Μέσα σε ένα έτος η αξία των συναλλαγών με κάρτες αυξήθηκε κατά 18%

Μέσα σε ένα έτος η αξία των συναλλαγών με κάρτες αυξήθηκε κατά 18%

Οι συναλλαγές με κάρτες ανέρχονται στην Ελλάδα στο 34%, πλησιάζοντας τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο (37%)

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο και περισσότεροι Ελληνες πραγματοποιούν τις πληρωμές τους με τη χρήση κάρτας, με το σύνολο των συναλλαγών να σημειώνει άνοδο 18% το 2022 σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, φτάνοντας συνολικά τα 53,6 δισ. ευρώ. Η καλή τουριστική σεζόν, αλλά και η καταναλωτική «φρενίτιδα» που συνήθως εμφανίζεται την περίοδο της Black Friday, αλλά και την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, θα ενισχύσουν τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με κάρτες κατά τη φετινή χρονιά, ενώ δεν αποκλείεται η Ελλάδα να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς τη χρήση πλαστικού χρήματος το 2024. Στη χώρα μας συνολικά κινούνται στην αγορά περίπου 20 εκατ. ενεργές κάρτες, εκ των οποίων 15 εκατ. είναι χρεωστικές (debit card).

«Από την ημέρα που επιβλήθηκαν τα capital controls παρατηρούμε πως οι συναλλαγές με κάρτα, από 7% έχουν ανέλθει στο 34%», ανέφερε ο Ιωάννης Κιτιξής, country head and managing director της Worldline Greece, εταιρεία υπεύθυνη για την αποδοχή και την εκκαθάριση πληρωμών με κάρτες. Οπως σημείωσε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής εκδήλωσης, στην Ελλάδα οι συναλλαγές με κάρτες ανέρχονται σήμερα στο 34%, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο (37%). «Πιστεύω ότι σύντομα θα φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», είπε, τονίζοντας πως μεγάλη ενίσχυση στην αγορά αναμένεται να δώσουν οι νέοι που είναι εξοικειωμένοι με τις ψηφιακές συναλλαγές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κιτιξής, από το σύνολο των συναλλαγών με κάρτες, ποσοστό της τάξης του 15% κατευθύνεται προς το ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο γνώρισε εκρηκτική αύξηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η συγκεκριμένη αγορά υπολογίζεται φέτος να αναπτυχθεί με ρυθμούς 12,3%, με τον κλάδο της μόδας να αντιπροσωπεύει το 32,8% των εσόδων του εγχώριου ηλεκτρονικού εμπορίου. Οι Ελληνες στρέφονται προς τα ηλεκτρονικά καταστήματα για να αγοράσουν τρόφιμα, αλλά και είδη προσωπικής φροντίδας (23,7%), ενώ ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι κατηγορίες των ηλεκτρονικών ειδών, αλλά και των παιχνιδιών (12,7%).

Εν αναμονή και της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές, το επόμενο διάστημα θα εγκατασταθούν περίπου 80.000 τερματικά σε νέες επιχειρήσεις. «Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Είναι πολύ ριζοσπαστικό αυτό που πάει να γίνει στην ελληνική αγορά», λέει, επισημαίνοντας παράλληλα πως πολλές παραδοσιακές ταμειακές μηχανές δεν εξυπηρετούν σήμερα ένα τέτοιο εγχείρημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή