευρώπη αναγκάζεται να δώσει προτεραιότητα στην ασφάλεια του εφοδιασμού. Ταυτόχρονα, όμως, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τους κλιματικούς στόχους, με την Ε.Ε. να στοχεύει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, καθώς και σταδιακή κατάργηση των περισσότερων ορυκτών καυσίμων.

Λύση για την Ευρώπη το αέριο του Κατάρ-1
[ΑΠΕ]

Η Qatar Energy θα εφοδιάζει Ιταλία, Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία με υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Το Κατάρ από την πλευρά του βιάζεται να αποκτήσει επίδοξους πελάτες, καθώς επένδυσε δεκάδες δισ. δολάρια για να αυξήσει την παραγωγή κατά 64% έως το 2027, με τον εμίρη του να επενδύει σημαντικά στο έργο North Field, το μεγαλύτερο ενιαίο μη συνδεδεμένο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο, στην υπεράκτια βορειοανατολική χερσόνησο του Κατάρ. Η Eni έχει μερίδιο 3,125% στην επέκταση North Field East. Στο «παιχνίδι» έχει μπει δυναμικά και η Γερμανία, που ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ε.Ε. Στο εξής θα λάβει 2 εκατ. τόνους ετησίως από το 2026 μέσω μιας 15ετούς συμφωνίας μεταξύ της Qatar Energy και της Conoco Phillips που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2022.

Το Κατάρ, ήδη ο κορυφαίος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπέγραψε 27ετείς συμφωνίες για την προμήθεια 3,5 εκατ. τόνων από το 2026 στη Shell και την Total Energies, στις μεγαλύτερες και πιο μακροχρόνιες ευρωπαϊκές συμφωνίες προμήθειας φυσικού αερίου. Μέχρι σήμερα η διψασμένη ενεργειακά Ασία ξεπερνούσε την Ευρώπη σε συμφωνίες με την Qatar Energy, αρχής γενομένης από το «ντιλ» που είχε υπογράψει τον Νοέμβριο η κινεζική Sinopec και ένα πανομοιότυπο που υπογράφηκε τον Ιούνιο με την China National Petroleum Corporation (CNPC).

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την πολυσυζητημένη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ, το εμιράτο εξακολουθεί να αναζητεί τρόπους να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχία του ως το πρώτο αραβικό κράτος που φιλοξένησε ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα του πλανήτη. Τα τελευταία 12 χρόνια το Μουντιάλ κυριάρχησε στην ατζέντα της Ντόχα, το πλούσιο σε φυσικό αέριο κράτος του Κόλπου, όμως, αναζητεί τον επόμενο αναπτυξιακό στόχο.

Οι ηγέτες του οραματίζονται να δημιουργήσουν μια «οικονομία βασισμένη στη γνώση» και να διαδραματίσουν ρόλο ως κόμβος «διεθνούς επίλυσης προβλημάτων», όπως λένε, ενώ εξετάζουν την πιθανότητα να θέσουν υποψηφιότητα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2036. Ως ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο και μεταξύ των χωρών με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα, το Κατάρ έχει τεράστια οικονομικά μέσα. Πέρυσι σημείωσε πλεόνασμα προϋπολογισμού 24 δισ. δολαρίων, το υψηλότερο των τελευταίων ετών, παρά το γεγονός ότι ξόδεψε πολλά για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή