Χρονιά-ρεκόρ για τις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων το 2023

Χρονιά-ρεκόρ για τις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων το 2023

Σημαντική αύξηση βραχυχρόνιων, αλλά και μακροχρόνιων μισθώσεων

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία του αναμένεται να σημειώσει φέτος ο κλάδος της βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας ενοικίασης αυτοκινήτων, που δεν θα μπορούσε να μην ευνοείται από τη σημαντική αύξηση των τουριστικών αφίξεων, την άνοδο των ταξινομήσεων αυτοκινήτων και τη συνεχιζόμενη ζήτηση και από ιδιώτες για υπηρεσίες μακροχρόνιας ενοικίασης (leasing). Ως εκ τούτου, η αγορά ενοικίασης οχημάτων καταγράφει βελτιωμένες επιδόσεις, όχι μόνο έναντι του 2022, αλλά και συγκριτικά με το 2019 που υπήρξε έτος-ρεκόρ. Βρίσκεται όμως και αντιμέτωπη με αυξημένο, από 12% έως 15%, κόστος λόγω και της αύξησης του ανταγωνισμού που έχει οδηγήσει σε ενισχυμένη προσφορά οχημάτων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, φέτος υπολογίζεται ότι προστέθηκαν στην αγορά των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων (rent-a-car) περίπου 30.000-35.000 καινούργια οχήματα, συμπιέζοντας τις τιμές ενοικίασης, οι οποίες όμως παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία. Η αύξηση των ταξινομήσεων αυτοκινήτων αποδίδεται και στη σταδιακή αποκατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας αυτοκινήτων και ανταλλακτικών που προκαλούσε πολύμηνες καθυστερήσεις στην παράδοσή τους. Οι εταιρείες όμως καλούνται να υπερπηδήσουν ένα καινούργιο εμπόδιο, το πολύμηνο «πάγωμα» του προγράμματος «Κινούμαι ηλεκτρικά», που εκτιμάται ότι θα επανενεργοποιηθεί το προσεχές διάστημα, ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις όχι μόνο από εταιρείες αλλά και από ιδιώτες σε ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

Ως προς τις επιμέρους επιδόσεις των παικτών του κλάδου, η Avis που καταλαμβάνει συνολικά το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά ενοικίασης αυτοκινήτων εμφανίζει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 35%, σε ετήσια βάση. Η εταιρεία αναμένεται, κατά πληροφορίες, να ολοκληρώσει τη φετινή χρονιά με κύκλο εργασιών 300 εκατ. ευρώ, λειτουργικά κέρδη (Ebitda) άνω των 150 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 38 εκατ. ευρώ. Από τις αρχές της χρονιάς έχει επενδύσει περίπου 200 εκατ. ευρώ για την ανανέωση και με υβριδικά και ηλεκτροκίνητα οχήματα του στόλου της, ο οποίος αριθμεί σήμερα 56.500 οχήματα. Επίσης, οι ανεκτέλεστες παραγγελίες οχημάτων της Avis υποχώρησαν από περίπου 5.000 σε 2.500, γεγονός που φανερώνει ότι το πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα βαίνει προς επίλυση.

Η καλή τουριστική σεζόν ενίσχυσε τον τζίρο – «Αγκάθι» η μεγάλη αύξηση των προσφερόμενων αυτοκινήτων.

Βελτιωμένες επιδόσεις εμφάνισε η Autohellas το περασμένο καλοκαίρι, με την ακριβή πορεία των μισθώσεων να απεικονίζεται στις οικονομικές καταστάσεις γ΄ τριμήνου που αναμένεται να δημοσιοποιήσει η εισηγμένη εταιρεία το προσεχές διάστημα. Το πρώτο εξάμηνο, σε επίπεδο ομίλου, ενίσχυσε τον κύκλο εργασιών κατά 36%, σε 477 εκατ. ευρώ, με τα ενοποιημένα κέρδη μετά φόρων και τα Ebitda να αυξάνονται κατά 6% και 25,1%, σε 31,2 εκατ. ευρώ και 120 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ο όμιλος Autohellas διαθέτει στόλο 55.000 οχημάτων, ενώ εκτιμάται ότι θα ολοκληρώσει έως το τέλος της χρονιάς την αγορά 7.700 καινούργιων αυτοκινήτων.

Ενισχυμένα μεγέθη καταγράφει η Leaseplan Hellas, θυγατρική της ολλανδικής Leaseplan Corporation N.V, την οποία έχει εξαγοράσει η γαλλική ALD Automotive. Η εταιρεία, που διαθέτει στόλο άνω των 43.000 οχημάτων και δραστηριοποιείται μόνο στις μακροχρόνιες ενοικιάσεις, εντείνει τις επενδύσεις της σε νέα οχήματα και για τον σκοπό αυτό έχει εξασφαλίσει επιπρόσθετη χρηματοδότηση 240 εκατ. ευρώ από τη μητρική της και από συνδεδεμένη με αυτή εταιρεία. Για φέτος αναμένει αύξηση μεγεθών, έναντι του 2022, οπότε ο κύκλος εργασιών και τα κέρδη μετά φόρων ενισχύθηκαν κατά 11,54%, σε περίπου 181 εκατ. ευρώ και κατά 35,3%, σε περίπου 23 εκατ. ευρώ.

Διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης εμφάνισε τη φετινή θερινή περίοδο η Executive Lease του ομίλου Σφακιανάκη, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση του στόλου της με πράσινα αυτοκίνητα. Σύμφωνα με στελέχη της, η ανοδική δυναμική αναμένεται να συνεχιστεί και το 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή