Στην Deutsche Telekom το 20% της Desquared έναντι 5 εκατ. ευρώ

Στην Deutsche Telekom το 20% της Desquared έναντι 5 εκατ. ευρώ

Η ελληνική εταιρεία θα υλοποιεί ψηφιακά προϊόντα για λογαριασμό του γερμανικού ομίλου

στην-deutsche-telekom-το-20-της-desquared-έναντι-5-εκατ-ευρώ-562705537

Περισσότερο από ένα χρόνο διήρκεσαν οι συζητήσεις μεταξύ της Deutsche Telekom και της τεχνολογικής εταιρείας Desquared, μέχρι το 20% της τελευταίας να περιέλθει στον έλεγχο του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα εξαγοράς του 20% της Desquared, που έχει αποτίμηση άνω των 20 εκατ. ευρώ, διαμορφώθηκε σε 5 εκατ. ευρώ. Πώς όμως ένας γερμανικός όμιλος με κεφαλαιοποίηση άνω των 103 δισ. ευρώ επένδυσε σε μία ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά των διαδικτυακών εφαρμογών;

Η Desquared τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αναπτύξει δημοφιλείς εφαρμογές της Cosmote, όπως το BOX (παραγγελία και διανομή φαγητού) και το Cosmote app μέσω του οποίου πραγματοποιείται η διαχείριση των λογαριασμών των πελατών του τηλεπικοινωνιακού παρόχου. Εχει ακόμη δημιουργήσει τις ηλεκτρονικές εφαρμογές της Εθνικής Τράπεζας και της εταιρείας ηλεκτρισμού Ηρων. Η πολυετής όμως συνεργασία με την Cosmote, που ελέγχει η Deutsche Telekom, ήταν αυτή που πυροδότησε τις συζητήσεις μεταξύ της Desquared και του γερμανικού ομίλου.

«Η Deutsche Telekom αναγνώρισε την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών και των λύσεων που δημιουργήσαμε για την Cosmote, οι οποίες είναι εφάμιλλες των προδιαγραφών που θέτει ο γερμανικός όμιλος», σημειώνει στην «Κ» ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Desquared Βαγγέλης Λιάσκας. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2012, είτε αναπτύσσει και παραδίδει ηλεκτρονικές πλατφόρμες, ύστερα από ανάθεση έργου από τον πελάτη (π.χ. εφαρμογή What’s up της Cosmote), είτε δημιουργεί ηλεκτρονικές εφαρμογές στη βάση συμφωνίας για διαμοιρασμό εσόδων με τον εταίρο της.

Για παράδειγμα, βάσει συμφωνίας για διαμοιρασμό των εσόδων, η Desquared έχει αναπτύξει την πλατφόρμα παραγγελίας και διανομής φαγητού BOX της Cosmote, όπως και τις τουλάχιστον 20 επιμέρους εφαρμογές (π.χ. για τα συστήματα διανομής, εκκαθάρισης πληρωμών κτλ.) στις οποίες στηρίζεται η εύρυθμη λειτουργία του app.

Η Desquared έχει αναπτύξει δημοφιλείς εφαρμογές της Cosmote, όπως το BOX (παραγγελία και διανομή φαγητού) και το Cosmote app.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πεδίο των διαδικτυακών παραγγελιών φαγητού, η Desquared, που συνέλαβαν ως επιχειρηματική ιδέα σε ένα εστιατόριο της Αθήνας πριν από 11 χρόνια ο κ. Λιάσκας και ο Χρήστος Κέκκος, κατάφερε να αποκτήσει το προβάδισμα έναντι ενός εκ των μεγαλύτερων, γερμανικών συμφερόντων, πολυεθνικών κολοσσών online παραγγελιών.

Μετά και τη στρατηγική επένδυση της Deutsche Telekom, η Desquared θα έχει τη δυνατότητα να εμπλουτίσει το διεθνές χαρτοφυλάκιο έργων της, αξιοποιώντας τους πόρους και την τεχνογνωσία του γερμανικού ομίλου. «Οι πρώτες μας συνεργασίες ήταν στο εξωτερικό. Στη συνέχεια, ο πρώτος μας μεγάλος πελάτης στην Ελλάδα ήταν μία από τις συστημικές τράπεζες», αναφέρει ο Βαγγέλης Λιάσκας.

Το 2022, σε ετήσια βάση σύγκρισης, η Desquared ενίσχυσε τον κύκλο εργασιών κατά 100%, σε 8,2 εκατ. ευρώ και τα αποτελέσματα προ φόρων κατά 36,7%, σε 0,8 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας τεχνολογίας αυξήθηκαν κατά περίπου 40%, σε 0,6 εκατ. ευρώ. Οι φετινές επιδόσεις αναμένεται να είναι βελτιωμένες, συγκριτικά με αυτές του 2022, αλλά, κατά πληροφορίες, αναμένεται ο ρυθμός ανάπτυξης να είναι χαμηλότερος, συγκριτικά με αυτόν της περυσινής χρονιάς.

Η είσοδος του γερμανικού κολοσσού στο μετοχικό κεφάλαιο της Desquared δεν προβλέπεται να αλλάξει τις εσωτερικές ισορροπίες, με την ιδρυτική της ομάδα να διατηρεί τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας και την αυτονομία της.

Οι μακροχρόνιοι εργαζόμενοι της εταιρείας θα λάβουν οικονομικές επιβραβεύσεις, μέσω προγράμματος απόκτησης μετοχών (Employee Stock Ownership Plan – ESOP) που τους επιτρέπει να συμμετάσχουν στη συναλλαγή και παράλληλα να διατηρήσουν περίπου το 90% των μετοχών που κατέχουν. Η Desquared απασχολεί περισσότερα από 150 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή