Αρθρο Λευτέρη Αυγενάκη στην «Κ»: H επενδυτική βαθμίδα γεννάει ευκαιρίες και για τον πρωτογενή τομέα

Αρθρο Λευτέρη Αυγενάκη στην «Κ»: H επενδυτική βαθμίδα γεννάει ευκαιρίες και για τον πρωτογενή τομέα

Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα, εν μέσω αλλεπάλληλων σύνθετων προκλήσεων και κρίσεων, αλλά και μπροστά σε μια αδιανόητη τοξική εσωστρέφεια που επέβαλαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο των πολλών εκλογικών αναμετρήσεων, σημαντικές επιτυχίες της χώρας μας μπήκαν στο περιθώριο της δημόσιας σφαίρας.

Πιο σημαντική όλων, αυτή του οικονομικού θαύματος που συντελείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και από τη μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας, και της επιχειρηματικότητας και που έχει επιτρέψει τον επαναπροσδιορισμό της χώρας μας ως αξιόπιστης, σοβαρής, ανταγωνιστικής οικονομίας, ικανής να συνθέτει, να διαμορφώνει και να αξιοποιεί προοπτικές.

Ο δομικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας, που συνδύασε τον δημοσιονομικό ορθολογισμό, τις αναπτυξιακές πολιτικές με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο και την απελευθέρωση του δυναμικού της επιχειρηματικότητας, δημιούργησε πρωτόγνωρα δεδομένα στο επενδυτικό και αναπτυξιακό προφίλ της χώρας μας, το οποίο κατάφερε να κερδίσει άμεσες ξένες επενδύσεις από διεθνείς κολοσσούς, η βαρύτητα και το κύρος των οποίων αποτελούν πολλαπλασιαστές της αξιοπιστίας της οικονομίας μας. Αξίζει να έχουμε κατά νουν ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ΕΥ, ο αριθμός των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 57% το 2022, όταν το ίδιο διάστημα στην υπόλοιπη Ευρώπη οι επενδύσεις αυξήθηκαν μόλις κατά 1%. Η εντυπωσιακή αυτή επιτυχία επιτεύχθηκε μολονότι η χώρα μας χωρίς επενδυτική βαθμίδα απευθυνόταν ουσιαστικά μόνο στο 10% των παγκόσμιων επενδυτικών κεφαλαίων.

Σήμερα, η Ελλάδα μας έχει ανακτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, ένα επίτευγμα που δεν πρέπει για μικροκομματικά συμφέροντα να παραβλέπουμε, αφού, χωρίς αμφιβολία, θωρακίζει τη θέση της Ελλάδας ανάμεσα στις σταθερές και ελκυστικές οικονομίες, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που τελικά μας αφορούν όλους και έχουν άμεση επίδραση στη ζωή όλων μας.

Η επιτυχία αυτή μας επιτρέπει να ενισχύσουμε σημαντικά την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας μπροστά σε συνεχείς εξωγενείς διαταραχές, περιορίζει το κόστος άντλησης κεφαλαίων, μας επιτρέπει να διεκδικήσουμε με αξιώσεις άμεσες ξένες επενδύσεις μακροπρόθεσμης απόδοσης από κύκλους που μέχρι πρότινος δεν μπορούσαμε ούτε να προσεγγίσουμε, ενώ διαμορφώνει νέα δεδομένα για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Σε αυτό το νέο περιβάλλον αναπτυξιακών προοπτικών, σοβαρό ρόλο μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ο πρωτογενής τομέας της χώρας και εάν πριν από λίγα χρόνια μια τέτοια σκέψη θα φαινόταν τουλάχιστον μακρινή, σήμερα είναι απολύτως λογική.

Η ξεκάθαρη βούληση του πρωθυπουργού να μετασχηματίσει τον πρωτογενή τομέα σε δομικό πυλώνα του νέου αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και δημιουργώντας τις συνθήκες για τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας, παράλληλα με το δυναμικό που κρύβει κάθε αγρότης, κτηνοτρόφος, ψαράς, κάθε επιχειρηματίας ή επιστήμονας από τον ευρύτερο χώρο της αγροτικής οικονομίας, δημιουργεί ένα νέο οικοσύστημα με σημαντικές επενδυτικές προοπτικές. Από το πεδίο των νέων ψηφιακών τεχνολογιών και την 4η βιομηχανική επανάσταση μέχρι τις εξαγωγές και τις νέες τάσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, και από την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μέχρι την εκπαίδευση και τον τουρισμό, ο πρωτογενής τομέας αποτελεί πεδίο πολύπλευρης περιφερειακής ανάπτυξης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Αξίζει, επιτέλους, να δούμε πέρα από αντιπαραθέσεις και σιλό του χθες, να αντιληφθούμε και να αξιοποιήσουμε τις προοπτικές που ανοίγονται για όλους μας από τη διαρκή ενίσχυση της δυναμικής και των αντοχών της ελληνικής οικονομίας –με επιστέγασμα την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας– και μαζί να χτίσουμε νέες ευκαιρίες σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

* Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης είναι υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Ηρακλείου Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή