Η μεγάλη φυγή των Κινέζων δισεκατομμυριούχων

Η μεγάλη φυγή των Κινέζων δισεκατομμυριούχων

Καταφεύγουν στο εξωτερικό, καθώς το Πεκίνο είναι εχθρικό απέναντί τους

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτι συμβαίνει με τους δισεκατομμυριούχους της Κίνας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός τους μειώνεται. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, από τους 2.640 δισεκατομμυριούχους στον κόσμο, τουλάχιστον 562 πιστεύεται ότι βρίσκονται στην Κίνα. Ομως ο αριθμός τους έχει μειωθεί, από 607 που ήταν πέρυσι.

Οπως όλα δείχνουν, οι δισεκατομμυριούχοι της Κίνας προσπαθούν να φέρουν τόσο τους εαυτούς τους όσο και τα χρήματά τους εκτός της χώρας, με φόντο το ταραγμένο πολιτικό κλίμα και την εχθρότητα του Πεκίνου απέναντι στους πλούσιους επιχειρηματίες.

Μέλη της κινεζικής ελίτ αναζητούν εδώ και καιρό τρόπους να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Επισήμως, ο κάθε Κινέζος επιτρέπεται να βγάλει από τη χώρα μόνο 50.000 δολάρια κάθε χρόνο. Αλλά στην πράξη οι πλούσιοι έχουν μια σειρά από επίσημους και ανεπίσημους τρόπους για να μεταφέρουν τα χρήματά τους, είτε μέσω συναλλαγών συναλλάγματος στο Χονγκ Κονγκ, όπου δεν ισχύουν τα capital controls, είτε διοχετεύοντας μετρητά σε επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Τον Αύγουστο η αστυνομία στη Σαγκάη συνέλαβε πέντε άτομα που εργάζονταν σε εταιρεία συμβούλων μετανάστευσης. Τα άτομα αυτά, μεταξύ των οποίων ήταν και ο επικεφαλής της εταιρείας, κατηγορήθηκαν ότι διευκόλυναν παράνομες συναλλαγές συναλλάγματος άνω των 100 εκατ. γουάν. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι «οι παράνομες συναλλαγές συναλλάγματος διαταράσσουν σοβαρά την τάξη της χρηματοπιστωτικής αγοράς της χώρας».

Πριν από την πανδημία, περίπου 150 δισ. δολάρια έφευγαν από την Κίνα κάθε χρόνο, καθώς τουρίστες έπαιρναν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, σημειώνει ο Guardian, επικαλούμενος στοιχεία της Natixis. Αν και τα ταξίδια στο εξωτερικό δεν έχουν επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα, τα υψηλά επιτόκια των ΗΠΑ και το αδύναμο γουάν είναι ένα ισχυρό κίνητρο για τους πλούσιους Κινέζους να μεταφέρουν τα χρήματά τους εκτός της χώρας.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 το ισοζύγιο πληρωμών της Κίνας εμφάνισε έλλειμμα 19,5 δισ. δολαρίων, με τους οικονομολόγους να εκτιμούν ότι το πραγματικό ύψος των χρημάτων που ανεπίσημα εγκαταλείπουν την οικονομία μπορεί να είναι υψηλότερο.

Η Αλίσια Γκαρσία Χερέρο, επικεφαλής οικονομολόγος της Natixis για Ασία – Ειρηνικό, λέει ότι «ένα υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας σχετικά με τις μελλοντικές οικονομικές πολιτικές και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κίνα» ενθαρρύνει επίσης τους ανθρώπους να βγάλουν τις αποταμιεύσεις τους από τη χώρα.

Πάνω από το 10% των πολυτελών διαμερισμάτων που πουλήθηκαν στη Σιγκαπούρη το πρώτο τρίμηνο αγοράστηκαν από Κινέζους.

Το 2021 ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ απηύθυνε έκκληση για «κοινή ευημερία», η οποία ερμηνεύτηκε ευρέως σαν ένα κάλεσμα προς τους μεγιστάνες να μοιραστούν τον πλούτο τους με τους άλλους. Εκείνο το έτος η Alibaba, η εταιρεία τεχνολογίας του διάσημου Κινέζου επιχειρηματία Τζακ Μα, δώρισε 100 δισ. γουάν για τον σκοπό αυτό.

Ο Σι πιστεύεται ότι είναι ιδιαίτερα δύσπιστος προς την οικονομική ελίτ της Κίνας, αφότου πάνω από 600 δισ. δολάρια έφυγαν από την οικονομία το 2015, έπειτα από μια αιφνιδιαστική υποτίμηση του γουάν. Το Πεκίνο εκτιμάται ότι θορυβήθηκε ιδιαίτερα όταν δισεκατομμυριούχοι, όπως ο Μα, άρχισαν να αμφισβητούν ανοιχτά τις ρυθμιστικές αρχές της χώρας.

Σήμερα το σύνθημα της «κοινής ευημερίας» έχει ξεθωριάσει κάπως, καθώς το Πεκίνο επιδιώκει να δείξει ότι η Κίνα είναι ανοιχτή για business, έπειτα από τρία χρόνια αυστηρών περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Αλλά η πίεση προς την επιχειρηματική ελίτ δεν έχει υποχωρήσει και τώρα που τα σύνορα είναι ανοιχτά πολλοί καταρτίζουν σχέδια εξόδου.

Τον περασμένο μήνα ο Χούι Κα Γιαν, ο ιδρυτής της προβληματικής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Evergrande και άλλοτε πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, συνελήφθη για αδιευκρίνιστα εγκλήματα. Ο Μπάο Φαν, ένας διάσημος τραπεζίτης, συνελήφθη τον Φεβρουάριο και έκτοτε δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι οι πλούσιοι Κινέζοι αναζητούν καταφύγιο στο εξωτερικό. Πάνω από το 10% των πολυτελών διαμερισμάτων που πουλήθηκαν στη Σιγκαπούρη τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους πήγαν σε αγοραστές από την ηπειρωτική Κίνα (το πρώτο τρίμηνο του 2022 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν περίπου 5%).

Σήμερα υπάρχουν περίπου 1.100 family offices –εταιρείες που έχουν δημιουργηθεί για να διαχειρίζονται τον πλούτο μιας συγκεκριμένης οικογένειας– στη Σιγκαπούρη, από 50 το 2018. Περίπου τα μισά από αυτά που άνοιξαν πιστεύεται ότι σχετίζονται με Κινέζους.

Περίπου 13.500 άτομα με μεγάλη περιουσία αναμένεται να εγκαταλείψουν την Κίνα φέτος, από 10.800 πέρυσι, σύμφωνα με την Henley & Partners, εταιρεία συμβούλων μετανάστευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή