HELLENiQ ENERGY: Καθαρά κέρδη 496 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο

HELLENiQ ENERGY: Καθαρά κέρδη 496 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο

Στα 968 εκατ. ευρώ τα EBITDA, στα 9,5 δισ. ευρώ η αξία των πωλήσεων

Μειώθηκαν, σε ετήσια βάση, αλλά παραμένουν ισχυρά τα ενοποιημένα συγκρίσιμα μεγέθη της HELLENiQ ENERGY στο τρίτο τρίμηνο και το εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης. Συγκεκριμένα, κατά το τρίτο τρίμηνο, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2022, ο ενεργειακός όμιλος εμφάνισε υποχώρηση πωλήσεων κατά 19%, σε 3,4 δισ. ευρώ και συγκρίσιμη λειτουργική κερδοφορία (Ebitda) 400 εκατ. ευρώ (-21%). Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 218 εκατ. ευρώ (-43%), με τους όγκους πωλήσεων διύλισης να παραμένουν σταθεροί σε 3,8 δισ. μετρικούς τόνους. Ωστόσο τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη γ΄ τριμήνου της HELLENiQ ENERGY καταγράφουν άνοδο, έχοντας διαμορφωθεί σε 300 εκατ. ευρώ από 252 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο εννεαμήνου, η HELLENiQ ENERGY εμφάνισε πωλήσεις 9,5 δισ. ευρώ (-13%), συγκρίσιμα Ebitda 968 εκατ. ευρώ (-15%) και συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 496 εκατ. ευρώ (-34%). Συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, οι όγκοι πωλήσεων διύλισης αυξήθηκαν κατά 8%, σε περίπου 11,5 εκατ. μετρικούς τόνους. Κατά το εννεάμηνο, τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη υποχώρησαν σε 462 εκατ. ευρώ από 1,1 δισ. ευρώ πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα λόγω της επίπτωσης των τιμών στην αποτίμηση αποθεμάτων αργού και πετρελαιοειδών.

Στο εννεάμηνο η HELLENiQ ENERGY, που πρόκειται να διανείμει προσωρινό μέρισμα 0,30 ευρώ ανά μετοχή, μείωσε τον καθαρό δανεισμό κατά 7%, σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της HELLENiQ ENERGY, τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου διαμορφώθηκαν κυρίως από τα ισχυρά διεθνή περιθώρια διύλισης και τις επιδόσεις των εξαγωγών, την αυξημένη διαθεσιμότητα μονάδων και τις πολύ καλές λειτουργικές επιδόσεις σε όλες τις δραστηριότητες του ομίλου. Συγκεκριμένα, η παραγωγή πετρελαιοειδών αυξήθηκε κατά 5% στους 3,65 εκατ. τόνους και οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στους 3,84 εκατ. τόνους, με τις εξαγωγές να ανέρχονται στο 46% των συνολικών όγκων πωλήσεων. Αυξημένη συνεισφορά είχαν η εγχώρια εμπορία, αλλά και οι ΑΠΕ, καθώς αυξάνεται η εγκατεστημένη ισχύς.

H HELLENiQ ENERGY πρόκειται να διανείμει στο 9μηνο προσωρινό μέρισμα 0,30 ευρώ ανά μετοχή.

«Το τρίτο τρίμηνο πετύχαμε ακόμα ένα θετικό αποτέλεσμα, υποστηριζόμενο από υψηλά περιθώρια διύλισης, υψηλή εξαγωγική δραστηριότητα, βελτιωμένες λειτουργικές επιδόσεις τόσο στη διύλιση όσο και στην εμπορία, αλλά και αυξημένη συνεισφορά από τις ΑΠΕ. Η ενεργειακή κρίση έχει μεν υποχωρήσει σε έναν βαθμό, ωστόσο το μακρο-οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον στην περιοχή που δραστηριοποιούμαστε παραμένει ιδιαίτερα ευμετάβλητο, με την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού να αποτελεί το πρωταρχικό μας μέλημα.

Ταυτόχρονα, επιταχύνουμε το πλάνο μετασχηματισμού, διαμορφώνοντας επιλογές ανάπτυξης εναλλακτικών καυσίμων, πιο φιλικών στο περιβάλλον, αλλά και αναπτύσσοντας νέες δραστηριότητες στις ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, έχοντας ήδη εγκατεστημένη ισχύ περίπου 0,4 GW, αναπτύσσουμε έργα ΑΠΕ με συνολική ισχύ 0,7 GW και ορίζοντα λειτουργίας το 2025, με το σύνολο των υπό ανάπτυξη έργων σε διάφορα στάδια να ανέρχεται σε 4,2 GW, χωρίς να υπολογίζεται η δραστηριοποίηση στον χώρο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY, Ανδρέας Σιάμισιης.

Ο όμιλος δίνει έμφαση και στην υλοποίηση του στρατηγικού του πλάνου Vision 2025, εστιάζοντας σε τέσσερις άξονες. Την αριστοποίηση λειτουργίας, την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, όπως βιοκαύσιμα, ηλεκτροκίνηση και εναλλακτική ενέργεια, την επιτάχυνση στοχευμένης ανάπτυξης χαρτοφυλακίου σε ΑΠΕ και αποθήκευση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και ανάπτυξη δεξιοτήτων καλύτερης εμπορικής εκμετάλλευσης των μονάδων αυτών. Και τέταρτον, τη βελτίωση του λειτουργικού μοντέλου με ενσωμάτωση βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης ρίσκου, επέκταση του ψηφιακού μετασχηματισμού και μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή