To φυσικό αέριο της Ευρώπης αποθηκεύεται στην Ουκρανία

To φυσικό αέριο της Ευρώπης αποθηκεύεται στην Ουκρανία

Οι ταμιευτήρες στις ευρωπαϊκές χώρες είναι γεμάτοι κατά 99%, ενώ η Ουκρανία διαθέτει πολύ μεγάλες αποθηκευτικές μονάδες

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ουκρανία έχουν στραφεί οι ενεργειακές εταιρείες της Ε.Ε., καθώς η χειμαζόμενη από τον πόλεμο χώρα διαθέτει επαρκή χώρο στους ταμιευτήρες της για φυσικό αέριο, ενώ έχει εξαντληθεί ο αντίστοιχος χώρος στις αποθήκες της Ε.Ε. Υπό τον φόβο των ελλείψεων ενέργειας, οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. έσπευσαν να προμηθευτούν εγκαίρως μεγάλη επάρκεια καυσίμων και έχουν συγκεντρώσει τόσο φυσικό αέριο ώστε οι ταμιευτήρες τους έχουν πλέον πληρότητα 99%. Βρίσκονται δηλαδή σαφώς πάνω από τον στόχο του 90% που είχαν θέσει οι Βρυξέλλες γι’ αυτή την περίοδο του έτους. Στο μεταξύ, η Ουκρανία έχει τις μεγαλύτερες δεξαμενές που υπάρχουν στην Ευρώπη και μπορεί να αποθηκεύει το πλεόνασμα αερίου των ευρωπαϊκών εταιρειών. Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτή τη στιγμή η Ουκρανία έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο όγκο του καυσίμου που έχει καταγράψει από την εισβολή της Ρωσίας στο έδαφός της τον Φεβρουάριο του 2022.

Στις δεξαμενές της Ουκρανίας βρίσκονται έτσι περισσότερα από 2 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που ανήκουν σε εταιρείες της Ε.Ε., σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ουκρανικής κρατικής ενεργειακής Naftogaz. Η εταιρεία έχει θέσει στη διάθεση ξένων φορέων συνολικά χώρο για 10 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου, που αντιστοιχούν στο 1/3 της συνολικής χωρητικότητας των ταμιευτήρων της. Και η Βρετανία πέτυχε να γεμίσει τους δικούς της ταμιευτήρες, που έχουν αυτή τη στιγμή πληρότητα 95%. Το αποτέλεσμα είναι πως η Ευρώπη είναι σίγουρα σαφώς λιγότερο ευάλωτη ενεργειακά, διαψεύδοντας τους φόβους που εξέφρασε πέρυσι η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας πως φέτος το φθινόπωρο οι ταμιευτήρες της Ε.Ε. θα είχαν πληρότητα μόλις 2/3.

Μιλώντας στους Financial Times, η Νατάσα Φίλντινγκ, επικεφαλής του τομέα φυσικού αερίου στην Argus, εταιρεία καταγραφής των τιμών των καυσίμων, τονίζει πως «είναι σαφώς μικρότερος φέτος ο κίνδυνος να αντιμετωπίσει η Ευρώπη ελλείψεις φυσικού αερίου και είναι απίθανη περίπτωση να σημειωθούν ταυτοχρόνως προβλήματα στην προσφορά για μεγάλο χρονικό διάστημα μαζί με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη και με βαρύ χειμώνα στην Ασία». Εξάλλου, κάποιες ευρωπαϊκές εταιρείες καταβάλλουν ποσά παράλληλα και σε δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), προκειμένου να λειτουργούν ως «πλωτές αποθήκες» και να τους προσφέρουν μεγαλύτερη χωρητικότητα για το καύσιμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή