Νέα εμπόδια στις δυτικές εταιρείες επιβάλλει ο Πούτιν

Νέα εμπόδια στις δυτικές εταιρείες επιβάλλει ο Πούτιν

Μόνο σε ρούβλια θα μπορούν να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων επιβάλλει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στις δυτικές εταιρείες, οι οποίες αποφασίζουν να πωλήσουν περιουσιακά τους στοιχεία στη χώρα, ούτως ώστε να μην προσπορίζονται έσοδα σε δολάρια και ευρώ.

Υπό το πρίσμα αυτό το Κρεμλίνο, όπως επισημαίνει σε σχετικό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα Financial Times, επιβάλλει πρόσθετους ντε φάκτο νομισματικούς ελέγχους, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την αποδυνάμωση του ρουβλιού.

Οπως επισημαίνεται, όσες εταιρείες της Δύσης αποχωρούν από τη Ρωσία οφείλουν να συμφωνήσουν σε μια τιμή πώλησης των περιουσιακών τους στοιχείων σε ρούβλια ή, εάν οι πωλητές επιμείνουν να λάβουν ξένο νόμισμα, θα αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις, ακόμη και απώλειες στα ποσά που μπορούν να μεταφερθούν στο εξωτερικό.

Τα σχετικά αναφέρουν στους FT άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Οι τελευταίοι περιορισμοί υπογραμμίζουν τις ανησυχίες της Μόσχας σχετικά με τη συνέχιση της υποτίμησης του νομίσματος, καθώς η οικονομία της αντιμετωπίζει τις συνέπειες των δυτικών κυρώσεων, που επιβλήθηκαν ως απάντηση στην πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι. Σημειωτέον, το ρούβλι έχει υποτιμηθεί περισσότερο από 20% έναντι του δολαρίου φέτος, ξεπερνώντας τα 100 ρούβλια/δολάριο τον Αύγουστο. Κι αυτό ήταν ένα ψυχολογικό όριο για τον πρόεδρο Πούτιν, αναγκάζοντας τις Αρχές να λάβουν «ανακουφιστικά μέτρα», όπως τόνισε τραπεζίτης που συμμετείχε μεταξύ άλλων πολλών στη διαδικασία αποχώρησης δυτικών επιχειρήσεων από τη Ρωσία. «Μοιάζει σαν να βάζεις επίδεσμο σε γάγγραινα», είπε.

Το ρούβλι έχει υποτιμηθεί περισσότερο από 20% έναντι του δολαρίου φέτος, ξεπερνώντας τα 100 ρούβλια/δολάριο τον Αύγουστο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους Financial Times ότι είναι καθήκον κάθε κυβέρνησης να δημιουργήσει «τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για το νόμισμά της, επομένως δημιουργούμε τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για το ρούβλι, που έχει απόλυτη προτεραιότητα».

Πρόσθεσε ότι «όταν πρόκειται για την έξοδο ξένων εταιρειών, η Ρωσία καθοδηγείται από το δικό της συμφέρον και μόνον». Το ρωσικό νόμισμα άρχισε να αποδυναμώνεται τον Ιούλιο και οι αρχές της χώρας επέβαλαν αρχικά όρια στους τρόπους με τους οποίους οι υπό αποχώρηση εταιρείες είχαν τη δυνατότητα να πάρουν μαζί τους τα έσοδα από την πώληση. Αυτό αναφέρεται σε έγγραφο που δημοσίευσε η κυβερνητική υποεπιτροπή για ξένες επενδύσεις, η έγκριση της οποίας απαιτείται για συναλλαγές σχετικές με περιουσιακά στοιχεία ιδιοκτησίας Δυτικών. Οι δυτικές εταιρείες είχαν δύο επιλογές όταν πωλούσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε ξένα νομίσματα: Να μεταφερθούν τα χρήματα σε έναν εξαιρετικά περιοριστικό λογαριασμό τύπου «C» σε μια ρωσική τράπεζα ή να μεταφερθούν τα έσοδα σε έναν λογαριασμό στο εξωτερικό – οπότε το ποσό ήταν καταβλητέο όχι εφάπαξ, αλλά σε πολλές δόσεις. Ειδάλλως, η άλλη εναλλακτική θα ήταν ο πωλητής να κάνει εξαργύρωση σε ρούβλια και να εισπράξει το σύνολο του ποσού αμέσως σε έναν κανονικό ρωσικό τραπεζικό λογαριασμό.

Ωστόσο, οι δύο πρώτες επιλογές ήταν στην πράξη περαιτέρω περιοριστικές ως προς τον όγκο και τη συχνότητα των πληρωμών στο εξωτερικό, καθώς οι Αρχές προσπάθησαν να εξοπλίσουν ισχυρούς ομίλους, ώστε να διεκπεραιώνουν επιχειρηματικές δραστηριότητες σε ρούβλια. Δεδομένου τώρα ότι το ρούβλι συνέχισε να εξασθενεί, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο τέσσερις φορές από τον Αύγουστο, φτάνοντάς το στο 15% την Παρασκευή.

Οι περιορισμοί στον επαναπατρισμό κεφαλαίων έχουν προστεθεί στον αυξανόμενο κατάλογο των προδιαγραφών που πρέπει να πληρούν οι συμφωνίες πριν εγκριθούν. Αυτές περιλαμβάνουν μια «εθελοντική» συνεισφορά στον ρωσικό προϋπολογισμό, η οποία αυξήθηκε πρόσφατα από το 10% στο 15% επί του ποσού της συναλλαγής, καθώς και την πώληση με έκπτωση κατά τουλάχιστον 50% στην εύλογη αξία των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε ξένα πρόσωπα.

Στέλεχος επενδυτικής τράπεζας, που προσφάτως είχε συνδράμει στην ολοκλήρωση συμφωνίας με αξία σχεδόν 300 εκατ. δολαρίων, όπως επισημαίνουν οι Financial Times, είπε ότι αρμόδια κυβερνητική επιτροπή είχε θέσει προθεσμία επτά ημερών για την ολοκλήρωση της πώλησης σε λογαριασμό στο εξωτερικό, αλλά ο ενδιαφερόμενος αγοραστής δεν μπόρεσε να μεταφέρει περισσότερα από 20 εκατ. δολάρια την ημέρα. «Τα απλά μαθηματικά δείχνουν ότι ήταν αδύνατο για τον πωλητή να εισπράξει όλα τα έσοδα από τη συμφωνία», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή