Επίδομα θέρμανσης και για ηλεκτρικό ρεύμα

Επίδομα θέρμανσης και για ηλεκτρικό ρεύμα

Νέο πρόγραμμα για ευάλωτα νοικοκυριά, φθηνό τιμολόγιο για την πλειονότητα των πολυτέκνων, αυστηρό πλαίσιο για ρευματοκλοπές

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίδομα θέρμανσης και για όσους ζεσταθούν φέτος με ηλεκτρικό ρεύμα, ειδικό τιμολόγιο για τους πολύτεκνους, δωρεάν ρεύμα για ευάλωτα νοικοκυριά μέσω του προγράμματος «Απόλλων», αλλά και ένα αυστηρό πλαίσιο για τη ρευματοκλοπή και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους που παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης και αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα σε συνέντευξη Τύπου.

Το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί με τα ίδια κριτήρια (εισοδηματικά, γεωγραφικά και βαθμοημερών) που δίνεται το πετρέλαιο θέρμανσης και θα διαμορφωθεί σε αντίστοιχα επίπεδα. Το μέτρο θα ισχύσει καθ’ όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, δηλαδή μέχρι και τον Απρίλιο του 2024, και θα αφορά λογαριασμούς ρεύματος με καταναλώσεις αυτής της περιόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους δικαιούχους θα καταβάλλεται αρχικά μια προκαταβολή, ενώ για να ολοκληρωθεί η χορήγηση του επιδόματος θα πρέπει να προηγηθεί η ανάρτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα δύο λογαριασμών που έχουν εξοφληθεί και το συνολικό ποσό τους είναι τουλάχιστον διπλάσιο του επιδόματος. Εάν το άθροισμα των δύο λογαριασμών είναι μικρότερο, θα αναπροσαρμόζεται αντίστοιχα και η επιδότηση. Η ποσόστωση μπαίνει για να διασφαλισθεί ότι το επίδομα καλύπτει ανάγκες θέρμανσης.

Ο υπουργός αναμένεται να ανακοινώσει επίσης ένα ειδικό τιμολόγιο για τους πολύτεκνους, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει εισοδηματικά κριτήρια, αλλά όχι περιουσιακά κριτήρια ακίνητης περιουσίας, όπως αυτά που ισχύουν σήμερα στο ΚΟΤ, που όπως εκτιμάται θα καλύπτουν την πλειονότητα των πολυτέκνων.

Ποια μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης.

Επιπλέον, θα ανακοινώσει και το πρόγραμμα «Απόλλων» που απευθύνεται στους δήμους της χώρας και αφορά την παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας για δωρεάν ρεύμα σε ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά, το οποίο θα παράγεται από 11 φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 1,1 GW. H συμμετοχή των δήμων στο πρόγραμμα θα γίνεται έπειτα από πρόσκληση συμμετοχής, αφού η ισχύς των 11 φωτοβολταϊκών πάρκων δεν επαρκεί για το σύνολο των δήμων της χώρας. Το 30%-35% του ρεύματος που θα παράγεται θα κατευθύνεται στους ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές κάθε δήμου, ενώ το υπόλοιπο θα χρησιμοποιείται για τη μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης των δημοτικών επιχειρήσεων και υποδομών.

Ο υπουργός κ. Σκυλακάκης αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα και το νέο αυστηρό πλαίσιο για την πάταξη του φαινομένου των ρευματοκλοπών αλλά και του «ενεργειακού τουρισμού». Οσον αφορά τις ρευματοκλοπές, το κόστος των οποίων το 2022 υπολογίζεται κοντά στα 800 εκατ. ευρώ, τα μέτρα προβλέπουν αφαίρεση της άδειας σε όσες επιχειρήσεις διαπιστωθεί ρευματοκλοπή καθώς και αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος στους ηλεκτρολόγους που θα συλλαμβάνονται να παρέχουν «υπηρεσίες» ρευματοκλοπής. Παράλληλα προβλέπονται και άμεσες παρεμβάσεις σε τομείς που παρατηρούνται μαζικές παραβιάσεις στους μετρητές, όπως στα καταστήματα, και παράνομες συνδέσεις με το δίκτυο, όπως στους καταυλισμούς των Ρομά.

Οσον αφορά τον «ενεργειακό τουρισμό», που μέσα σε ένα χρόνο έχει φορτώσει τη λιανική αγορά ηλεκτρισμού με «φέσια» άνω των 500 εκατ. ευρώ, προωθούνται περιορισμοί στις μετακινήσεις των καταναλωτών με πάνω από δύο ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος στον προηγούμενο πάροχο, καθώς και «σήμανση» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ των καταναλωτών με ανεξόφλητες οφειλές. Ο υπουργός θα παρουσιάσει, τέλος, σήμερα τα νέα, «χρωματιστά» τιμολόγια ρεύματος που θα ισχύσουν από τις αρχές του έτους, μεταξύ των οποίων και το ενιαίο τιμολόγιο με προκαθορισμένη τιμή ανά μήνα που θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους προμηθευτές.

Οι αιτήσεις

Χωρίς πρόβλεψη για επιδότηση και αυτών που καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση υπεγράφη η απόφαση για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης. Περιλαμβάνει τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για τους γονείς με παιδιά, αλλά και το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των αιτήσεων, οι οποίες θα κατατεθούν έως τις 8 Δεκεμβρίου.

Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών έχει ως εξής:

1. Εως την 22α Δεκεμβρίου 2023 για την προκαταβολή και το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου 2023, εφόσον αυτές αντιστοιχούν σε επίδομα που υπερβαίνει το ποσό της προκαταβολής και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 8η Δεκεμβρίου 2023.

2. Εως την 29η Φεβρουαρίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2024 και εφόσον καταχωρισθούν τα στοιχεία έως και τη 15η Φεβρουαρίου 2024.

3. Εως την 30ή Απριλίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και εφόσον καταχωρισθούν τα στοιχεία έως και τη 15η Απριλίου 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή