Μπλόκο στην έκδοση φορολογικής ενημερότητας και για απλήρωτες κλήσεις ​​​​​

Μπλόκο στην έκδοση φορολογικής ενημερότητας και για απλήρωτες κλήσεις ​​​​​

Αν και η φορολογική διοίκηση έχει απλοποιήσει τις διαδικασίες για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας ακόμη και για τους οφειλέτες του Δημοσίου, ωστόσο έχει δημιουργήσει δικλίδες ασφαλείας για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η φορολογική διοίκηση έχει απλοποιήσει τις διαδικασίες για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας ακόμη και για τους οφειλέτες του Δημοσίου, ωστόσο έχει δημιουργήσει δικλίδες ασφαλείας για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που φορολογούμενος ή επιχείρηση δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο μπορεί η φορολογική διοίκηση να αρνηθεί τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας. Υποψίες για φοροδιαφυγή ή οικονομική απάτη, πληροφορίες για επικείμενη βεβαίωση μεγάλων οφειλών είναι μερικοί από τους λόγους που η ΑΑΔΕ βάζει «φρένο» στην έκδοση της ενημερότητας. Παράλληλα, μπλόκο στην έκδοση ενημερότητας μπαίνει και για απλήρωτες κλήσεις από τη δημοτική αστυνομία ή απλήρωτα δημοτικά τέλη.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής δεν εκδίδεται ενημερότητα:

1. Εφόσον διαπιστωθεί οικονομικό έγκλημα ή μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή.

2. Στις περιπτώσεις που το αποδεικτικό ενημερότητας ζητείται για μεταβίβαση ακινήτου και:

• Υπάρχουν ατομικές μη ληξιπρόθεσμες οφειλές του αιτούντος άνω των 10.000 ευρώ εάν ο αιτών είναι φυσικό πρόσωπο και άνω των 50.000 ευρώ εάν ο αιτών είναι νομικό πρόσωπο, και εφόσον το ύψος αυτών των οφειλών υπερβαίνει σε ποσοστό το 120% του μεγαλύτερου, κατά την τελευταία τριετία πριν από το έτος υποβολής της αίτησης για την έκδοση του αποδεικτικού ενημερότητας, αθροίσματος βασικών ατομικών οφειλών που έχουν βεβαιωθεί ετησίως σε βάρος του αιτούντος.

Σημειώνεται ότι το ανωτέρω μέτρο δεν εφαρμόζεται εφόσον η είσπραξη των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι διασφαλισμένη.

• Υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε αναστολή που δεν είναι σε ρύθμιση, μεγαλύτερες των 50.000 ευρώ, εάν το αποδεικτικό ζητείται για είσπραξη χρημάτων.

3. Στην περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις σοβαρής φοροδιαφυγής ή απάτης ή οικονομικού εγκλήματος.

4. Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες κατόπιν χρήσης μεθόδων ανάλυσης κινδύνου πιθανολογείται κίνδυνος για την είσπραξη της οφειλής.

5. Σε λοιπές περιπτώσεις που η φορολογική διοίκηση πληροφορείται με οποιονδήποτε τρόπο την επικείμενη βεβαίωση μεγάλων οφειλών.

Οπως ορίζεται σε απόφαση της ΑΑΔΕ, η προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας καθίσταται υποχρεωτική, μεταξύ άλλων, για την είσπραξη χρημάτων ή την εξόφληση τίτλων πληρωμής από τον δημόσιο τομέα, εφόσον το ακαθάριστο ποσό για κάθε τίτλο πληρωμής υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ ανά δικαιούχο. Το αποδεικτικό ενημερότητας προσκομίζεται από τον υπόχρεο κατά την πληρωμή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή