Εγκρίθηκε η πώληση του Smart Park

Εγκρίθηκε η πώληση του Smart Park

Πράσινο φως από τους μετόχους – Με την πώληση του εμπορικού πάρκου η REDS μηδενίζει τον τραπεζικό δανεισμό

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος, ύψους άνω των 400 εκατ. ευρώ, που έχει εκπονήσει η REDS του ομίλου Ελλάκτωρ, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής της στρατηγικής, μετά την έγκριση των μετόχων της εισηγμένης αναφορικά με την πώληση του εμπορικού πάρκου Smart Park στη Γυαλού των Σπάτων. Το πράσινο φως για την πώληση του ακινήτου των 50.500 τ.μ. στην Trade Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή δόθηκε από τους μετόχους στη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση, με τη σχετική συναλλαγή να προβλέπεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2023. Το Smart Park ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2010, ενώ η επισκεψιμότητά του ανέρχεται σε 6,1 εκατ. ανθρώπους ετησίως.

Η αξία της συναλλαγής αναμένεται να διαμορφωθεί σε 110 εκατ. ευρώ, ωστόσο το μεγαλύτερο ποσό αφορά τα βάρη που συνοδεύουν το ακίνητο, ύψους περί τα 85 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά, μετά την πώληση του Smart Park η REDS θα έχει μηδενίσει τον τραπεζικό της δανεισμό και θα έχει και σχετική ρευστότητα για να προχωρήσει τα πρώτα σκέλη του επενδυτικού της προγράμματος.

Στην πράξη, θα είναι σε θέση να μοχλεύσει σημαντικά κεφάλαια, ώστε να χρηματοδοτήσει τις νέες της επενδύσεις.

Η REDS έχει εκπονήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα που ξεπερνάει τα 400 εκατ. ευρώ. Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη του Cambas Project στην Κάντζα (πρώην Κτήματα Καμπά), όπου δρομολογείται ένα συγκρότημα μεικτών χρήσεων. Πρόκειται για έργο 200 εκατ. ευρώ, που αφορά την αξιοποίηση έκτασης άνω των 300 στρεμμάτων, για την κατασκευή 50.000 τ.μ. πράσινων κτιρίων γραφείων, 25.000 τ.μ. χώρων πολιτισμού και 16.500 τ.μ. εμπορικών χώρων και καταστημάτων εστίασης.

Παράλληλα, σταδιακά ωριμάζει αδειοδοτικά και το έργο της αξιοποίησης του ακινήτου της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες του Ηρακλείου, επιφανείας 345 στρεμμάτων. Μετά και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης παραχώρησης, νωρίτερα εντός του έτους, η REDS σχεδιάζει τη δημιουργία ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος, που θα περιλαμβάνει καζίνο, εμπορικά κέντρα, μαρίνα κι ένα συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο.

Εν τω μεταξύ, τους επόμενους μήνες αναμένεται να εκδοθούν και οι απαιτούμενες άδειες για την ανάπλαση της μαρίνας Αλίμου, έργο που έχει αναλάβει να «τρέξει» η REDS για λογαριασμό του ομίλου Ελλάκτωρ και συγκεκριμένα της θυγατρικής Ακτωρ Παραχωρήσεις. Πρόκειται για επένδυση ύψους 80-100 εκατ. ευρώ, έναντι των αρχικών 50 εκατ. ευρώ, καθώς από το 2021, όταν ολοκληρώθηκε ο σχετικός διαγωνισμός της ΕΤΑΔ, το κατασκευαστικό κόστος έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Το έργο αφορά την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης της μαρίνας, επιφανείας 210 στρεμμάτων, στο επίκεντρο της οποίας «δεσπόζει» η κατασκευή ενός ξενοδοχείου, όπως επίσης και μια ζώνη καταστημάτων και εστιατορίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή